Karta

Reseguide Venedig

Introduktion till Venedig

Historia, mat och kärlek; tre ord som kanske bäst beskriver Venedig. Staden är byggd på en samling av 117 öar i en lagun i Adriatiska havet i norra Italien. Den anses vara en av de mest romantiska städerna i världen och lockar förälskade par från jordens alla hörn. Venedig har inte förändrats nämnvärt genom århundradena och är känd för sin långa och fascinerande historia, sina mystiska kanaler och den påkostade årliga karnevalen. Venedig är världens enda fotgängarstad och eftersom inga bilar tillåts är den tyst och utan föroreningar, och stadens romantiska image är precis lika suggestiv i det verkliga livet som den är i de otaliga konstverk, böcker och filmer som den har inspirerat.

Andra saker att göra i Venedig

Det bästa sättet att lära känna Venedig är att helt enkelt gå vilse i labyrinten av undangömda gator och kanaler och se var du hamnar. Venedigs fantastiska arkitektur misslyckas aldrig med att imponera och det finns otaliga juveler som väntar på att upptäckas; allt från små affärer som säljer färgglada karnevalsmasker till de många storslagna palatsen som kantar den vackra Canal Grande.

Venedig har en mängd gallerier och museer och två särskilt anmärkningsvärda är Peggy Guggenheims kollektion av modern konst och Correr-museet på Markusplatsen; som har en fascinerande blandning av arkeologiska fynd, konstverk och en samling av antika jordglober. Den mest fantastiska utsikten över Venedig och lagunen, får du på toppen av Markuskyrkans klocktorn.

Om du har tid, ska du ta vattenbussen ut till ön Murano. Här kan du se hur man blåser det berömda Murano-glaset och det är också det perfekta stället för att köpa souvenirer från en av de många butiker som säljer vackra glasprodukter i alla former, storlekar och färger.

Äta och dricka i Venedig

Venedig är en av världens mest restaurangtäta städer. Här är det självklart det italienska köket som står i centrum och regionen Veneto är känd för sin risotto som oftast serveras med fisk och skaldjur.   I Venedig kan välja mellan allt från mysiga trattorias till lyxiga restauranger med stjärnor i Michelinguiden eller varför inte en enkel pizzeria? Middagen avrundas bäst med en traditionell gelato från någon av stadens många glassbarer. Tänk på att många av stadens restauranger håller stängt en stund på eftermiddagen.

Nattlivet i Venedig är relativt lugnt. I området Dorsoduro hittar du en några barer och nattklubbar.

Läs gärna vår guide till den bästa budgetmaten i Venedig.

Klimat i Venedig

Venedig har ett Medelhavsklimat som är fuktigt och subtropiskt. Under våren kan det vara småblåsigt med temperaturer på upp till 20 grader. Under sommaren är det inte ovanligt att temperaturerna stiger över 30 grader. Hösten är också varm och behaglig med temperaturer på upp till 20 grader så sent som i oktober. Under vintermånaderna ligger temperaturerna på bara några enstaka plusgrader.

Bäst tid att resa till Venedig

Sen vår och tidig sommar samt tidig höst är den bästa tiden att besöka Venedig. Då är temperaturerna behagliga och turisterna inte lika många som under högsommaren, inte minst i augusti då italienarna själva har semester. Tänk på att boka ditt hotell i Venedig i god tid innan avresa, även om du inte reser under högsäsong då Venedig är en mycket populär turiststad och hotellen snabbt blir fullbokade.

Flyga till Venedig

När man bokar flyg till Venedig så är den bästa flygplatsen att flyga till Marco Polo, 12 km utanför Venedig. Du kan ge resan en bra start genom att ta båttaxi in till Venedig, men om du reser med låg budget är vattenbussen ett billigare alternativ. Lågprisflygbolagen flyger till Treviso, 25 km bort, och därifrån tar du dig in till staden med buss.

Bilder av Flickr/Navin75

Priser som visas på denna sida är uppskattade lägsta priser. Har hittats under de senaste 45 dagarna.