COVID-19 (Coronavirus) kan påverka dina resplaner. Vart du än är på väg hittar du de senaste rekommendationerna här.

Nyheter 10 måsten i Berlin – en lokalbos guide

Alla artiklar

10 måsten i Berlin – en lokalbos guide

Från dans och drinkar till kitesurfing på en övergiven flygplats: Skyscanner har listat 10 måsten i Berlin.

Hämta Skyscanner-appen Sök flyg till Berlin

1. Monumentet över Berlinmuren

Den bästa platsen för att lära sig mer om Berlinmuren och uppdelningen av Tyskland är vid det officiella Berlin Wall Memorial på Bernauer Strasse, norr om centrum. Gränsen gick precis vid husfasaderna här och efter att invånarna evakuerats från de första våningarna som därefter murades igen, lyckades folk ändå fly Östtyskland genom att hoppa ut från de övre våningarna. På informationscentret visas filmer om uppbyggnaden av muren och det finns ett utkikstorn över en kort bit av muren som har restaurerats till sitt originella, brutala utseende.

Adress: Bernauer Strasse 111 & 119, Mitte (Närmaste U-bahn: Bernauer Strasse)
Bernauer Str.
Inträde: Gratis

Hotell i Berlin

2. Berlinerfilharmonikerna

Berlinerfilharmonikerna är utan tvekan en av världens bästa symfoniorkester. Den är dirigerad av engelsmannen Sir Simon Rattle och har regelbundna konserter i både Berlin och runt om i världen. Symfoniorkesterns hem är ett häpnadsväckande gul och tältformad konserthall i närheten av Potsdamer Platz. Dess interiör med terrasser runt scenen var revolutionerande när man öppnade för 50 år sedan. Missa inte de gratis lunchkonserterna på tisdagar med både nya och välkända musiker. Anländ gärna 30-45 minuter tidigare och ta med dig något mjukt att sitta på då publiken sitter på golvet i lobbyn!

Adress: Herbert-von-Karajan-Straße 1, Berlin-Tiergarten
Närmaste U-Bahn/S-Bahn: S/U Potsdamer Platz

3. Tre panoramaplatser

Berlin må vara en relativt platt stad med en handfull höga byggnader, men här finns ett flertal platser med häftig panoramautsikt över staden. Panoramapunkt ligger på toppen av tegelstenstornet Kollhoff på Potsdamer Platz och är en favorit. Europas snabbaste hiss tar dig 100 meter upp för en utsikt över Berlins nya och gamla centrum. Här finns också ett café och utsällning. En bit söder om centrum ligger Berlins högsta naturliga punkt; toppen av Kreuzberg i Viktoriapark. Köp ett par öl i en Spaeti-affär och promenera upp vid sidan om det romantiska vattenfallet under solnedgången. I distriktet Neukoelln finns den nya Klunkerkranich ”kulturella takträdgård” på toppen av en shoppinggallerias parkeringsgarage. Här finns även en bar, Djs, livemusik och fester med en fantastisk utsikt över Berlin.

Panoramapunkt

Adress: Potsdamer Platz 1, Berlin-Mitte
Närmaste U-Bahn/S-Bahn: Potsdamer Platz

Viktoriapark

Adress: Kreuzbergstrasse
Närmaste U-Bahn/S-Bahn: Mehringdamm

Klunkerkranich

Adress: Karl-Marx-Strasse 66, Berlin-Neukölln
Närmaste U-Bahn/S-Bahn: Rathaus Neukölln

4. Ta en annorlunda guidad tur

Det finns dussintals guidade turer som tar dig runt Berlins sevärdheter, men jag föredrar själv de mindre turerna i stadens utkanter. Historien här är inte mindre intressant och du får en inblick i det dagliga livet i staden. Slow Travel Berlin, en internetsida skriven av Berlinfrälsta, organiserar vandringar som verkligen går in på djupet av Prenzlauer Berg, västra Kreuzberg och Wedding. Finding Berlin är en annan sida skapad av Berlinentusiaster; följ med på deras vandring ”Little Istanbul” där du bland annat får möta turkiska bagare och affärsinnehavare i Beukoelln, eller varför inte vandringen ”Life & Styles” där man utforskar östra Kreuzberg på vintagecyklar.

Finding Berlin Tours & Vintage Bike Rental

Adress: Schlesische Straße 29/30 (2nd courtyard), Berlin-Kreuzberg
Närmaste U-Bahn/S-Bahn: U Schlesisches Tor

5. Markthalle 9

Endast två av Berlins marknadshallar överlevde kriget och i den vackra ”nummer 9” i Kreuzberg från 1891 började man nyligen hålla i en veckovis bondmarknad. Jag bor i närheten och detta är en fantastisk plats för fräsch, regional mat. Men här finns mer: restaurangen Kantine serverar utsökta organiska luncher varje dag, varje torsdag hålls en populär gatumatsmarknad och på söndagarna anordnas ofta specialmarknader med lokala konstverk eller sötsaker. Om det inte är tillräckliga anledningar för att titta förbi har mikrobryggeriet Heidenpeters försäljning här på marknadsdagar. Vid utgången mot Puecklerstrasse ligger den berömda Weltrestaurant Markthalle som är en underbar plats för en schnitzel eller en öl på terrassen.

Markthalle 9

Adress: Eisenbahnstrasse 42, Berlin-Kreuzberg
Närmaste U-Bahn/S-Bahn: Goerlitzer Bahnhof

Weltrestaurant Markthalle

Adress: Puecklerstrasse 34, Berlin-Kreuzberg

6. Clärchens Ballhaus

Generationer av Berlinbor har dansat nätterna igenom på Clärchens sedan man öppnade i september 1913. Här kunde vanligt folk roa sig och kanske dansa med sina drömmars man eller kvinna. Fotografierna vid ingången visar att väldigt lite har ändrats här de senaste 100 åren trots att byggnadens framsida, som numera är en terrass, bombades under kriget. Idag är Clärchens Berlins sista riktiga danshall med fantastisk pizza och tyska rätter, temakvällar (tango, foxtrot etc) och gratis inträde på vardagarna. De legendariska schwooffesterna (5 euro) äger rum under helgerna med livemusik och den legendariska garderobskillen Günther som började jobba här i mitten av 1960-talet.

Adress: Auguststrasse 24, Berlin-Mitte
Närmaste U-Bahn/S-Bahn: S-Bahn Oranienburger Straße

7. Tempelhofer Freiheit Park

Ett besök på ett gammalt flygfält låter kanske inte särskilt spännande, men varje gång jag tar med besökare till den gamla flygplatsen Tempelhof där det finns en två kilometer bred och tom landningsbana framför dem, börjar deras ögon att glittra. Flygplatsen Tempelhof byggdes på 1930-talet med mål att bli världens mest avancerade och ha en av världens största byggnader. Senare användes den av amerikanerna som militärflygplats och den spelade en huvudroll i räddningen av Västberlin under 1949 års Sovjetblockad. Den 1200 meter långa terminalbyggnaden använda idag för guidade turer och event och flygfältet har förvandlats till en park för soldyrkare, kitesurfare, joggare, cyklister, rullskridskoåkare, hundägare och grillentusiaster. Jag föreslår att du tar med dig en cykel för att göra det mesta av ditt besök här!

Närmaste U-Bahn/S-Bahn: Flera ingångar; S/U-Bahn Tempelhof och U-Bahn Boddinstrasse rekommenderas.
Öppettider: Öppet soluppgång till solnedgång
Inträde: Gratis

8. Ta en öl på någon av Berlins nya mikrobryggerier

Bavaria må ha Tysklands mest kända ölmärken men Berlin har också en lång tradition av ölbryggande. På senare år har många spännande ölbryggerier startas upp. Undangömt i ett stundethuskomplex i Wedding ligger Eschenbraeu känd för sitt hembryggda öl och sina flammekucken pajer. I distriktet Friedrichshain ligger Hopes & Barley som lockar yngre besökare. Närmare centrum finns Brauhaus Lemke som är en trevlig bryggeripub. Men jag tar helst min öl på Prater Garten, den äldsta Biergarten i stan, som serverar sin egna Prater Pils och Cafe am Neuen See som serverar bayersk öl med en vacker utsikt över sjön i Tiergarten Park.

Eschenbraeu

Adress: Triftstrasse 67, Berlin-Wedding
Närmaste U-Bahn/S-Bahn: Leopoldstrasse

Hops & Barley

Adress: Wühlischstraße 22-23, Berlin-Friedrichshain
Närmaste U-Bahn/S-Bahn: Warschauer Strasse

Brauhaus Lemke

Adress: Dircksenstrasse, S-Bahnbogen 143, Berlin-Mitte
Närmaste U-Bahn/S-Bahn: Hackescher Markt

Prater Biergarten

Adress: Kastanienallee 7-9, Berlin-Prenzlauer Berg
Närmaste U-Bahn/S-Bahn: Eberswalder Strasse

Café am Neuen See

Adress: Lichtensteinallee 2, Berlin-Tiergarten
Närmaste U-Bahn/S-Bahn: Zoologischer Garten

9. Satsa på urban exploring

Fotografer, graffitikonstnärer och vanliga nyfikna lockas av Berlins många övergivna platser och många webbsidor ägnar sig åt fenomenet ”urban exploration”. Sydöst om stadens centrum, i distriktet Treptow, finns den före detta nöjesparken Spreepark som är ett av de mest spektakulära exemplaren; pariserhjulet och de många åkattraktionerna håller långsamt på att sväljas av skogen och de kan utforskas antingen under en guidad tur eller genom att helt enkelt bara genom att gå in. På den västra sidan av staden, närmare bestämt på kullen Teufelsberg, finns den gamla CIA-stationen. Längre bort från den olympiska byn och sjukhuset Beelitz Heilstätten liksom flera Nazi och Sovjetiska militärområden.

Adress: Neue Krugallee, Berlin-Treptow
Närmaste U-Bahn/S-Bahn: Plänterwald

10. Festa loss på en festival

Berlinare gillar att festa loss utomhus under de varma sommarmånaderna. Men festivalsäsongen börjar redan under vintern med Berlinale Film Festival i februari som lockar tusentals både inhemska och utländska besökare in till värmen i biosalongerna. Utomhussäsongen börjar i den 1:a maj med gatufestivalen MyFest i distriktet Kreuzberg. Berlins huvudgata festar loss med den multikulturella paraden Karnaval der Kulturen i slutet av maj. Livemusik på scener runt om i hela staden anordnas under Fete de la Musique den 21 juni och i slutet av månaden anordnas den stora gayparaden Christopher Street Day. Slutligen lyses stadens landmärken och byggnader majestätiskt upp under Festival of Lights i oktober.

Ett urval av festivaler i Berlin:

Redo att upptäcka Berlin?

Orginalartikeln är skriven av Tripod Jeroen, reseskribent och redaktör på InYourPocket.com, som älskar att cykla runt i Berlin och utforska stadens något ovanligare sevärdheter.

Skyscanner är en resesökmotor som hjälper dig att få dina pengar att räcka längre vid bokning av flyg, hotell och hyrbil.