Karta

Reseguide Palma

Introduktion till Palma

För många är staden bara känd som porten till öns familjevänliga stränder och semesterorter, men Palma är faktiskt en sofistikerad, kosmopolitisk metropol med massor att erbjuda och väl värd ett besök. Det stoltserar med en av de mest välbevarade historiska stadskärnorna i Europa, som överblickas av den berömda katedralen La Seu, och staden är avslappnad, familjevänlig och full av atmosfär.

Andra saker att göra i Palma

Konstintresserade bör besöka Miró-museet i Palma som hyser några av de viktigaste verken från den kände konstnären, som är mycket älskad på ön. Samlingen består främst av de många konstverk som har donerats av konstnären själv och från de fyra workshops han arrangerade på Mallorca.

Historieintresserade kommer inte att lida brist på underhållning i Palma. I den kompakta historiska stadsdelen finns bl.a. Banys Arabs (arabiska baden) vilket är ett av de få kvarvarande exemplen på muslimsk arkitektur från den muslimska perioden som inleddes 903 AD.

För de som är mer intresserade av nuet än det förflutna, är shoppingen i Palma fantastisk. På de viktigaste centrala shoppinggatorna och i köpcentret Porto Pi hittar du populära spanska modekedjor som Mango och Zara, medan butikerna på gatorna runt Plaza Mayor och katedralen säljer spanska märken som Camper och Desigual, samt varor från hantverkare och lokala märken.
 

Äta och dricka i Palma

Som i så många andra spanska städer, är tapas också populärt i Palma. De flesta tapasrestaurangerna tenderar inte att bli fulla förrän vid 22-tiden eller senare och öppnar oftast inte ens innan kl. 21. Lokalbefolkningen brukar bege sig till La Lonja-området, där många av de mest livliga och genuina tapasställena finns.

Som det anstår en stad belägen vid havet, är fisk mycket populärt och i hamnområdet ligger flera av Palmas bästa fiskrestauranger.

Köttälskare kan njuta av nationella kötträtter som vanligtvis tillagas av griskött. Spädgris och stekt fläsk är populära, tillsammans med den lokala korvrätten som består av rå köttfärs som har rökts och smaksatts med cayenne och peppar till en kryddig, smakrik korv.

Svenskägda Puro Hotel är ett av öns coolaste uteställen och lockar en livlig skara som kommer hit för de goda drinkarna och duktiga DJs.
 

Klimat i Palma

Mallorca har hela 300 soldagar och 3000 soltimmar per år. Under vintern är klimatet milt och tempererat och perfekt för de många golfare som spelar på stadens åtta närliggande banor, medan de långa sommarmånaderna är populära på grund av det nästintill garanterade solskenet.
 

Bäst tid att resa till Palma

Palma är verkligen en året-runt-destination som trafikeras under hela året. Familjer tenderar att resa på sommaren när de kan njuta av stränderna och den familjevänliga sidan av staden och ön. Men de nya boutiquehotell och spa-anläggningar som öppnas gör staden och ön perfekt för en minisemester även på våren och hösten, när klimatet är varmt, men inte för varmt för sightseeing, och turistmassorna har försvunnit. De milda vintrarna är perfekta för golfälskare och den som vill uppleva Mallorcas bergiga terräng kan göra det genom vandringar eller cykelturer – som båda är populära sporter på ön!
 

Flyga till Palma

Flera större flygbolag flyger till Palma året runt och de flesta svenska charterbolagen trafikerar Mallorca under sommarhalvåret. Lokalbussen från flygplatsen tar runt 20 minuter, men med taxi tar dig snabbt in till centrum på 10 minuter och resan kostar cirka €17.
 

Bilder av Flickr/UggboyUgggirl

Priser som visas på denna sida är uppskattade lägsta priser. Har hittats under de senaste 45 dagarna.