Nyheter 8 fantastiska platser att besöka i Portugal

Alla artiklar

8 fantastiska platser att besöka i Portugal

När Skyscannergav mig fria tyglar att upptäcka Portugal på en flygbudget på 3500 kronor, visste jag inte var jag skulle börja.. Algarvekusten, Lissabon & Madeira - Skyscanner skickar bloggaren The Blonde Gypsy för att hitta det bästa av Portugal på en modest budget.

Sök flyg till Portugal

Hämta vår app

Jag bestämde mig till slut för att utgå från Porto och la resten av mitt reseöde i händerna av Skyscanners flygsökmotor.

Och så började det, en av mina favoritlekar, en sorts verklig ”välj ditt äventyr”. Den närmaste timmen satt jag och la till olika destinationer på min Portugallista, ett urval baserat enbart på vart de billigaste flygen gick. Slutresultatet blev sex olika flyg till fyra olika delar av landet: Porto, Faro, Madeira och Lissabon.

Därefter skulle jag låta ödet styra och hoppas att allting skulle falla på plats så att jag kunde uppleva så mycket som möjligt av dessa destinationer. Vad jag dock inte förväntade mig var hur enkelt allt löste sig och hur mycket jag kom att älska detta anspråkslösa land med sina 11 miljoner invånare i kanten av Europa.

Portugal har verkligen allt: en fascinerande historia, ett välkomnande folk, en trendig huvudstad, vackra nationalparker i norr, sexiga stränder i söder och en kedja av subtropiska öar ute i Atlanten, och ja, det är billigt här!

Jag vill också passa på och tacka Skyscanner för möjligheten till detta stora äventyr och kanske mest av allt, för introduktionen till en av mina nya favoritplatser i världen. Möt Portugal!

1. Porto

Det är här resan tog sig början; det är här jag fick min första smak av Portugal. Jag förälskade mig med en gång i dess shabby chica exteriör och förundrades över vänligheten hos folket. Då visste jag inte att detta bara var ett smakprov på vad som komma skulle.

LÄS MER: Topp tio saker att göra i Porto

2. Faro

Faro är en utmärkt punkt för att utforska Algarve. Det finns inga riktiga stränder i själva staden, du behöver därför ta en vattentaxi eller buss för att nå dessa. Här finns däremot en mycket trevlig hamn och en imponerande stadskärna (Cidade Velha). Fantastiskt vackra byggnader och arkitektur.

3. Portimão

Knappt en timmes tågresa från Faro ligger Portimão. Det var här jag proppade mig full med de mest delikata skaldjuren jag ätit på länge. Av alla städerna jag besökte i söder var detta den som kände som mest lämpad för charterturister. I Praia de Rocha, dess berömda strand, finns det inte mycket att uppleva i form av sevärdheter. Stranden däremot kompenserar detta genom sin tillsynes oändliga sträcka av gyllene sand.

4. Sagres

Fyrtio kilometer från Portimãoligger Sagres, Europas sydvästligaste punkt. Det avgår ett flertal bussar som kan ta dig fram och tillbaka här under dagarna, men för att nå Cape St.Vincent och några av dess stränder är det bästa att hyra en bil eller ta en taxi. Sagres är den del av Algarve dit du kommer för att surfa och känna dig liten. Härifrån blickar du ut över världens ändpunkt, bokstavligt talat Europas kant, och detta blev en oförglömlig upplevelse för min del.

5. Lagos

Jag är inte den första, och säkert inte den sista, som faller för Lagos. Staden ligger mellan Sagres och Portimão och nås enkelt med kollektivtrafik. Lagos erbjuder mycket trots att den inte är en stor stad; här finns vackra stränder och ett livligt nattliv. Detta var definitivt min favorit i Algarve och en plats jag kan se mig tillbringa hela sommaren på.

6. Madeira

Av alla platser jag besökte i Portugal var Madeira den som överraskade mig mest. Jag visste att det var en ö, men jag hade ingen aning om att den skulle kännas mer som en tropisk ö i Karibien än en plats i Europa. Dess huvudstad Funchal är rätt kosmopolitisk för att ligga på en ö och drygt 30 minuters bilresa norr om den hittar du en fantastisk UNESCO-listad skog.

7. Lissabon

Lissabon är en av de sexigaste städerna jag besökt. Den är byggd på ett flertal backar och belägen på Tagus, du kan bara föreställa dig vilka underbara utsikter du kan hitta i staden oavsett tidpunkt på dygnet. En tur på Tram 28 är det perfekta sättet att få en introduktion till Lissabon – men var ute tidigt för att undvika trängseln!

LÄS MER: Weekend i Lissabon: 10 måsten i den portugisiska huvudstaden

8. Sintra

På perfekt dagsutflyktsavstånd från Lissabon ligger Sintra – en stad på en bergstopp som ser ut som något taget direkt från sagorna. Slottet Pena stjäl uppmärksamheten med sina pastellfärger och drömlika arkitektur. Åh, tänk den som var en portugisisk drottning!

Redo att börja ditt eget Portugal-äventyr?

Karta

Läs mer om Larissas resor och beundra hennes fotografier på bloggen The Blonde Gypsy.

För mer reseinspiration:

En guide till Portugals bästa stränder

9 anledningar till varför alla borde resa ensamma någon gång

9 höjdpunkter på Europas egen måste-se-lista

Skyscanner är världens resesökmotor och hjälper dig att få dina pengar att räcka längre på flyg, hotell och hyrbilar.