Karta

Reseguide Pisa

Introduktion till Pisa

Pisa ligger i västra Toscana vid floden Arnos strand. Staden började som en liten bosättning vid havet för över 3000 år sedan, och har en gammal och fascinerande historia. Det var en av de fyra stora maritima republiker under medeltiden och många av dess historiska landmärken går tillbaka till denna tid. 
I dag är det en modern stad och känd världen över för det berömda lutande tornet i Pisa, men det finns så mycket mer att upptäcka i staden. Det går att hitta allt från billiga till ohämmat lyxiga hotell i Pisa, som i och med sin långa tradition som universitetsstad har fantastiska monument och mycket konst och kultur. Staden är också full av bra restauranger, barer och kaféer, där du kan vila dina trötta fötter efter en lång dag med sightseeing. 

Andra saker att göra i Pisa

Piazza dei Miracoli måste man bara se. Vid detta torg ligger Pisas vackraste och mest berömda sevärdheter som det lutande tornet, katedralen Duomo, dopkapellet Battistero och kyrkogården Camposanto. Blandning av morisk, gotisk och romansk arkitektur är verkligen otrolig. 
Det lutande tornet öppnades åter för allmänheten år 2001 efter att man jobbat med att minska dess lutning, och besökare kan nu ta sig upp i tornet tillsammans med en guide. Den Campo, även känd som den heliga fältet, har beskrivits som en av de vackraste begravningsplatser i världen. Missa inte heller att ta en promenad på torget på natten. Då verkar det vara som en annan plats, mindre trängsel och fredligare och med byggnaderna vackert upplysta. Vill du ta en paus från allt turistande, ta med dig en picknick och promenera i den botaniska trädgården från 1600-talet som är en del av universitet i pisa. Det är det perfekta stället om du vill fly från all liv och rörelse i turistområdena.

Äta och dricka i Pisa

Liksom många andra städer har Pisa ett brett utbud av mat för alla smaker. Från "Tavola Caldas, restauranger/snabbmatsställen för de mer budgetmedvetna, till lyxigare och dyrare " trattorior”, restauranger, som ofta är familjeägda och serverar traditionell italiensk mat när den är som bäst. 
Inte överraskande står ofta pizza och pastarätter på menyn i Pisa tillsammans med andra italienska klassiker som olivolja, solmogna tomater, ost och hemlagat toskanskt bröd. 
Som en allmän regel är det bäst att inte äta i närheten av det lutande tornet, eftersom priserna ofta är dyra och kvalitén låg. Ta istället en kort promenad och du befinner dig mitt i centrum av staden, som har många bra och rimligt prissatta restauranger. Via San Martino-området, nära den södra stranden av floden, och Piazza dei Cavalieri är också populära ställen att äta på. 
 

Klimat i Pisa

Pisa har ett medelhavsklimat med varmt, torrt vädret under sommaren och mildare, blötare väder under vintern. Juli och augusti är de varmaste månaderna med temperaturer som ofta når över 30 grader. Den genomsnittliga vintertemperaturen ligger runt 12 grader, men nederbördsmängden är mindre än under höstmånaderna. 
 

Bäst tid att resa till Pisa

Även om Pisa är en bra stad året runt, är vår och höst den bästa tiden för ett besök med behagliga temperaturer och färre turister, så att den känns mindre trång. Men december, som är en mycket svalare månad, kan också vara en bra tid för ett besök när det är färre människor kring turistattraktionerna och flera julmarknader hålls i staden. 

Flyga till Pisa

Flyg till Pisa anländer till Pisa internationella flygplats Galileo Galilei, som ligger två kilometer söder om staden och är Toscanas viktigaste internationella flygplats. Välj mellan buss, tåg eller taxi för att ta dig in i centrum. Tågen tar cirka 5 minuter men kör bara två gånger per timme direkt till Pisas centralstation. Bussar går runt var 15 min och tar passagerarna till centralstationen och Piazza dei Miracoli. Resan tar cirka 15 min. En taxi kostar runt 6-8 euro. 

Bilder av Flickr/Velo Steve

Priser som visas på denna sida är uppskattade lägsta priser. Har hittats under de senaste 45 dagarna.