Karta

Reseguide Prag

Introduktion till Prag

Huvudstaden i Tjeckien finns med på UNESCO:s världsarvslista och Prag är en häpnadsväckande stad belägen vid floden Vltava. På grund av sin slående arkitektur har den ofta beskrivits som ett slags friluftsmuseum, som spänner över flera århundraden och blev anmärkningsvärt förskonat under andra världskriget. Med sitt livliga, sociala uteliv och en mängd kulturella sevärdheter är Prag populärt bland både partylejon och kulturintresserade, men det är utan tvekan stadens ogenerade romantiska atmosfär som har säkrat platsen som ett av de populäraste resmålen i Östeuropa.

Andra saker att göra i Prag

Många av Prags vackra kulturmiljöer finns i slottsdistriktet och kvarteren i Gamla Stan, kända för sina romantiska, slingrande gator och historiska arkitektur. St Vitus-katedralen ligger inom slottsområdet och är den största kyrkan i Tjeckien, och ett passande komplement till det magnifika slottet. Också värt ett besök är Obecni Dum eller stadshuset, ett art nouveau-mästerverk med lyxiga interiörer som kan ses på en guidad visning. Smetana-hallen ligger i hjärtat av byggnaden och det är där som Prags berömda symfoniorkester håller till.

Litterära typer bör besöka Franz Kafka museet, en utställning om den berömde författaren som föddes i Prag 1883. Det finns också ett mindre Kafka-museum vid hans födelseplats, på torget i Gamla stan. Den som gillar klassisk musik kommer att uppskatta Mozart-museet som ligger inrymt i den charmiga 1600-talsvillan där Mozart bodde under sina resor till Prag 1787 och 1791, och där han även avslutade sin magnifika opera Don Giovanni.

Bege dig till den berömda Vaclavplatsen i den Nya staden för lite shopping och ett besök på Nationalmuseet; en imponerande byggnad som rymmer ett antal viktiga zoologiska samlingar.
 

Äta och dricka i Prag

Prag har ett utmärkt och kosmopolitiskt utbud av restauranger, varav många ligger i Gamla Stan, Nya Stan och Vinohrady-kvarteren. Med tanke på att Prag är berömt för sin öl, så är det kanske lite förvånande att gastropubar är i ropet här. Det lokala köket favoriserar mäktiga rätter av fläsk eller nötkött som serveras med dumplings och grönsaker, medan kakor eller söta dumplings är populära till efterrätt. Dagens viktigaste måltid serveras traditionellt vid lunchtid, men det stora antalet gatuförsäljare som säljer utsökt tjeckisk korv gör att det oavsett tid på dygnet aldrig är svårt att få hungern stillad.
 

Klimat i Prag

Vädret i Prag kan vara ganska oförutsägbart, med stora temperaturskillnader och plötsliga skyfall av regn under hela året. Vintern kan vara mycket kall och man kan förvänta sig snö, medan temperaturen på sommaren kan stiga till över 30 grader Celsius. Bäst är vädret i maj och september.
 

Bäst tid att resa till Prag

Prag kan bli väldigt trångt under sommarmånaderna, vilket kan hindra dig från att njuta av staden till fullo. Vår och höst drar nytta av kombinationen av färre folkmassor och varma temperaturer, och trots att vintrarna kan vara hårda, är en resa till Prags berömda julmarknad i december en underbar upplevelse.
 

Flyga till Prag

Flyg till Prag, flygplatsen Prag-Ruzyne som ligger 20 km nordväst om staden tar emot flyg från ett flertal europeiska och även vissa interkontinentala flygbolag. Flygplatsen har bra förbindelser med centrum, med bussar och mängder av taxis.
 

Bilder av Flickr/I love butter

Priser som visas på denna sida är uppskattade lägsta priser. Har hittats under de senaste 45 dagarna.