Nyheter Självriskeliminering för hyrbil: Så fungerar det

Alla artiklar

Självriskeliminering för hyrbil: Så fungerar det

Vad händer om hyrbilen skadas på resan? Skyscanner har tittat på självriskeliminering och hur du slipper dyra hyrbilsförsäkringar.

Hämta Skyscanner-appen

Vad är självrisk?

Självrisk är en utgift som försäkringstagaren (kunden) står för när en skada måste repareras. Beloppet varierar, men självrisken brukar ligga på ligga på mellan 3000 och 15 000 kr.

Ingår självriskeliminering i min hem- eller reseförsäkring?

Många svenska banker erbjuder gratis reseförsäkring om du betalar resan med deras bankkort (betal- eller kreditkort). Innan du betalar för självriskeliminering rekommenderar vi att du pratar med din bank, så att du inte köper tilläggsförsäkringen i onödan.

Detta gäller för hyrbil i svenska bankers försäkringsvillkor*:

Reseförsäkring: självriskeliminering för hyrbil

Självriskeliminering för hyrbil utomlands ingår vid betalning med kredit- och betalkort hos Swedbank, Skandiabanken och Nordea. Har du Handelsbankens Platinum- eller Allkort ingår det också – men inte med Handelsbankens Bankkort. SEB:s kredit- och betalkortskunder omfattas inte heller av självriskskydd för hyrbilen. Förutsättningen är att bilen hyrs på semester i utlandet.

Vanliga krav är att bilen hyrs av en auktoriserad uthyrningsfirma, att ’erfoderligt försäkringsskydd’ tecknats med hyran och att hela avgiften betalas med kortet.

Viktigt att tänka på är att självriskskyddet bara gäller, enligt nämnda bankers försäkringsvillkor, om skadans omfattning överstiger självrisken och att maxersättningen är 10 000 kr. Om skadekostnaden är mindre än självrisken blir det ingen ersättning.

KortIngår självriskeliminering?Måste skadan överstiga självriskbeloppet för att försäkringen ska gälla?
AgrolkortetJa, upp till 10 000 krJa
American Express PlatinumJaNej
Bank NorwegianJa, upp till 10 000 krJa
British Airways VISAJa, upp till 15 000 krJa
Circle K MastercardJa, upp till 10 000 krNej
Diners ClubNej
Eurocard Platinum (ej Gold)Ja, upp till 10 000 krNej
Handelsbanken AllkortJa, upp till 10 000 krJa
Handelsbanken PlatinumJa, upp till 200 000 krNej, men minst 500kr
ICA Banken Kreditkort (ej bankkkort)Ja, upp till 10 000 krJa
Ikano kortNej
Nordea (alla kort)Ja, upp till 10 000 krJa
OKQ8 VisaNej
Santander Mitt Kort/Mitt Kort+Ja, upp till 10 000 kr (15 000 kr för Mitt Kort+)Nej
Shell MastercardNej
Skandiabanken Bankkort/KreditkortJa, upp till 10 000 krJa
SEB Debit/CreditNej
Swedbank (alla kort utom betalkort)Ja, upp till 10 000 krNej

*Informationen är korrekt när artikeln är skriven den 31 juli 2017. Uppdaterad per 29 Mars 2019. Dock kan villkor ändras snabbt, kontrollera alltid med ditt försäkringsbolag eller kortutgivare för att vara på den säkra sidan.

De flesta hemförsäkringar täcker inte självriskeliminering för hyrbil, med undantag för Folksams hemförsäkring Hem Stor.

Vad gör jag om jag inte har självriskeliminering i min reseförsäkring?

De flesta hyrbilsfirmor som t.ex. Hertz och Europcar erbjuder självriskeliminering (på engelska kallad Loss Damage Waiver (LDW)) eller självriskreducering. Det innebär att du i utbyte mot en avgift – vanligtvis en fast summa per dag – slipper betala för eventuella skador på bilen. Kostnaden kan vara uppemot 200 kr per dag.

Många hyrbilar kommer redan med trafik- och vagnskadereducering (Collision Damage Waiver (CDW). Som namnet antyder täcker detta bara krock med bilen, så var noga med att inte förväxla CDW med LDW då den förra inte täcker andra skador som t.ex. stenskott.

Det finns många företag som exempelvis Insurance4carhire.com som specialiserar sig på hyrbilsförsäkringar. Försäkringen täcker dig som person, oavsett vilket fordon du kör. Hyr du bil ofta eller under längre perioder kan detta vara ett bra alternativ, då hyrbilsfirmor ofta tar betalt per hyrdag.

Vad händer om jag skadas i en trafikolycka?

Hyrbilsförsäkring, oavsett slag, täcker nästan alltid bara bilen, inte dig. Det är alltså viktigt att du har en ordentlig reseförsäkring som täcker eventuella sjukvårdskostnader om något skulle hända dig. Du bör även ha en olycksfallsförsäkring i din hemförsäkring.

Mer att tänka på:

  • När du hämtar ut din hyrbil, läs igenom alla villkor innan du accepterar dem. Det tar ofta längre tid än du tror, så lämna gärna extra tid till denna del av resan.
  • Är det mer än en förare ska detta registreras hos uthyrningsfirman. Det kostar ofta mer, men skulle olyckan vara framme så är det viktigt att alla förare täcks av avtalet och eventuella försäkringar.
  • Kontrollera bilen noga när du hämtar den. Ser du skador som – även om det bara är en repa – ska du prata med biluthyraren och se till att det dokumenteras, ta foton så att du har bildbevis. Samma sak gäller när du lämnar tillbaka bilen, speciellt om du kommer behöva göra en anmälan hos ditt försäkringsbolag.
  • Kontrollera även mätarställningen och tanken, så att du inte krävs på bränsle du inte använt.

Fler tips hittar du hos Motormännen.

Kanske gillar du även följande artiklar?

Skyscanner är världens resesökmotor och hjälper dig att få dina pengar att räcka längre på flyg, hotell och hyrbilar.