Karta

Flyg till Amman Queen Alia

Jordaniens huvudstad Amman är landets största stad. Den är belägen på sju kullar, vilka finns representerade som sju stjärnor på landets flagga. Upplev den välplanerade staden, de luftiga förorterna, den moderna shoppingen och den sorlande gamla stan. Besök bazaarerna i den äldre stadsdelen, och var beredd att ta emot chai-te från affärsbiträden som en vänlig gäst- men också som en del av förhandlingsprocessen. Ung och gammal, rik och fattig, militär och polis - alla kommer att möta dig med ett stort leende på läpparna. Landet är litet, men sevärdheterna många.

Visum

Visum krävs för inresa i Jordanien och fås på flygplatserna i Amman och Aqaba. En visumavgift på 20 jordanska dinarer tas ut. Ditt pass måste vara giltigt sex månader efter planerad hemresa. Visum kan också sökas på jordanska konsulatet i Stockholm.

Säsong

Varmt och torrt maj till september med upp till 40 grader. November till mars faller en del regn, ibland till och med snö. Kalla nätter under vintern, men dagarna är oftast behagliga. Vid Aqabaviken går temperaturen sällan under 10 grader. Havet håller alltid minst 20 grader.

Ta sig runt

Ammans lokala busstrafik är oregelbunden och rätt så gles. Det rätta sättet att ta sig fram i Amman är med taxi. Taxibilar finns överallt och är relativt billiga. Om du vill göra utflykter utanför stan är även taxi att rekommendera. Det är också smidigt att hyra bil i Jordanien. Vägarna är i bra skick, avstånden är korta och det finns tillräckligt med vägskyltar för att man inte ska virra bort sig.

Öppettider

Affärer har öppet från klockan 9-13 och från 15-20 på lördag- torsdag. Kontor har öppet från 9-18 på lördagar och onsdag-torsdag. En del kontor har några timmars lunchrast. Muslimska helgdagar iakttas, vilket till exempel innebär att öppettiderna allmänt minskar under fastemånaden Ramadan.

Dricks

På fina restauranger förväntar sig servitören att få ungerfär 10 procent utöver det som står på notan. På enklare ställen är det inte nödvändigt.

Nödnummer

Polis: 192, 462

Ambulans och första hjälp: 193

Sevärdheter (topp 5)

Citadel

Det område som kallas Citadellet ligger på den högsta kullen i Amman, Jebel al-Qala'a och är platsen för antikens Rabbath-Ammon. Föremål från bronsåldern visar att kullen var en fästning och öppen plats för handel och politik i tusentals år. Anläggningen är omgiven av långa murar, som byggts om många gånger under historiens gång. Här finns mycket att se.

Den romerska teatern

Den restaurerade romerska teatern är en av de mest imponerande kvarlevorna från romartiden. Den byggdes troligen 200-talet och har kapacitet för 6.000 åskådare. Teatrarna hade ofta en religiös betydelse på den tiden och längst upp kan man se en staty över gudinnan Atena. Fortfarande i dag sätts ibland teaterföreställningar upp här, framför allt under juli och augusti.

King Abdullahs moské

Byggt år 1989 som ett minnesmärke av den framlidne kung Hussein till hans farfar, kan den omisskännliga blå kupolmoskén hysa upp till 7.000 tillbedjare, och ytterligare 3.000 på innergården. Detta är den enda moskén i Amman som öppet välkomnar icke-muslimska besökare och är väl värt ett besök.

Petra

I juli 2007 blev staden Petra utsedd till ett av världens nya underverk, och det är Petra de flesta känner igen när de kommer till Jordanien. Men den antika staden är så mycket pampigare i verkligheten. Platsen förblev okänd för västvärlden fram till 1812, då den schweiziska upptäcksresanden Johan Ludwig Burckhardt berättade om staden får vår del av världen. Staden är ett måste då du besöker Jordanien, här finns otroligt mycket att se och upptäcka.

Tur till Döda havet

Om du befinner dig i Jordanien en het och klar dag, så är en tripp till Döda havet även ett måste. Utmed strandremsan hittar du en uppsjö Spa-anläggningar, majoriteten av dem är väldigt dyra, men det finns även allmäna stränder att utforska. En av de populäraste för både turister och jordanier är Amman Beach.

Snabbfakta

Invånare: Cirka 1 miljon.

Valuta: Jordaniska dinarer

Landsnummer: 962

Religion: Islam

Tidsskillnad: + 2 timmar.

Officiellt språk: Arabiska  

Hotell i Amman

Hitta billiga hotell i Amman

Flexibel med din ankomstflygplats? Sök närliggande flygplatser för att spara mer.

Flygplatser nära Amman Queen Alia

Priser som visas på denna sida är uppskattade lägsta priser. Har hittats under de senaste 45 dagarna.