Nyheter Skiddestinationer du inte visste existerade

Alla artiklar

Skiddestinationer du inte visste existerade

Skidsäsongen är i full gång och med tusentals skidorter är det lätt att välja det som känns familjärt. Sverige och Alperna är de klassiska valen, men vad sägs om att testa något nytt och spännande denna vintern? Kanske skidåkning inomhus eller cykelskidåkning? Forskningen visar nämligen att nya lärdomar och upplevelser har en positiv effekt på hjärnan. Dessutom produceras “må bra” hormonet dopamin när du upplever något för allra första gången.

Kanske var det längesen du provade på något annorlunda som att att åka skidor i öknen eller åka på skidsafari. Det finns massvis med vinteraktiviteter som är annorlunda och skidorter som är nya och spännande. Är du proffs eller nybörjare? Det spelar ingen roll; det finns något för alla. Och självklart vill vi ge dig tips på de de mest udda och roliga sakerna (vad är off-piste till exempel?) du borde planera in denna skidsäsong.

Sierra Nevada, Spanien

Om du inte besökt Sierra Nevada än är det ett perfekt tillfälle att göra det nu. Sierra Nevada ligger inbäddad i vackra Granada i Spanien och är en populär skidort. Den är antagligen mest känd bland spanjorerna men det gör den ännu bättre. Mindre turister, billigare än Alperna och perfekt för både barn och vuxna. Dessutom har du bara en timme till sightseeing i Granada och två timmar till soliga Málaga om du, mot förmodan, skulle vvilja göra någonting annat!

Cykelskidåkning i Mirlo Blanco

Cykel-vad? Tro det eller ej, cykelskidåkning är faktiskt en grej! I Pradollano (en del av Sierra Nevada) hittar du aktivitetsparken Mirlo Blanco. Här väntar äventyr och du kan göra allt möjligt från cykelskidåkning, skridskoskidåkning och en berg- och dalbana i snön. berg- och dalbanan uppskattas särskilt av barn men du lär se både vänner och par leka av sig i den när ni väl är där. De flesta är trots allt barn innerst inne (särskilt när det kommer till vinter och snö!).

Skidåkning i Japan

Japan är kanske inte ett land du tänker på när du planerar sin skidsemester. För dig som gillar äventyr och vill utmana dig själv lite är Japan det perfekta valet. Du kommer verkligen att gilla den fluffiga snön, omgivningarna och de långa skidbanorna. Du hittar du några av de bästa skiddestinationerna i världen här, bland annat Hokkaido. Hokkaido är dessutom känt för att ha det bästa snöpulvret som finns att hitta.Det mer självklara valet i Hokkaido är Niseko som är en stad på Japans norra Hokkaido-ö. Där finns stora skidcenter som Niseko Mt. Resort Grand Hirafu. De omgivande bergen är prickade med många varma källorter, kända som onsen på japanska. Området har också flera golfbanor mot bakgrund av snötäckta toppar.

Off-piste skidåkning i Rusutsu

Det mindre kända alternativet till Niseko är Rusutsu. Vad är det som gör Rusutsu så speciellt förutom den fluffiga snön? Det är en lugnare skiddestination och du slipper långa köer till liftar och trängas på skidbanan. Dessutom får du åka skidor i äkta japansk atmosfär med lokalbefolkning och mindre turister.

Off-piste eller skogsåkning, är helt fantastiskt här tack vare liten mängd människor och långa skogsbanor. Du bör vara något erfaren om du ska testa på detta och alltid vara försiktig. Det är bättre att åka i lugn takt; det är trots allt träd du glider mellan.

Skidsafari i Hokkaido

Det är inte bara vilda djur och savanner i Afrika som erbjuder safari. Istället kan du bege dig ut på ett vinteräventyr bland snötäckta berg och olika skidorter. Skidsafari är nämligen rätt vanligt i Japan och du åker då till en skidort (eller stad), stannar ett par dagar och åker vidare till nästa .

På varje plats kan du åka skidor, snowboard och pulka. Det ingår ofta boende och transport med sevärdheter och olika aktiviteter. Skidsafari kan sträcka sig över ett par dagar eller till och med veckor. Det är definitivt ett annorlunda och roligt sätt att spendera vintersemestern på!

Skidåkning i öknen

Dubai har blivit en av de mest populära turistdestinationerna de senaste åren. Det är mycket som lockar, bland annat den lyxiga atmosfären, kulturen och nattlivet. Men Dubai har också något väldigt unikt – nämligen sandskidåkning och sandboarding vilket är snowboarding på sand i öknen. Inte många kan säga att de har åkt skidor eller sandboard i öknen. Det är udda, adrenalinfyllt och sjukt spännande. Om du tycker om att åka skidor men lockas mer av värmen i år är detta helt enkelt någonting du måste testa.

Även om du är en erfaren skidåkare skiljer sig sandskidåkning något från traditionell skidåkning på snö. Tänk på att ha luftiga plagg, helst av bomull, så att du kan vara bekväm. Det kan även vara bra att ha en hatt eller keps så att du undviker solsting. Du behöver också ha skidglasögon eller solglasögon med UV skydd.

Sandboarding

Passa på att även testa sandboarding när du testar sandskidåkning. Det är en jätterolig aktivitet fylld med adrenalin. Även här är det bra med en instruktör som visar dig hur du går tillväga. Se till att boarden är vaxad så att du inte fastnar i sanden. Det rekommenderas inte att barn testar dessa aktiviteter. Det är bättre att ta med barnen till den roliga inomhusparken – Ski Dubai Snow Park.

Ski Dubai Snow Park

Välkommen till världens största skidanläggning inomhus! Ski Dubai Snow Park rymmer 4500 m2 och är ett vinterland fyllt med snö och aktiviteter. Du hittar allt från pingviner och skidbanor till snowboardåkning. Parken är uppdelad i en snöpark och en skidsektion.

Dessutom finns det en skidbacke att åka pulka i och snöbollar som du kan rulla i. Självklart finns det även liftar och skidskola för både stora och små. Mer information om parken hittar du här (på engelska). Alla över 2 år är välkomna!

Jasná i Tatrabergen, Slovakien

Tatrabergen sträcker sig över Slovakien och Polen och är kända bland östeuropéerna. Skidorten Jasná besöks mest av lokalbefolkningen samt människor från grannländerna. Det är känt för att vara skidvänligt nästan året om och passar bra för nybörjare, men även för vana skidåkare. Dessutom är det budgetvänligt, vackert och lite mindre turister än i Alperna.

Du kan oftast hitta en veckas resa för en tredjedel av priset till Alperna. Men det är inte bara lugnet som lockar. Par och vänner kan njuta av en av de många afterski som finns här. Om du är ute efter en mysig och lugnare skidsemester är detta perfekt. Många reser också till Tatry (som det heter på slovakiska) på hälsoresor för att läka. Det är tack vare den vackra naturen som sägs ha en läkande effekt på själen.

Telluride, Colorado

Sist men inte minst – charmiga Telluride i Colorado. Detta kan vara en av de mest charmiga skidorterna som finns. Belägen på nästan 4000-meters höjd, omringad av berg och små byar, har Telluride en unikt varm atmosfär. En stor anledning till varför många förälskar sig i Telluride och Colorado, är tack vara den vackra naturen. Det finns anläggningar som har spa och bubbelpooler och erbjuder skidlektioner. Du kommer inte att bli uttråkad här, det är säkert. Dessutom kommer den friska luften att få dig glömma de flesta bekymmer.  

En skidort för alla

Telluride är ett historiskt landmärke och som gjort för skidåkare och människor i alla åldrar. Här hittar du verkligen allt på ett och samma ställe. Om du vill ha svåra backar – check. Om du är nybörjare – check. Och om du reser med småbarn – check igen.

Den mysiga byn är dessutom lätt att promenera genom och du kan ta dig fram med en gondol. Detta betyder att du knappt behöver en bil när du är här. Det är en av de mest populära skiddestinationerna bland amerikanare.

Ha det nu så kul på skidsemestern!