Karta

Flyg till Pafos

Pafos ligger på sydvästra Cypern och hela staden är uppsatt på Unescos Världsarvslista. Pafos har en rik historia och är känd som den grekiska kärleksgudinnan Afrodites födelseplats. Idag är Pafos är populär turistort med en charmig hamn och ett stort utbud av barer och restauranger men också många historiska byggnader. Cypern är en populär golfdestination och i Pafos närområde finns fyra välbesökta golfbanor. Pafos har valts ut som Europeisk kulturhuvudstad 2017.

Visum

Visum behövs inte för svenska medborgare. Ett giltigt pass ska kunna visas upp.

Säsong

Högsäsongen pågår mellan juni och augusti men Pafos går utmärkt att besöka året om. Här har man 340 soldagar om året och ett typiskt Medelhavsklimat där temperaturen sällan sjunker under 15 grader. Årets kallaste och regnigaste månader är januari till och med mars. Under högsommaren är det inte ovanligt att temperaturen stiger över 35 grader.

Ta sig runt

Hyrbil är ett bra alternativ för den som vill ta sig runt på Cypern. Tänk dock på att det är vänstertrafik som gäller på ön och att det är förbjudet att använda mobiltelefonen under körning. Det finns gott om taxibilar på Cypern. Pafos är en reativt liten stad och är utmärkt att utforska till fots.

Öppettider

Öppettiderna varierar beroende på säsong. Generellt håller de flesta butiker öppet mellan 09.00 och 19.00 på vardagar och 09.00 till 14.00 på onsdagar och helger.

Dricks

Dricks är inget måste men 5-10 procent extra uppskattas.

Information och nödfall

Allmänt nödnummer: 112

Sveriges ambassad: 2nd Floor,  Severis Building, No 9, Archbishop Makarios Avenue, Nicosia.

Tel: +357-22 45 80 88

Sevärdheter (topp 5)   

1. Kungagravarna i Pafos

Strax norr om Pafos ligger de berömda Kungagravarna från 300-talet före Kristus. Gravarna är uthuggna ur kalkstensberget och vissa av dem är riktigt storslagna byggen i form av grekiska tempel.

2. Pafos slott

Pafos slott ligger i hamnen och byggdes under det Bysantinska riket. Under 1222 förstördes slottet i en jordbävning och fick byggas upp på nytt. Idag anordnas bland annat den årliga kulturfestivalen i Pafos här.

3. Petra tou Romiou

Utanför Pafos ligger Petra tou Romiou, klippan där Afrodite sägs ha stigit ur vattnet.

4. Palaepaphos

Palaepaphos, gamla Pafos, ligger i närheten av Petra tou Romiou och var en gång en av de mest besöka pilgrimsdestinationerna i antika Grekland. Idag kan man bland annat beskåda ruinerna av Afrodites tempel här.

5. Lemba

En by norr om Pafos känd för sina konstnärer och små gallerior.

Snabb fakta

Invånare: Cirka 33 000

Valuta: Euro

Landsnummer: 357

Religion: Majoriteten är grekisk-ortodoxa.

Tidsskillnad: UTC+2

Officiellt språk: Grekiska

Hotell i Pafos

Hitta hotell i Pafos.

Flexibel med din ankomstflygplats? Sök närliggande flygplatser för att spara mer.

Flygplatser nära Pafos

Priser som visas på denna sida är uppskattade lägsta priser. Har hittats under de senaste 45 dagarna.