Nyheter Reseetikett – 10 oskrivna regler som varje resenär bör följa

Alla artiklar

Reseetikett – 10 oskrivna regler som varje resenär bör följa

Vem får egentligen armstödet ombord på planet? Hur långt är det egentligen okej att fälla bak sitt flygplanssäte? Att respektera sina medpassagerare ombord på planet borde vara en självklarhe,t men tyvärr tycks inte alla dela den synen. Därför har vi på Skyscanner sammanställt en guide med 10 tips som varje resenär bör följa!

Hämta vår gratis app

Innan och vid ombordstigning

1. Känn till vad som gäller vid säkerhetskontrollen

Det har gått ett par år nu sedan i stort sett alla världens flygplatser införde strikta regler om vätska. Men trots det finns det alltid personer som blir förvånade över när de blir ombedda att slänga sin dryck eller annan vätska. Oavsett hur mycket du hade njutit av att dricka din smoothie i vänthallen så får du göra det innan! Kolla in Transportstyrelsens tips om hur du förbereder dig inför säkerhetskontrollen.

Läs mer: Förbjudna ombord: 10 överraskande föremål som du inte får packa i handbagaget 

2. Vänta på din tur vid boarding

Det finns en anledning till varför man delar upp boardingen i grupper – det sista någon vill uppleva är trängsel och rusning i flygkabinen. Har din sektion inte ropats ut ännu? Oroa dig inte, sitt ner och njut av ett par extra minuters mobilsurfande innan det är dags att sätta telefonen i flightmode. Det tar i snitt 15 minuter för barnfamiljer att boarda så det finns ingen anledning till att stå och hänga i gaten!

Kvinna använder iPad och väntar på att gå ombord på flyget

 

3. Förbered dig

Vana flygresenärer brukar vara välorganiserade och ha koll på sina grejer – något som andra resenärer bör ta efter. Ha dina resedokument, det vill säga boardingkort och ID-handling tillgängliga. Ett tips är att skaffa en reseplånbok som har plats för samtliga dokument. Det finns ingen ursäkt att slösa bort allas tid genom att börja gräva efter boardingkortet (längst ner i handväskan) just precis när det är din tur att visa det. Detta gäller vid såväl incheckning som vid säkerhetskontrollen och gaten.

 

Svenskt pass

Ombord på planet

4. Ha tålamod

Det kommer alltid finnas den passageraren som lyckas smuggla med sig en lite för stor väska som inte riktigt får plats på bagagehyllan. I stället för att stå och se på och sucka när din medpassagerare spelar bagage-tetris, hjälp till! Och om du är personen med problemet, fråga om hjälp eller gå åt sidan och låt andra resenärer passera innan du återupptar ditt uppdrag.

5. Den som sitter i mitten får armstöden

Är du en av dem som brukar bråka om armstöden? Sluta upp med det – den som olyckligtvis får mittenplatsen har redan tillräckligt med problem. Han eller hon kan inte luta sig mot fönstret och kolla på utsikten och tvingas dessutom sitta ihopklämd mellan två andra personer. Det minsta vi kan göra är att ge de små stackarna armstöden!

Läs mer: 6 tips på hur du får den bästa platsen ombord på flyget

6. Var inte rädd för att prata med grannen

Ska man sitta brevid någon i ett par timmar skadar det inte att småprata lite. Ett enkelt sätt att lätta på stämningen är att hälsa så fort du sätter dig vid din plats. Det kanske
blir det enda ni säger till varandra på hela resan eller vem vet, kanske öppnar isbrytaren upp en ny vänskap?

Dock är det viktigt att ha ordet lagom (svenskarnas favoritord) i åtanke. Det är inte alla som uppskattar att prata med främlingar så känn efter huruvida du kan berätta hela din livshistoria eller inte.

Läs mer: 15 tips på hur du överlever den långa flygresan

7. Fråga innan du fäller bak stolsätet

Visst kan det ses som en rättighet att fälla ner stolsryggen, men för sakens skull kan man gott fråga innan. Det är ytterst osannolikt att personen säger nej. Dessutom kanske du upptäcker att personen bakom dig har ett spädbarn i knät, har sin laptop framme eller en dryck eller annat på stolsbrickan. Vid måltider bör man även undvika att fälla bak sätet för vem vill egentligen få flygplansmat över sig?

Man sitter inklämd bakom stol på flygplan

8. Respektera dina medpassagerare

  • Behöver du sträcka på dig? Gör det då hellre i gången så undviker du att slå till din granne i huvudet
  • Skippa nagelklippning och liknande saker som hör hemma bakom stängda toalettdörrar
  • Ska du se på film eller lyssna på musik, använd hörlurar och se gärna till så att du är den enda som hör Lady Gagas röst
  • Ha koll på dina barn
  • Behåll kläderna på
  • Håll en normal samtalston
  • Nöj dig med en måttlig mängd alkohol

Läs mer: Vett och etikett: Så håller du stilen på resande fot

Man har somnat på sin granne ombord på flygplan

När du har stigit av planet

9. Följ strömmen

Precis som i rulltrappor och tunnelbanan så finns det en outtalad regel att man ställer sig på höger sida om man tänker stå still på rullbandet eller i rulltrappan. På så sätt kan de som vill gå förbi och har bråttom göra det på den vänstra sidan. Din resväska bör heller inte blockera framfarten. Om du behöver komma förbi, var inte rädd för att använda ordet ursäkta!

Kvinna går på rullband på flygplats

Kom ihåg..

10. Det är okej att göra fel!

Ingen resenär är perfekt och det är hur du hanterar situationen som verkligen betyder något. Det är okej att göra fel och det viktigaste är att du ber om ursäkt och att du är ödmjuk trots potentiella språksvårigheter.

Behöver du fler tips inför din resa? Kanske gillar du även följande artiklar:

Så fixar du en uppgradering: 15 tips som tar dig till business class

7 sovtips: Så sover du som en bebis på långflyget

Jetlag: 15 tips för att slippa tröttheten

Skyscanner är världens resesökmotor och hjälper dig att få dina pengar att räcka längre på flyg, hotell och hyrbilar.

Karta