Nyheter Bästa tiden att åka till Bästa tiden att åka till Australien

Alla artiklar

Bästa tiden att åka till Australien

När är den bästa tiden att åka till Australien rent vädermässigt? Det beror mycket på vad du vill göra och var du vill göra det. Australien är ett så stort land att det alltid finns en del av landet som har fint väder.

Australiens sommar är när vi har vinter så mellan december och februari är en bra tid att vara i södra Australien om du gillar sol och värme. Sydney och andra städer i södra Australien är fina på sommaren såsom Melbourne eller varför inte åka till Tasmanien. Sedan kan du långsamt röra dig norrut. På våren i maj har regnperioden dragit förbi Cairns och Darwin och det börjar bli mindre hett och blött däruppe.

Här nedan förklarar vi Australiens klimat mer ingående, område per område.

En kort sammanfattning:

Australien har tre klimatzoner: Tropisk i norr, subtropisk i mitten och tempererat i söder. Det är sommar där när vi har vinter och vinter där när vi har sommar.

December till mars: Bästa tiden i södra Australien med mycket sol och varmt.

Maj till oktober: Bästa tiden att besöka det tropiska norra delen av Australien. Då är det mindre hett och fuktigt. Dessutom lite nederbörd. Deras regnperiod infaller under vår vinter.

Hitta bästa flyget och tiden för dig

Bästa tiden att åka till Australien: en överblick

Australien har ett mycket varierande klimat, beroende på var du befinner dig i landet och när på året. Dessutom råder rätt så ofta extrema väderförhållanden med cykloner, värmeböljor, sandstormar, bränder och översvämningar. De stora omväxlingarna i väder och klimat anses till stor del bero på fenomenet El Nino som är är ett system med luft-och vattenströmmar som skapas cirka vart femte år i Stilla Havet. Den gör helt enkelt att vädret lokalt på olika platser förstärks. Men låt inte detta avskräcka dig. Det går alltid att hitta bra väder någonstans i detta enorma land.

Här nedan följer en mer detaljerad beskrivning av Australiens klimat och väder för varje delstat.

Hitta flyg till Australien Hitta hotell i Australien

Bästa tiden att åka till Australien: Australian Capital Territory

I området kring huvudstaden Canberra råder ett inlandsklimat med varma och torra somrar och rätt så kyliga vintrar med både frost och dimma. Det till och med snöar ganska ofta uppe på bergstopparna runt omkring staden. Du kan räkna med ungefär 0-10 grader på deras vinter i juni och juli och mellan 15-30 grader under deras sommar i januari och februari. Enbart ibland når temperaturerna upp mot 40 grader på sommaren.

Hitta flyg till Canberra Hitta hotell i Canberra

Bästa tiden att åka till Australien: New South Wales

Sydney ligger i en annan delstat men vädret i den kända staden liknar det i huvudstaden även om det både kan bli kallare på vintern och varmare på sommaren här. Delstaten New South Wales har även inlandsklimat ju längre bort från kusten du kommer. Där i ökenlandskapet råder ett mycket torrt klimat medan luften längs kusten är fuktigare. I regionen kring Snowy Mountain i de södra delarna av delstaten är vädret kallt året om och på vintern snöar det här uppe i bergen.

Hitta flyg till Sydney Hitta hotell i Sydney

Bästa tiden att åka till Australien: Victoria

Delstaten Victoria består till stora delar av öken och här är vädret både torrt och hett under nästan hela året. Längs kusten är däremot klimatet både mildare och svalare. Här ligger ju staden Melbourne som har stora vädervariationer under året. Beroende på hur vinden blåser kan staden få alla väder från sol till regn. På vintern är det rätt så svalt i Melbourne, runt 10 grader eller mindre, och på sommaren stiger termometrarna ofta upp mot 40-strecket.

Hitta flyg till Melbourne Hitta hotell i Melbourne

Bästa tiden att åka till Australien: Queensland

En av de mest kända delstaterna i Australien, Queensland, är stort till ytan och innefattar flera olika klimatzoner. I inlandet västerut är landskapet torrt och ökenlikt. De norra delarna präglas av ett fuktigt och hett klimat med monsunregn sommartid och längs östkusten nära havet är vädret behagligare. Men rent generellt kan man säga att Queensland har två årstider. Vinter och sommar, där vintern är varm och med mindre nederbörd och där sommaren är riktigt het och fuktig med mycket regn. Och sen ju längre inåt i landet du kommer desto torrare blir det och ju längre söderut desto svalare på vintern.

Hitta flyg till Cairns Hitta flyg till Brisbane

Bästa tiden att åka till Australien: South Australia

Klimatet i södra Australien kan man bäst jämföra med klimatet kring Medelhavet. Här är somrarna rätt så torra och vintrarna ganska fuktiga och svala. Men ju längre norrut du kommer desto torrare och mer ökenlikt blir landskapet. I Adelaide ligger medeltemperaturen med nätterna inräknade på cirka 5 till 15 grader på vintern och sommartid mellan 10 och 30 grader

Hitta hotell i Adelaide Hitta flyg till Adelaide

Bästa tiden att åka till Australien: Northern Territory

I de nordligaste delarna av Australien har man sommartid, mellan november till april, ett väderfenomen som går under namnet ”The Wet”. Då blåser tropiska cykloner och monsuner in med åskoväder, kraftiga skyfall och hög luftfuktighet. Dessutom är det hett med temperaturer mellan 30-35 grader på dagen och runt 25 grader på natten. Den torrare vintern, mellan maj och oktober, är däremot här uppe riktigt behaglig med soliga dagar, lägre luftfuktighet och behagliga temperaturer mellan 20-30 grader dygnet runt. Inåt landet i Alice Springs är det ökenklimat som råder med svala vinternätter mellan 10-15 grader och på dagtid runt 25 grader. På sommaren är det hett med temperaturer på mellan 30 och 40 grader dygnet runt.

Hitta flyg till Darwin Hitta hotell i Darwin

Bästa tiden att åka till Australien: Western Australia

Stora delar av de västra Australien består av öken eller halv-öken. Klimatet är torrt förutom när ett ösregn någon gång ibland sveper in från kusten med sommarens cykloner. Längst uppe i norr är däremot vädret tropiskt och liknar det i Northern Territory med monsunregn och fuktiga, varma sommar och torrare och lite svalare vintrar.

Delstatens huvudstad Perth ligger i delstatens sydvästra del och här påminner klimatet lite mer om det kring Medelhavet med temperaturer på vintern mellan 10-20 grader och på sommaren kring 30 grader. Men ökenlandskapet ligger i närhet och ibland sveper hettan in och gör att kvicksilvret sommartid snarare hamnar kring 40-strecket.

Hitta flyg till Perth Hitta hotell i Perth

Bästa tiden att åka till Australien: Tasmanien

Om du åker till Australien och vill ha ett klimat som liknar lite mer det vi har uppe i Norden, så ta dig till Tasmanien. Eftersom ön befinner sig så långt söderut och ligger mitt ute i havet har de ett svalare väder med temperaturer på 20-25 grader på sommaren och mellan 5-10 grader på vintern. De har även en tydligare vår och höst. Som mest regnar det här under Australiens vinter, alltså i juni och juli.

Hitta flyg till Hobart
Hitta hotell i Hobart

Skyscanner är en resesökmotor som hjälper dig att få dina pengar att räcka längre vid bokning av flyg, hotell och hyrbil.