COVID-19 (Coronavirus) kan påverka dina resplaner. Vart du än är på väg hittar du de senaste rekommendationerna här.

Nyheter Japan: allt du behöver veta innan du reser

Alla artiklar

Japan: allt du behöver veta innan du reser

Japan består av 6852 öar, har 200 vulkaner och i genomsnitt 1500 jordbävningar om året. Ändå är detta fantastiska, lite mytiska land ett av våra favoritresmål. Det är helt enkelt någonting magiskt med Japan.

Trots att Covid-19 har förhindrat många resplaner, hoppas vi att vårt reseinnehåll kan fortsätta att ge dig inspiration för dina framtida resor – så att, när detta är över, du kan vara redo att komma tillbaka till världen.

Japan är motsatsernas land. Gamla traditioner möter ultramodern teknik samtidigt som Kabukiteatertraditioner och Animeestetik lever parallella och ibland överlappande liv. På en gata i Ginza kan du öppna en enkel trädörr och plötsligt befinna dig i ett shintotempel. Vart du än vänder dig i Japan finns det någonting vackert att fästa ögonen på.  

Ginza, Tokyo, Japan

Skaffa ett JR-railpass

Det är mycket lättare att köpa JR Pass innan du reser in i landet. Räkna med minst en vecka för att biljetten och en detaljerad karta över järnvägsnätet ska hinna skickas till dig. Tänk dock på att du kommer behöva köpa separata tunnelbanebiljetter eftersom JR-railpass bara gäller för tågen.

Tågen i Japan är rena,säkra och kommer alltid i tid.

Vart du än ska i Japan, börja i Tokyo

Tokyo är en bra knytpunkt för järnvägen och shinkansen, snabbtågen, som kan ta dig över hela Japan. Med ett JR-railpass blir det både billigare och enklare än att köpa biljetter löpande. Om du planerar att besöka mer än en region lönar det sig snabbt att ha införskaffat ett JR-railpass. Bara en tur och retur från Kyoto till Tokyo räcker för att täcka kostnaden.

Shinkansen är det snabbaste och bästa sättet att resa genom Japan

VISA

Du behöver inte ansöka om visa om du bara ska semestra i Japan under mindre än 90 dagar. Du kommer att få tillstånd för kortvarig vistelse vid ankomsten till Japan. Om du vill stanna längre i Japan behöver du kontakta din närmaste japanska ambassad för att göra en separat ansökan. Detsamma gäller om du till exempel ska åka till Japan för att arbeta.

Mount Fuji

Boende i Japan

Det är en upplevelse att bo i ett traditionellt värdshus i japansk stil. Om du reser i Japan, njut av minst en natt av traditionell japansk gästfrihet och avkoppling. Att bo i gästgiveriet, ryokan på japanska, är att uppleva det traditionella Japan.

Ryokan byggdes ursprungligen för att tjäna feodala herrar och deras samurajer, som reser mellan Edo (dagens Tokyo) och de olika provinserna. Även om ryokas finns i hela Japan, är de mest koncentrerade till historiska städer som Kyoto, på landsbygden och i Japans oräkneliga städer och byar med varma källor (onsen).

Dessa historiska byggnader är främst gjorda av trä och med långa korridorer med trägolv som är putsade tills de glänser. De har ofta traditionella utsmyckningar i form av sniderier eller målade skärmar i tradtionell japans stil. Golven i sovrummen är täckta av tatamimattor och du kommer sova på en traditionell futon. Vanligen får du en rund, avlång, kudde som ska placeras under nacken och ett varmt täcke.

Ryokan, Japansk gästfrihet

Hur det fungerar i en Ryokan

När du anländer till ryokan kommer du oftast in i en liten hall med en trappliknande konstruktion kring hallen. Trappan indikerar att du ska ta av dig skorna innan du bestiger trappan. Man använder inte skor inne i en ryoka eftersom både golven och tatamimattorna inte är gjorda för att slitas på med skosultor. Du kommer att bli erbjuden ett par mjuka japanska tå-strumpor där strumpan är delad så att du sticker in stortån i en liten ficka och är förvånansvärt bekväma. Du kan också bli du erbjuden ett par tofflor.

Japanska tatamirum

När du kommit in leder korridorer till tatamirum med intrikat snidade skjutdörrar, shoji-skärmar och ett lågt bord med kuddar. Beroende på hur lyxig ryokan är kan inredingen i rummen variera. Det finns dock väldigt lite som slår ett par dagar på en ryokan. Du kommer åka därifrån med färg på kinderna och ett välmående som stannar, djupt inne i kroppen.

Tatamimattor och papperskärmväggar

Futoner istället för sängar

Det kan vara förvirrande för västerlänningar i Japan eftersom det inte finns någon säng på Ryokan. Istället finns vanligen stora, vackert utsmyckade garderober där du hittar ihoprullade futoner, kuddar och filtar. Futonens funktion är utformad endast för att man ska sova på dem och inte, som västerländska sängar, någonting man använder lite när som helst under dagen. Vanligtvis är det värdarna på den japanska ryokan som rullar ut och bäddar futonerna på kvällen, medan du äter en traditonell japans middag efter onsen, så att du kan gå och lägga dig när du ätit.

Japanska Onsen

Onsen är traditionella japanska badhus där vattnet kommer från varma källor under jorden. Ett talesätt i Japan är att ”Onsen kan bota varje sjukdom utom kärlek”. Detta är alltså hälsobad och som sådana är det viktigt att respektera sederna och reglerna kring Onsen bad. Om du har långt hår, sätt upp det med en hårsnodd för att undvika hår i onsen. En annan sak som är viktig att veta är att man pratar med låg röst och helst så lite som möjligt medan man är på onsen. Detta är ett hälsobad och en avslappningsritual. För en del japaner är det nästan som en religiös handling att göra sig ren innan onsenbadet för att sedan kontemplera under tystnad i det varma, hälsobringande, vattnet.

Tänk också på att tatueringar är tabu i Japan så om du har många tatueringar kan du bli avvisad från onsen. I vissa fall finns det skyltar utanför onsen som tydligt visar att tatueringar är förbjudna men det finns också onsen som är mer toleranta

A small onsen, Japan

Kusatsu Onsen

Kusatsu anses av japaner vara den främsta onsen i Japan. Där kan du besöka flera varma källor utan entréavgifter. Det finns värdshus samt butiker och kaféer. För att ta dig dit åker du från Tokyo med Joetsu Shinkansen norrut till Takasaki Station. Byt sedan till JR Agatsuma-linjen till Naganohara-Kusatsuguchi Station. Från stationen kan du sedan ta en JR-buss till onsen.

Adress: Kusatsumachi, Agatsuma District, Gunma Prefecture 377-1711.

.Hur du gör onsen på rätt sätt

När du kommer till en onsen behöver du inte ta med en handduk: detta får du låna när du kommer dit. Innan du ska bada klär du av dig helt naken. Oroa dig inte: kvinnor och män badar inte tillsammans så du behöver inte känna dig exponerad. När du är avklädd är det viktigt att göra sig helt ren genom att duscha alternativ gör du dig ren med hjälp av vattenfyllda trähinkar.

Du häller helt enkelt vattnet över dig från trähinken medan du sitter på en liten träpall. Ibland är det ett separat rengöringsrum innan du går in till själva onsen och ibland är det i anslutning till onsen. Det är mycket viktigt att skölja av hela kroppen, inklusive håret, så att du är helt ren. När du väl är ren kan du sjunka ner i det varma vattnet och njuta. Vanligen är luften lite kallare och du kan se hur ångan stiger mot taket medan du långsamt slappnar av. Jag lovar att det inte finns mycket som slår upplevelsen av detta.

Japanska trätofflor

Japanska skogsbad

Japan är födelseplatsen för den skogsbadstrenden som allt fler upptäcker som ett alternativ till att gå till en terapeut. Skogsbad är också känt som Shinrin-yoku. ”Shinrin” betyder skog och ”Yoku” står för bad. Idén föddes i Japan på 1980-talet och visade sig vara ett mycket effektivt verktyg för att övervinna de dåliga effekterna av ett hektiskt liv och stressande arbetsmiljö.

Vad är Japanska skogsbad?

Skogsbad innebär helt enkelt att du fördjupar dig i naturen på ett medvetande sätt och använder dina sinnen. Detta ger fördelar för din fysiska, mentala, emotionella och sociala hälsa. Det finns också kvalificerade skogsbadsguider i Japan. Dessa personer har en utbildning i skogsbadsterapi och hjälper mer eller mindre stora grupper i någon av de skogar som är godkända för skogsterapi av det Japanska Forest Therapy Society.

Skogstearpi

Godkända skogsterapiskogar i Japan

För att en skog ska kunna kvalificera sig som en officiell ”Forest Therapy Base” eller ”Forest Therapy Road” följer Forest Therapy Society en viss uppsättning kriterier. Dessa inkluderar bland annat att området inte innehåller skadliga  nivåer av föroreningar och hur rik den naturliga miljön är. De utvärderar också om det finns funktionshindervänliga viloplatser och medicinska anläggningar i närheten, samt hur tillgängligt varje skog är med bil. Det finns 62 skogar som är godkända för Skogsterapi i Japan.

Japanska Tempel

Praktiskt taget varenda japansk kommun har minst ett tempel och stora städer, som Kyoto, har vanligtvis flera hundra. Buddhism och Shinto är de viktigaste religionerna i Japan. Templen kännetecknas av en eller flera torii-portar som  markerar ingången till en helgedom. De finns i olika färger och är gjorda av olika material. De flesta toriier är dock tillverkade av trä och många är målade i orange och svart. Dessa tempel är platser för tillbedjan och så kallade ”kamis” är bostäder för Shintos ”gudar”.

Japanskt tempel

Människor i Japan besöker helgedomarna för att visa respekt för kamien eller för att be för lycka. Helgedomar besöks också under speciella evenemang som nyår och festivaler. Nyfödda barn förs traditionellt till en helgedom några veckor efter födseln och många par håller sina bröllopsceremonier där.  Om du har tur kanske du ser ett nygift japanskt par när du besöker ett tempel!

I många tempel kan du också betala en mindre avgift för att få en rulle papper med en välsignelse eller en slags ”spådom”. Du kan också tända rökelse eller bara sitta ner och kontemplera en stund medan du vilar benen.

När du besöker ett tempel

Liksom vid besök på en ryoka eller ett onsen finns det olika regler eller beteenden som är bra att känna till när du besöker en helgedom. När du kommit in genom grindarna kommer du hitta en temizuya. Detta är en vattenpaviljong som ligger inne i själva helgedomen. Det kan vara en brunn eller en större anordning med rinnande vatten, beroende på vilket tempel du besöker. I temizuyan ska du rena din kropp och själ med vatten innan du fortsätter in i själva templet.

Det finns en slev vid temizuyan. Använd den för att skopa upp vatten. Skopa först vatten med din högra hand och häll vatten över din vänstra hand. Håll därefter sleven med din vänstra hand och häll vatten över din högra hand. Häll slutligen lite vatten från sleven i din vänstra hand, skölj ut munnen och skölj ut vattnet vid fontänen. Rör aldrig sleven direkt mot munnen, det anses oförskämt och är respektlöst.

När du är klar med din vattenreningsritual är du redo at gå in i helgedomen.

Gör en tempelvistelse

Över hela landet kan du besöka tempel och helgedomar för att få en bättre förståelse för religionerna och kulturen kring dem. Du kan också göra en tempelvistelse för att verkligen fördjupa dig och lära dig om buddhismen.

Japanska varuautomater

Japan är automatens obestridda hem så detta är någonting du behöver testa när du reser i Japan. De finns på tågstationer och på gatuhörn över hela landet. Varuautomaterna är oerhört populära i Japan. Det finns mer än 5,5 miljoner av dem och det är, snabbt räknat cirka en automat per 25 personer, runt om i landet. Kuriosa är att det till och med finns en varuautomat på Fujis topp!

Varuautomaterna kan ge dig allt från mellanmål till toalettpapper, tofu, skjortor, bananer, godis, givetvis en massa olika drickor, tidningar, böcker, nudlar, varm kyckling, alkohol och chips. Allt du kan tänka dig helt enkelt. Det finns till och med ”lucky dip” automater där du stoppar in mynten och får en överraskningsprodukt. Du kommer snabbt bli lika beroende som japanerna av dessa maskiner. Många av dem brygger kaffe eller te och gör det bättre än många baristas.

Testa! Om inte annat för att det är roligt. Speciellt ”lucky dip”.

Var artig

Att visa respekt för de platser du är i och de människor som är där kan anses självklart men i Japan finns det en del saker som man bör veta om. Att äta medan man går betraktas som slarvig så sitt istället ner medan du äter ditt mellanmål. Använd en öppen hand för att göra gester eftersom det anses oförskämt att peka. På en fullsatt tunnelbana eller tåg är det artigt att ta av ryggsäcken och hålla den i handen.

Snyt dig inte offentligt

Att snyta sig offentligt anses också oförskämt – gör det på toaletten! Å andra sidan, att slurpa när du äter nudlar, kyler inte bara ner dem utan indikerar att du tycker de är goda! Att ta av sig skorna är lika vanligt förekommande innan man går in på många platser som det är i Sverige.

Slurpa nudlar i Japan

Buga dig

Den japanska sedvanan att buga kan verka lite konstig och obekväm om du inte är van vid det. Handlingen är dock djupt inbäddad i japansk kultur och kan vara full av knepiga nyanser – särskilt i affärsvärlden. Som regel bugar man sig tillsammans med ett Kon’nichiwa (hej) men också när man säger tack: Arigato. Säg hellre Arigato en gång för mycket än en gång för lite.

Sumimasen betyder ursäkta och det kan du använda ofta. Om någon som så lite som snuddar vid dig eller om du råkar gå in i någon säg Sumimasen direkt och buga för att visa att du menar det, även om det inte är ditt fel. I den japanska kulturen är artighet allt.

Dricks

Att ge dricks praktiseras inte i Japan. I själva verket kan det orsaka obehag och förvirring om du gör det och dessutom anses det vara oförskämt. En serviceavgift läggs istället till den slutliga fakturan på de flesta restauranger.

Vill du har mer tips om saker du inte ska missa i Japan?

Sugen på att åka till Japan? Jag också!