COVID-19 (Coronavirus) kan påverka dina resplaner. Vart du än är på väg hittar du de senaste rekommendationerna här.

Nyheter 10 saker du aldrig ska göra på flygplatsen

Alla artiklar

10 saker du aldrig ska göra på flygplatsen

Vill du missa ditt flyg? Skämma ut dig? Irritera dina medresenärer? Flygplatser kan ibland vara stressiga och kaotiska. Hantera situationen rätt och undvik dessa 10 saker.

Sök flyg hos Skyscanner Hämta vår gratis app

1. Sova

Du är trött. Du gick upp klockan 03.30 i Stockholm och klockan är nu 16.00 i Dubai. Din enda tanke just nu är ”måste…hålla…mig…vaken” men din kropp säger det motsatta och allt du vill är att lägga dig ner, bara en kort stund… Men vad du än gör, gör inte det! Ena minuten tänker du att du bara ska ta en snabb power nap, nästa minut inser du att du missat ditt flyg.

LÄS MER: Så sover du som en bebis på långflyget

Hur lockande det än kan vara att sluta ögonen…

2. Bli berusad

”Jag fixar bara semesterkänslan”. Det kan kännas lockande att börja din tvåveckorssemester på Kanarieöarna redan på flygplatsen men det smartaste alternativet är att avvakta tills du landat på din destination (eller håll dig till en öl). Det kan vara värt att vara klar i tankarna vid eventuella gatebyten i sista minuten men också i fall en akut nödsituation skulle uppstå ombord.

3. Att vara en ”gate-smygare”

Du känner igen typen. De undviker gaten för att rusa fram i allra sista stund innan planet lyfter. Ja, vi vet att det numera är nästintill standard med förbokade platser ombord, men tanken är ändå att du ska gå ombord så fort som möjlig och sätta dig på din plats istället för att vänta tills sista minuten trots att alla medpassagerare redan boardat.

LÄS MER: Så håller du stilen på resande fot

4. Få utbrott

Flygplatser erbjuder många möjligheter till konflikter men det är faktiskt inte okej att få utbrott på personalen bara för att ditt flyg är försenat, dina favoritmackor är slut eller för att supererbjudandet i taxfree-butiken bara omfattar resenärer utanför EU. Det är inte flygplatspersonalens fel, så ta inte ut din ilska på dem.

Ta det lugnt!

5. Flörta med check in-personalen

Du strör väl knappast flörtiga kommentarer omkring dig på kontoret en tisdagsmorgon klockan 07 (eller gör du kanske det?) så tro inte att det är ok att göra så på flygplatsen bara för att Sonja i incheckningen ger dig ett trevlig leende. Allt personalen vill är att kunna utföra sitt arbete bra och utan sliskiga kommentarer.

6. Försöka vara rolig

Flygplatsen är inte rätt ställe för humor. När check in-personalen frågar dig om ”någon annan packat ditt bagage” ska du stå emot frestelsen att svara ”ja, nu när du nämner det så var det faktiskt en skum typ som…”. Det kanske får personalen att le lite grann men det kan också bli jobbigt om säkerhetspersonalen brottar ner dig och låter en bombrobot spränga din väska.

Försök inte vara en komiker

7. Tränga dig i kön

Akuta toalettbesök, datorstrul och andra incidenter på flygplatsen kan skapa en rejäl stress för den som är ute i sista stund. Men det betyder inte att du kan börja bete dig hur som helst. Börja inte fälla otrevliga kommentarer för att någon framför dig inte bemästrat tekniken för att scanna boardinpass och börja inte knuffa på paret i 80-års åldern som tar lite tid på sig i säkerhetskontrollen. Karma kommer ikapp dig.

8. Spela upp högljudda videos på din telefon

Ditt flyg är försenat, dina medpassagerare i gaten är småirriterade och då bestämmer du dig för att spela upp irriterande videoklipp på din telefon. Det är endast ok i situationer där små barn behöver sysselsättas för att inte löpa amok. Det är inte ok för dig!

9. Ignorera den plötsliga statusändringen från ”Delayed” till ”BOARDING”

Lämna ölen du precis beställt, strunta i toalettbesöket och spring allt vad du kan till gaten för att därefter stå i kö i sådär en timme till. De gör det inte bara för att skoja med dig.

LÄS MER: Detta ska du göra om ditt flyg är inställt eller försenat

10. Delta i tävlingen för att vinna den där nya flashiga bilen

Du vinner aldrig. Lägg istället pengarna på en öl och snacks som kan hålla dig sysselsatt i väntan på ditt försenade flyg.

B-vitamin och kolhydrater inför resan!

Fler tips som underlättar din resa:

10 tips för bekvämare flygresor

Reseetikett – 10 oskrivna regler som varje resenär bör följa

10 tips på hur du får en lång flygresa i Economy att kännas som Business Class

Skyscanner är världens resesökmotor och hjälper dig att få dina pengar att räcka längre på flyg, hotell och hyrbilar.