Nyheter 10 saker att göra i Wien

Alla artiklar

10 saker att göra i Wien

Wien är känd för sina fantastiska byggnader som ser ut att komma direkt från ett vykort. Denna storslagna europeiska stad är ett centrum för kultur, kaféer och inte minst utmärkta 80-talslåtar.

Sök flyg till Wien

1. Ta spårvagnen runt Ringstrasse

Ringstrasse, som firade sin 150-årsdag under 2015, är hem för många av Wiens mest imponerande byggnader. Denna cirkulära boulevard sträcker sig över fem kilometer och tar cirka 30 minuter att köra runt med spårvagn.

Under en spårvagnsresa kan du fånga glimtar av några av stadens vackra parker inbäddade bland byggnader som parlamenetet, stadshuset och statsoperan, konstmuseet och palatset Hofburg – alla byggda i kontrasterande stilar.

Hämta vår gratis app

2. Lyssna på musik på statsoperan

Wien påminner ständigt dig om sitt lysande musikaliska arv. Titta bara på det förgyllda minnesmärket tillägnat Johann Strauss i Stadtpark eller de (mindre värdiga) Mozart-relaterade turistaffärerna i gamla stan.

En konsert på den imponerande statsoperan är en höjdpunkt för alla besökare. Även om du inte kan få en plats på en av föreställningarna – som anordnas 300 dagar om året – finns det ståplatsbiljetter varje dag till en bråkdel av priset.

Det visas även operor och baletter live på storbildsskärmar utanför Operahuset i april, maj, juni och september.

3. Skäm bort dig själv på ett av Wiens berömda kaféer

Platser där ”tid och rum konsumeras men endast kaffet hamnar på notan”; det är så Wiens eleganta kaffehus beskrivs av Unescos konvention om skydd för det immateriella kulturarvet.

Du kan sitta i ett av dessa stora kaféer hela dagen lång, läsa tidningar eller diskutera de frågor som för tillfället är på tapeten. Med andra ord precis som Sigmund Freud, Leo Trotskij och många andra har gjort.

Det finns ett enormt utbud av kaffesorter att välja mellan och vill du njuta ytterligare kan du beställa in en Sachertorte eller Apfelstrudel med vispad grädde. Dina smaklökar kommer att tacka dig (din midja troligtvis inte!).

4. Klättra i Stephansdom torn

Du kan verkligen inte missa Stephansdom (Stefansdomen). Denna magnifika gotiska struktur i hjärtat av staden utmärker sig med det 136 meter höga tornet och de färgglada takpannorna.

Ta dig upp för de 343 stegen till toppen av det södra tornet (ett bra sätt att förbränna kakorna på) och ta in en fantastisk panoramautsikt över staden. Där uppe får du också en närbild av det fantastiska taket med dess mosaiker av den dubbelhuvade kejsarörnen och Wiens vapensköld.

Tillbaka på marknivå kan du ta en titt runt domkyrkan och kolla in den gotiska predikstolen i sten, dekorerad med paddor och ödlor som slåss med varandra i kampen mellan gott och ont.

5. Besök kejserliga palats

Det finns symboler för den kejserliga makten Habsburgdynastin över hela Wien. Vid det kejserliga palatset Hofburg, som var det habsburgska imperiets mitt fram till 1918, kan du känna historiens vingslag.

Idag är detta det officiella sätet för Österrikes president. Hofburg har också kejserliga lägenheter, museer och nationalbibliotek. Dessutom finns ett glashus i art deco-stil med hundratals exotiska fjärilar och ett kapell där du kan lyssna till den berömda wienska pojkkören.

Schönbrunn, det gamla sommarresidenset som den österrikiske kejsaren huserade i, är också värd ett besök. Här finns bland annat fantastiska trädgårdar och ett zoo.

Belvederepalatset är ett annat måste där du hittar några av Österrikes allra bästa konstverk och en fantastisk samling av Gustav Klimts verk, bland annat Kyssen.

6. Titta på morgonträningen på Spanska Ridskolan

I Hofburg hittar du också den Spanska Ridskolan där de berömda Lipizzanerna (Europas äldsta hästras) tränar på sina steg. De vita hingstarnas precision i sin ”balett” som de gör i harmoni med musiken är en fantastisk syn. Förundras över ryttarnas skicklighet när de leder hästarna genom sin rutin i barocksalen, en rutin som går tillbaka till 1729.

Biljetter till galaföreställningarna är dyra och ibland svåra att få tag på, ett bättre alternativ är därför att titta på hästarna under morgonträningen för en bråkdel av priset. Och förresten, den kallas för den Spanska Ridskolan eftersom Lipizzanerna föddes upp från spanska hästar. Kul fakta!

7. Hundertwasserhaus

När konstnären Friedensreich Hundertwasser utformade detta flerfamiljshus var tanken att utforma det som ett ”hus i harmoni med naturen”. Döm själv när du tittar på den excentriska, färgglada byggnaden. Med sina olika fönster och mer än 200 träd och buskar på balkonger och terasser är det en udda syn.

Byggnaden invigdes 1986 och de boende fick rätt att dekorera utsidan runt sina fönster precis som de ville, vilket ger huset dess knäppa lappliknande utseende. Du kan inte gå in i byggnaden (det är trots allt en privat bostad) men du kan lära dig mer om det på det närliggande Kunst Haus Wien. Där du hittar du också en permanent utställning om arbetet i Hundertwasserhaus.

8. Spåren efter ”The Third Man”

Vem är han? Den skumme smugglaren Harry Lime, spelad av Orson Welles i den klassiska filmen The Third Man från 1949. Manuset till filmen är skrivet av Graham Greene. Filmens fokus ligger på den mörka sidan av efterkrigstidens Wien när staden var ockuperad av allierade.

Det finns flera turer på temat ”Tredje mannen”, men den mest stämningsfulla tar dig ner i Wiens kloaker där några av de mest legendariska scenerna filmades. Om du är klaustrofobisk bör du kanske hålla dig på gatunivå eller hålla dig till ett besök på det fascinerande Third Man Museum.

9. Roa dig på Prater

Parken Prater är en av Europas äldsta nöjesparker och ligger bara en kort bit från centrala Wien. Här finns över 250 sevärdheter och åkattraktioner – inklusive ett stort pariserhjul från 1897 som också var med i den ”Tredje mannen”.

Här finns nöjen för barn i alla åldrar och inte bara det; parken är ett stort grönområde som används av lokalbefolkningen för rekreation. Härliga gräsmattor, skog och vattenområden är något av det som erbjuds. Du kan också komma hit för att jogga, cykla, simma eller åka skateboard, spela tennis eller varför inte titta på hästkapplöpningar?

Det finns någonting för alla.

10. Ta en kryssning på Donau

Ta en dagskryssning på Donau, genom den vackra Wachaudalen som är uppsatt på Unescos lista över världsarv. Smutta på en kopp kaffe eller kanske en österrikisk veteöl under tiden som båten glider förbi bildsköna slott och byar omgivna av vinodlingar.

Missa inte ett besök i Melk Abbey som är känd för sin fantastiska inredning i barock stil och som har en imponerande utsikt över Donau.

Om du ännu inte har avnjutit några wienerschnitzel finns det en trevlig klosterrestaurang där du kan göra just det, unna dig själv att äta en schnitzel tillsammans med ett gott lokalt vin.

Hitta hotell i Wien

Behöver du mer reseinspiration?

Europas vackraste slottshotell

Europas 10 vackraste byar och småstäder

7 okända men otroligt vackra städer i Europa

Skyscanner är världens resesökmotor och hjälper dig att få dina pengar att räcka längre på flyg, hotell och hyrbilar.