Karta

Reseguide Paris

Kort om Paris

Paris kallas ofta för "kärlekens stad” och det är inte svårt att se varför. De eleganta gatorna och ståtliga byggnaderna skapar en drömlik atmosfär och ger staden både stil och finess. Paris har varit en viktig knutpunkt sedan romartiden och blev därefter det politiska, kulturella och ekonomiska centret i Frankrike. Men det är stadens romantiska karaktär som förevigats i filmer som Jean-Pierre Jeunets ”Amelie”, som gör Paris så populärt bland besökare idag. Oavsett om du tar en romantisk promenad längs floden Seine eller insuper den konstnärliga atmosfären i Montmartre, har Paris allt ett hjärta kan önska för en perfekt helg.

Andra saker att göra i Paris

Paris är proppfull med världskända sevärdheter, så det finns ingen brist på saker att se under ditt besök. Champs-Elysées är ett bra ställe att börja på med den stora Triumfbågen i ena änden och Place de la Concorde och Jardin de Tuileries i den andra, längs med den romantiska floden Seine.

 

Louvren är ingalunda det enda kända konstgalleriet i Paris. Musee d' Orsay hyser en annan anmärkningsvärd samling som omfattar mästerverk som Monets näckrosor. Paris är också känd för att vara en av världens stora modehuvudstäder, så det är bra stället att shoppa på, oavsett om du besöker Haute Couture- butikerna på Rue du Faubourg Saint - Honoré eller gör stora fynd på någon av Paris otaliga loppmarknader.

 

Ingen resa till Paris skulle vara komplett utan ett besök i Montmartre, stadens konstnärliga kvarter. Gå upp till Sacre Coeur, den imponerande kyrkan som byggdes på den högsta punkten i Paris. Här har du en fantastisk utsikt över staden och kan titta dig omkring på det livliga torget som varje dag fylls med konstnärer som säljer sina olika verk. Inte långt härifrån hittar du även den berömda Moulin Rouge, där Baz Luhrmann hyllade film med samma namn utspelade sig.

 

Äta och dricka i Paris

Frankrike är känt för sitt fina kök, och Paris är inget undantag. Oavsett om du vill spendera mycket eller lite pengar, är det inte svårt att komma över en läcker måltid. Börja dagen med en kaffe och en croissant på något kafée  och konditori, som Paris är känt för. Avnjut sedan en lite billigare lunch på en traditionell fransk bistro eller köp exempelvis en crêpe eller baguette från en gatuförsäljare i stadens turistområde. En middag med levande ljus på en parisisk restaurang är ett romantiskt sätt att avsluta en dag av sightseeing i denna drömlika stad. Många restauranger erbjuder menyer med flera rätter till ett fast pris och serverar maten med läckra franska viner.

 

Klimat i Paris

Paris har i allmänhet ett behagligt klimat, men somrarna kan vara ganska varma, och snö är inte ovanligt på vintern. Nederbörden är oförutsägbar, med plötsliga skyfall som kan överraska dig under alla årstider. Boka hotell i Paris när som helst på året och du kommer absolut att hitta något att älska.

 

Bäst tid att resa till Paris

Paris kan besökas när som helst på året, även om stigande temperaturer i augusti får många parisare att fly staden, vilket innebär att en del butiker och restauranger kan vara stängda. Vårmånaderna från april till juni är den bästa tiden att resa, när vädret är som mest behagligt.

 

Flyga till Paris

Flyg till Paris landar oftast på en av de två flygplatserna, som båda med sin välfungerande kollektivtrafik tar dig till centala Paris. Charles de Gaulle, 30 km från stadens centrum, är huvudflygplatsen, medan Orly ligger närmare, bara 18 km bort. Vissa lågprisbolag flyger till Beauvais, vilket är lite mera opraktiskt. Flygfältet ligger 75 km från Paris centrum. 

Bilder av Flickr/Larry Johnson

Priser som visas på denna sida är uppskattade lägsta priser. Har hittats under de senaste 45 dagarna.