Karta

Reseguide Sharm el-Sheikh

Introduktion till Sharm el-Sheikh

Sharm el-Sheikh har utvecklats från att en gång i tiden ha varit en sömnig fiskeby med drygt ett hundra beduiner; till Röda havets hetaste turistmål och en fullt utrustad semesterort som ståtar med att vara en av världens bästa dykplatser. Kombinationen av berg, kristallklart vatten, lyxiga hotell och ökenlandskap gör Sharm till en underbar året-runt-destination. I Na'ama Bay finns lyxiga femstjärniga hotell, en strandpromenad och dykskolor för alla nivåer. Besök marknader, koppla av på stranden, dyk eller prova på Sharms intensiva uteliv.

Andra saker att göra i Sharm el-Sheikh

Sharm el-Sheikh bjuder på ett imponerande utbud av aktiviteter och sevärdheter. Det viktigaste för de flesta besökare är den fantastiska dykningen i området. Vid korallreven i Tiran finns mängder av färgglada fiskar, hajar och stim av barracudor. RMS Thistlegorm, beläget ca fem timmar från kusten, är ett sjunket krigsfartyg som är perfekt för spännande dyk. Om du inte är sugen på att dyka, kan även snorkling på grunt vatten vid en av Sharms många stränder ge dig möjlighet att se alla slags typer av fisk. Soldyrkare kan hitta underbara stränder och vikar för sol och bad.

En jeepsafari i öknen ger besökarna chansen att tillbringa dagen med lokala nomadstammar. Adrenalinberoende kanske vill pröva på quadcykling eller kamelridning bland sanddynerna, för att sedan bege sig till Tiba och se den fantastiska solnedgången över öknen.

En av regionens mest spektakulära och intressanta sevärdheter är Katarinaklostret. Det är beläget vid foten av berget Sinai och den grekisk-ortodoxa kyrkan, som dateras så långt tillbaka som till 600-talet, bjuder på en fantastisk utsikt över Sinaihalvön. Det är ingen lätt klättring, men det finns även möjlighet att ta sig upp med hyrd kamel, och det är värt att starta vandringen tidigt för att kunna se den vackra soluppgången.

Sharm är en bra plats för shopping och turister som söker lokala hantverksprodukter har en massa
att välja på; som guld- och silvervaror, handgjorda väskor, tofflor och broderade kläder. Det finns även ett överflöd av marknadsstånd som säljer egyptisk bomull.
 

Äta och dricka i Sharm el-Sheikh

Det stora antal hotell och restauranger som finns i Sharm innebär att det finns något för varje smak, som t.ex. arabiska restauranger, där du kan prova några av Egyptens lokala delikatesser, som foul (Favabönor), falafel, hummus eller Baba ganoush (mosade auberginer med sesampasta). De flesta matställen serverar också färsk fisk och skaldjur, och det finns även ett stort urval av italienska och andra västerländska serveringar.
 

Klimat i Sharm el-Sheikh

Klimatet i Sharm el-Sheikh är torrt under hela året. Dagstemperaturen under vintermånaderna är i genomsnitt omkring 20°C. Från april till oktober stiger temperaturen och luftfuktigheten ökar, så undvik att resa i augusti (om du inte gillar värmen) eftersom temperaturerna då kan uppgå till 40 grader eller mer. Sandstormsäsongen är från februari till april, med ett genomsnitt på två-tre dagars storm per en månad.
 

Bäst tid att resa till Sharm el-Sheikh

På grund av det varma klimatet året runt är Sharm el-Sheikh en passande destination för alla säsonger, med ett brett utbud av aktiviteter som kan utföras oavsett när du reser. Under vintermånaderna kan det bli ganska kallt på natten.
 

Flyga till Sharm el-Sheikh

Man kan boka flyg till Sharm el-Sheikh International Airport med de flesta större flygbolag, och det går även många charterflyg hit. Det finns gott om hyrbilar på flygplatsen och bilresan in till centrum tar cirka 20 minuter. Taxibilar står redo vid ankomst och det finns även minibussar som avgår till centrum så snart de är fulla.
 

Bilder av Flickr/WomEOS

Priser som visas på denna sida är uppskattade lägsta priser. Har hittats under de senaste 45 dagarna.