Karta

Reseguide Rom

Introduktion till Rom

Rom är en stad utan liknelse och dess långa och imponerande historia är bara en av de faktorer som inverkar på stadens bestående popularitet, med besökare från hela världen. Rom har sedan länge fångat fantasin hos konstnärer, författare och faktiskt alla som någon gång har haft turen att besöka staden; från det mytiska grundandet 753 f. Kr. och ända fram till Hollywoodfilmer som Audrey Hepburns Prinsessa på vift, där den spelade en betydande roll. Rom är en perfekt citydestination för resenärer i alla åldrar och med alla slags intressen; det finns tillräckligt att se och göra för att räcka ett helt år och den romantiska atmosfären liknar ingen annan.

Andra saker att göra i Rom

Rom har ett överflöd av arkeologiska utgrävningar och det är tillräckligt för att tillfredsställa även de mest hängivna entusiasterna. Missa inte Pantheon, vilket är det mest kompletta romerska templet som har överlevt från antiken, men även Trajanus Marknader är vackert bevarade och erbjuder en underbar utsikt över stadens historiska centrum.

 

En annan fantastisk utsiktspunkt är från Capitolium, med utsikt över Forum Romanum och Colosseum. På samma sluttning hittar du även de Kapitolinska museerna, som rymmer verk liknande de av Caravaggio och vilka är ett måste för konstälskare. Se till att besöka caféet på taket, där man har en fantastisk utsikt över Marcellusteatern och kan se kupolen på St Peter I Kedjor.

 

Följ i Audrey Hepburns fotspår och besök den nyfikne "Sanningens mun", som sägs bita bort händerna på oärliga, och gå trappstegen uppför den berömda Spanska trappan för fantastiska vyer över staden. Fortsätt till Piazza Navona och titta på verk av lokala konstnärer, och glöm inte att besöka en eller två av Roms imponerande kyrkor. Santa Maria Maggiore och San Giovanni är två av de mest intressanta och i kyrkan St Peter I Kedjor hänger Michelangelos Moses.
 

Äta och dricka i Rom

Italienarna är mycket passionerade när det gäller maten och det märks på den mångfald av matställen som Rom har att erbjuda. För frukost, ska du bege dig till någon av stadens många caféer för en cappuccino och söt croissant – precis som romarna själva. Du är aldrig långt från en restaurang och många har servering utanför så att du kan prova fantastisk pizza och pasta medan du ser världen promenera förbi, och de bästa finns i Trastevere-området på andra sidan floden. En solig dag kan du kyla ner dig med utsökt italiensk glass på en gelateria som det berömda Giolitti's, som har glass med mängder av olika smaker.

 

Klimat i Rom

Rom har ett behagligt medelhavsklimat som bäst avnjuts på våren och hösten, medan sommaren kan vara kvävande het. Regn på sommaren är i allmänhet begränsat till enstaka och kortvariga skyar, men det kan dock vara längre under vintermånaderna.
 

Bäst tid att resa till Rom

Vår och höst är den bästa tiden att besöka staden, eftersom vädret är mildare då. Augusti bör bäst undvikas, eftersom den intensiva hettan medför att infödda romare flyr staden och många butiker stängs.
 

Flyga till Rom

Flyg till Rom, staden som har två flygplatser, Fiumicino som är den mest praktiska, eftersom den ligger närmare staden och har tåg till Roms centralstation Termini, med avgång varje halvtimme. Flygplatsen Ciampino ligger lite längre bort och betjänas främst av lågprisflygbolag, men det finns en busslinje in till staden. Taxi och biluthyrning är lätt tillgängligt på båda.
 

Bilder av Flickr/tropikmal

Priser som visas på denna sida är uppskattade lägsta priser. Har hittats under de senaste 45 dagarna.