Nyheter 5 fantastiska nationalparker i Sverige

Alla artiklar

5 fantastiska nationalparker i Sverige

Från Gotska Sandön till Sarek, i Sverige finns det hela 29 stycken nationalparker att utforska. Vi har listat våra fem favoriter!

Sök flyg inom Sverige

Sök hotell inom Sverige

1. Sonfjällets nationalpark, Härjedalens kommun, Jämtlands län

Sonfjällets nationalpark är belägen i Härjedalen och reser sig över den omgivande Gammelskogen. Området är ett av Sveriges björntätaste men på grund av björnens skygga natur, bör du inte räkna med att få se en. Däremot är det inte helt omöjligt att man stöter på älgar, rådjur eller lodjur. Förutom ett rikt djurliv finns det även många sällsynta och välbevarade geologiska former från istiden att ta del av i Sonfjället.

2. Vadvetjåkka nationalpark, Kiruna kommun, Norrbottens län

Vadvetjåkka nationalpark är Sveriges nordligaste nationalpark. Parken är svåråtkomlig men väl inne finns mycket att upptäcka. Vadvetjåkka är hem till cirka 300 kärlväxter, många av dem ovanliga arter som exempelvis lappvedel och fjällkrassning. Växtlivet gynnas av den kalkrika berggrunden samt regnet som kommer in från Atlanten. För den äventyrlige kan det vara värt att veta att Vadvetjåkka även är hem till några av Sveriges djupaste grottor.

3. Gotska Sandöns nationalpark, Gotlands kommun, Gotlands län

Gotska Sandön är belägen i Östersjön, 4 mil norr om Fårö. Nationalparken inrättades på ön år 1909 och är hem till milsvida sandstränder, djupa tallskogar samt ett rikt växt- och djurliv. En sälkoloni håller ofta till på den norra sidan av ön och trots att den inte får besökas på nära håll, får man en bra utsikt över kolonin från Sälutkikstallen. Stränderna och sanddynorna är även de en sevärdhet i sig. Höga Åsen, den högsta sanddynen, är hela 43 meter hög! Det går att bo på ön antingen med eget tält eller hyrtält på den angivna lägerplatsen, på vandrarhemmet eller i någon av de gamla fyrvaktarhusen. Båtförbindelser finns regelbundet på sommaren från Fårösund och Nynäshamn.

4. Kosterhavets nationalpark, Strömstads och Tanums kommuner, Västra Götalands län

På västkusten norr om Skagerrak ligger Kosterhavets nationalpark som även var Sveriges första marina nationalpark. Under ytan kan du njuta av korallrev och ett spännande djurliv, här finns omkring 6000 olika arter. Om du föredrar att se det marina livet utan att bli blöt, bör du besöka Tjärnö akvarium samt Naturum Kosterhavet. En annan trevlig aktivitet att ägna sig åt i Kosterhavets nationalpark är kajakpaddling. Då kanske du även har turen att få syn på knubbsälar som gärna ligger och solar på klipporna.

5. Sarek nationalpark, Jokkmokk kommun, Norrbottens län

En av Sveriges mest kända och uppskattade nationalparker är också landets största högfjällsområde och ingår i världsarvet Laponia. I Sarek nationalpark finns fjäll som är över 2 000 meter höga samt runt hundra stycken mäktiga glaciärer. Planerar du att besöka Sarek bör du vara en erfaren vandrare då här varken finns övernattningsstugor eller markerade leder. I området rör sig bland annat älgar, björnar och järvar. Flera samebyar bedriver även renskötsel i Sarek, något som vandrare bör visa hänsyn till.

Kanske gillar du även:

Sveriges 8 vackraste vandringsleder

10 magiska platser i Sverige

Här får du mest utlandssemester utan att lämna Sverige

Skyscanner är världens resesökmotor och hjälper dig att få dina pengar att räcka längre på flyg, hotell och hyrbilar.

Karta