Nyheter Från vandring till skidåkning – 8 tips inför resan till Österrike

Alla artiklar

Från vandring till skidåkning – 8 tips inför resan till Österrike

Österrike är en plats för vintersport, bergsvandring, musik, kulinariska upplevelser, arkitektur och historia. Här ger vi dig 8 tips inför din resa till Österrike.

Sök flyg till Österrike

1. Vintersport

Österrike är hem till flertalet fantastiska berg som på vintrarna ger möjlighet till skidåkning i världsklass. Winklmoosalm passar nybörjaren, medan Ischgl är för dem som prioriterar afterskin framför tid i backen. Om du är en erfaren skidåkare är St. Anton ett populärt alternativ.

LÄS MER: Säsongens 7 trendigaste skidorter: vilken passar dig bäst?

Skidåkare i röda kläder på en solig dag

2. Lyd den röda gubben

Det är svårt att inte lägga märke till hur noggranna fotgängare i Österrike är när det kommer till att följa trafikljusen. Var beredd på att lyda den röda gubben när du ska korsa en gata i landet då det nämligen tas på stort allvar och om en polis ser dig korsa mot rött kan du förvänta dig saftiga böter.

Människor som korsar en gata vid ett övergångsställe

3. Mat och dryck

Förutom schnitzel är österrikarna även väldigt förtjusta i sötsaker. Missa inte att prova klassiker som Palatschinken, Germknödel, Apfelstrudel och Kaiserschmarren. För alla vinfantaster där ute är ett besök till delstaten Steiermark ett måste. Här finns nämligen Südsteirische Weinstrasse (Vinvägen i södra Steiermark). Denna plats jämförs ofta med Italiens Toscana.

En kopp kaffe med saftig chokladtårta

4. Musik

Österrike är ett land som bidragit med mycket förstklassig musik till världen. Wien var länge huvudstaden för klassisk musik men idag erbjuder staden även konserter där det spelas modernare musik. Väl i Wien bör du inte missa att besöka Haus der Musik, ett interaktivt musikmuseeum där du kan ta del av musikens långa historia, eller Mozarthaus, där kompositören länge bodde och skapade några av sina verk.

Staty av musiker johann strauss i Wien, Österrike

5. Julmarknader

Få platser i Europa slår Österrike när det kommer till julstämning. Från upplysta kyrkor och utsmyckade byggnader till julmarkander med lokala hantverk och delikatesser – här tas julen på allvar! Våra favoritjulmarknader finns i Wien, Innsbruck, Linz, Graz och Salzburg.

LÄS MER: Europas 10 bästa julmarknader

Julmarknad på kvällen i Wien, Österrike

6. Hallstatt

Hallstatt är belägen på en smal landremsa mellan berg och sjön Hallstätter See, och räknas till en av de mest fotogeniska städerna i världen. I Kina har man blivit så förtjust i staden att man till och med låtit bygga en mer eller mindre exakt kopia i Louyang. Väl i Hallstatt du passa på att utforska de spännande saltgruvorna samt de fantastiska vandringslederna i närområdet.

Hitta hotell i Hallstatt

Hallstatt by vid sjö omringad av berg med gamla hus och en kyrka

7. Vandring

Över 60% av Österrikes landsmassa består av de österrikiska Alperna och vandring är därför något som både lokalbor och turister ägnar sig åt. För storslagna vyer rekommenderar vi Gosaukamm Circuit, en medelsvår vandring som går i alpin terräng. Tänker du vandra med familjen är Filzmoos Moor ett bra alternativ, en sträcka på cirka 7 kilometer.

LÄS MER: Europas 8 vackraste vandringsleder

Berg i kvällssol och dal i skugga

8. Salzburg

Denna vackra barockstad är en av landets mest populära resmål och det är lätt att förstå varför. Inte nog med att Mozart föddes här, utan Salzburg lockar även med sin vackra arkitektur, rika historia samt ölkultur.

Hitta hotell i Salzburg

LÄS MER: 8 måsten i Salzburg

Vy över Salzburg och floden på en solig dag

Kanske gillar du även:

8 måsten i Schweiz

Upptäck världens vackraste vandringsleder

10 saker att göra i Wien

Skyscanner är världens resesökmotor och hjälper dig att få dina pengar att räcka längre på flyg, hotell och hyrbilar.

Karta