COVID-19 (Coronavirus) kan påverka dina resplaner. Vart du än är på väg hittar du de senaste rekommendationerna här.

Nyheter Gotland runt: smultronställen på ön

Alla artiklar

Gotland runt: smultronställen på ön

Raukar, rosor och rosé - Gotland har allt, men ön är så mycket mer än Visby, Hoburgsgubben och Stocksholmsveckan. Med mest soltimmar i landet finns det många möjligheter att njuta av sommarens magi. Skyscanner listar de gömda smultronställena för denna populära destination.

1. Warfholm Pensionat, Klintehamn

På vår resa Gotland runt börjar vi i Klintehamn på öns västkust ca 30 min från Visby. Anrika Warfholms Pensionat med sekelskiftesvillan Villa Wöhler har varit igång sedan 1899. Med spektakulär utsikt över båda Karlsöarna är en sommarlunch på verandan ett måste. Warfsholms drivs i ny regi från 2019, med gårdsbutik, café och om du inte kan få nog även boende. Med eget bageri, närodlat och ekologiska matvaror kvalar denna glömda pärlan upp till toppen av listan.

2. Busters Mack, Burgsvik

Att Burgsvik på Sudret (ja så kallas södra delen av Gotland) fått ett uppsving med TV4:s Så mycket bättre är ju att ta i underkant. Med folkkära artister som dragplåst har byn blivit enormt populär bland nyfikna fastlänningar (gotlänningarnas smaknamn för icke permanentboende). I en gammal Esso mack vid korsningen ner till Burgsviks hamn har Busters Mack blivit ett givet stopp för gotländsk glass, kaffe och nu även fantastisk sushi. Perfekt för fortsatt färd mot Gotlands sydspets Hoburgen!

3. Hamra Krog, Hamra

Snabbköpskassörskan i kvartet där jag bor…” sjöng Göran Ringbom med gotländska bandet Di sma undar jårdi 1985. Fun fact: låten är faktiskt skriven av Tomas Ledin. Precis som i låten fanns det faktiskt en ICA affär i Hamra socken på den tiden, mittemot vad som nu är etablerade Hamra krog. Butiken är dessvärre nedlagd, men krogen har gjorts om till en fransk bistro med café och fransk street food. Vissa dagar bjuds även på live musik – närmaste vägen till Frankrike från Sudret!

4. Lätt som en galette, Ljugarn

Vi fortsätter i franska färger med creperiet Lätt som en galette även känt som Lille Prinsen. Tidigare somrar huserades det i Fide, men sedan 2019 har traditionella badorten Ljugarn fått äran. Här tillagar Alexandre Emery klassiska bretonska galetter – både matiga som söta till bra priser. Vill du unna dig något lite extra varför inte prova mjölkbaren men olika varianter av milkshakes. Kanske avsluta med ett parti boule? När du ändå är i Ljugarn passa på att strosa runt lite i denna fantastiska sommarort med sekelsskiftesvillor. Även den fina stranden är värd en stund efter galettefesten!

5. Kattlunds gård, Grötlingbo

Kattlunds är en av nordens bäst bevarade medeltida gårdar med anor från 1200-talet. Varma sommardagar är det magiskt att sitta i dess trädgård och avnjuta en gotländsk favorit, saffranpannkaka, med gott kaffe och sällskap. Trädgårdsfantaster kommer älska den gamla fruktträdgården samt örtagård med medicinalväxter. För de som är på ön under midsommar håller de årligen ett populärt midsommarfirande!

6. Ladan, Hemse

Även om Gotland är solsäkrast i landet så infinner sig regniga dagar. Vad är bättre än lite lantlig retail therapy? Ladan i Hemse har ett brett sortiment av inredning- och klädesartiklar. Både lokala märken som internationella är noggrant utvalda, och är perfekta presenter för både egna sommarstugan som släkt och vänners. De arrangeras även workshops för den som vill bli lite bättre på inredning och DIY.

7. Gula Hönan, Ronehamn

Boende, god mat och sköna sommarhäng – Gula hönan har dem alla! I denna gula sekelskiftsvilla från 30-talet infinner sig svensk sommar på högsta nivå. Helt självförsörjande kan du smaka på de gotländska primörerna och bara njuta. För den nyfikne finns även möjlighet att ta en guidad vandring i trädgården innan middagen. Har du inte fått nog när ni väl kommer tillbaka till Visby finns systerkrogen Tuppen att besöka. Slutligen undrar du kanske om de faktiskt har hönor, givetvis!

LÄS MER: Guide Visby: detta får du inte missa under ditt besök

Skyscanner är en resesökmotor som hjälper dig att få dina pengar att räcka längre vid bokning av flyg, hotell och hyrbil.