COVID-19 (Coronavirus) kan påverka dina resplaner. Vart du än är på väg hittar du de senaste rekommendationerna här.

Nyheter Världens 10 mest spektakulära vattenfall

Alla artiklar

Världens 10 mest spektakulära vattenfall

Få naturupplevelser kan mäta sig med vattenfall - de utgör nämligen några av jordens mest imponerande platser. Skyscanner har listat 10 av världens mest fantastiska vattenfall.

Hämta vår gratis app

1. Victoriafallen, Zambia & Zimbabwe

I Zambezifloden på gränsen mellan Zimbabwe och Zambia ligger det gigantiska och mycket vackra vattenfallet Victoriafallen.

Ett av fallens stora dragplåster är ”Djävulspoolen” – en naturlig pool som ligger högst upp vid kanten till det mäktiga vattenfallet.

De riktigt modiga kan här luta sig över kanten och titta rakt ned i ravinen, men var försiktig – dödsfall har rapporterats!lyg till Victoriafallen

2. Iguazúfallen, Brasilien & Argentina

De spektakulära Iguazufallen ligger på gränsen mellan Argentina och Brasilien – inbäddade bland några av de frodigaste regnskogarna i Sydamerika. Fallen består av hela 20 större och 225 mindre vattenfall, varav cirka 80% av vattenfallen är belägna på den argentinska sidan.

För den bästa upplevelsen bör båda sidorna besökas – den brasilianska delen bjuder på fantastisk panoramautskt över fallen, medan den argentiska sidan ger dig möjligheten att komma riktigt nära så att du kan uppleva fallen med alla dina sinnen.

Flyg till Iguazufallen

LÄS MER: 7 bästa stränderna i Brasilien

3. Angelfallen, Venezuela

Angelfallen som även går under namnet Kerepakupai Merú, är beläget i nationalparken Canaima i Venezuela. Från berget Auyantepui faller vattnet obrutet 807 meter och fortsätter sedan ytterligare 172 meter ned till floden Kerep.

Allt som allt har Angelfallen en totalhöjd på 979 meter och är därmed världens högsta vattenfall. Njupeskär, Sveriges högsta vattenfall (125 meter högt) verkar ganska fjuttigt i jämförelse.

Flyg till Venezuela

4. Skógafoss, Island

Island kryllar bokstavligen talat av vackra vattenfall att välja emellan och de är alla unika på sitt sätt. Men den intima upplevelsen som du kan få vid Skogafoss gör det till ett av våra favoriter. Med en fallhöjd på 60 meter är vattenfallet ett av Islands största och tack vare den mängd vattenånga Skogafoss producerar, är en enkel eller ibland dubbel regnbåge ofta synlig på soliga dagar.

Flyg till Island

LÄS MER: De 10 bästa sakerna att göra på Island

5. Niagarafallen, USA & Kanada

Niagarafallen är ett samlingsnamn på tre vattenfall i Niagarafloden, precis på gränsen mellan USA och Kanada. På den amerikanska sidan kan man se det stora ”American Falls” samt minsta fallet ”Bridal Veil Falls”. ”Horseshoe Falls” – det allra största fallet och kanske det mest imponerande, finner du däremot på den kanadensiska sidan.

För den ultimata upplevelsen bör du beöska vattenfallen under kvällen då de lyses upp och du kan bevittna en häftig ljushow.

Flyg till Toronto

LÄS MER: Road Trip USA: 5 farligaste vägarna

6. Kaieteurfallet, Guyana

Med sin imponerande obrutna fallhöjd på 226 meter är detta vattenfall, mitt i Kaieteur nationalpark, en av de främsta sevärdheterna i Guyana. Kaieteurfallet är betydligt mer avlägset än de andra vattenfallen på vår lista och du kan ta dig hit på två sätt – ett enkelt och ett lite svårare.

För dig som är lite av en äventyrare finns möjligheten att ta dig till fallet till fots – en vandring som kan ta mellan tre och fem dagar. Det betydligt lättare (och latare) alternativet är att flyga från Georgetown, Guyanas huvudstad. Flygresan tar cirka 45 minuter.

Flyg till Guyana

LÄS MER: Platserna du inte visste fanns: 7 hemliga länder

7. Jogfallen, Indien

Jogfallen i Indien består av fyra vattenfall där varje fall har ett namn som representerar dess karaktär: kungen, vrålaren, raketen och drottningen. Här varierar vattenflödet kraftigt beroende på årstid och den bästa tiden att besöka fallen sägs vara mellan juni och september då det är monsunsäsong. Under denna tid ökar vattennivån kraftigt och vattenfallet ändrar skepnad till ett av världens kraftigaste.

Flyg till Bangalore

LÄS MER: Världens 10 billigaste semesterdestinationerr

8. Vøringsfossen, Norge

Sveriges kära granne Norge är hem till ett alldeles underbart vattenfall, nämligen Vøringsfossen som ligger i Måbødalen. Det har en fallhöjd på 182 meter varav 145 meter är fritt fall.

Detta vattenfall passar perfekt för dig som inte vill åka halvvägs runt jordklotet men ändå uppleva fantastisk natur.

Flyg till Norge

LÄS MER: Nordens 10 mest magiska platser

9. Detianfallen, Kina

Detianfallen ligger på gränsen mellan Kina och Vietnam och består av tre delar. Fallen är inte speciellt höga, endast 30 meter, men med nästan 200 meters bredd, utgör de Asiens största vattenfall. Visst blir man sugen på ett dopp?

Flyg till Kina

LÄS MER: 11 magiska platser i Sydostasien

10. Vernalfallet, Yosemite nationalpark, USA

Yosemites nationalpark är en av de mest storslagna i världen. NAtionalparken är hem till vidsträckta skogar, ståtliga granitklippor och viktigast av allt – vackra vattenfall! Vår favorit är Vernalfallet.

Du kan antingen beskåda detta spektakulära vattenfall på avstånd från ”Glacier Point Road” eller vandra längs John Muir-leden. Bästa tiden för ett besök är maj eller juni.

Flyg till San Fransisco

Världens vackraste vattenfall

Vattenfall Plats
Victoriafallen Zambia & Zimbabwe
Iguazúfallen Brasilien & Argentina
Angelfallen Venezuela
Skógafoss Island
Niagarafallen USA & Kanada
Kaieteurfallet Guyana
Jogfallen Indien
Vøringsfossen Norge
Detianfallen Kina
Vernalfallet USA

Behöver du fler tips inför din resa? Kanske gillar du dessa artiklar:

Bildfrossa: Världens 8 vackraste öar

Världens 20 mest spektakulära naturunderverk

Världens 8 häftigaste skylines

Skyscanner är världens resesökmotor och hjälper dig att få dina pengar att räcka längre på flyg, hotell och hyrbilar.