Karta

Reseguide Valletta

Introduktion till Valletta

Det fantastiska befästade Valletta upptar en liten udde av Malta och staden grundades på 1500-talet av Johanniterriddarna, för att försvara ön efter en lång belägring av osmanska styrkor. Mycket av den fina barockarkitekturen har överlevt från den tiden, vilket innebär att Valletta är fullt av historia och förtjänar sin plats på den prestigefyllda UNESCO:s världsarvslista. Staden bör vara en del av varje resa till Malta; den är en idealisk destination för en lugn och trevlig citysemester och enkel att nå via den internationella flygplatsen i Luqa.

Andra saker att göra i Luqa

På grund av dess ringa storlek - mindre än en kvadratkilometer – är Valletta är lätt att utforska till fots och man kan ge sig ut på härliga promenader på pittoreska gator och längs havet via stadsmuren. Valletta är rikt på historiska platser som ger en fascinerande inblick i det förflutna; från det förhistoriska templet och fram till öns upplevelser av andra världskriget. Hypogeum (som bokstavligen betyder "underjordisk kammare") är ett förbluffande välbevarat förhistoriskt tempel, vilket har gett det en särskild notering på UNESCO:s världsarvslista. En inblick i Maltas historia från 1500-talet kan fås genom en guidad tur runt Fort St Elmo, som var skådeplatsen för det största slaget om belägringen av Malta, och där man varje vecka, förutom under högsäsongen, kan ta del av historiska rollspel. Ett bra sätt att få en mer allmän översikt över Vallettas historia och att bättre förstå viktiga ögonblick i stadens förflutna, är att ta en guidad båttur runt Grand Harbour, som är en av de största hamnarna i Medelhavet. Maltas litenhet gör det enkelt att göra dagsutflykter från Valletta till andra delar av ön, eller att ta färjan över till grannön Gozo - som är tystare och mindre turistig. Den medeltida muromgärdade staden Mdina, öns ursprungliga huvudstad, ligger nära Valletta och bör inte heller missas.

Äta och dricka i Luqa

Valletta är inte känt för sitt nattliv, men har ändå ett utbud av restauranger. Traditionell maltesisk matlagning har italienska influenser men kan vara svår att hitta på grund av alla matställen som riktar sig efter turisternas matvanor. En maltesisk specialitet är "Fenek" eller kanin, medan rätterna i allmänhet till stor del är koncentrerade på fisk och grönsaker. En maltesisk tallrik, som blir allt mer vanlig även på många turistrestauranger, är en bra introduktion till det lokala köket. Det finns också några underbara bagerier i Valletta; perfekta för att provsmaka maltesiska pastizzi (små välsmakande bakverk). Vallettas Waterfront-område är ett bra ställe med restauranger och barer som bjuder på levande musik och en livlig atmosfär.

Klimat i Luqa

Valletta har ett typiskt Medelhavsklimat med varma, torra somrar och milda vintrar. Även om temperaturerna från juni till september kan vara så höga som 30 grader, så ser havsvindarna till att det blir behagligt. Under våren och hösten kan det ibland vara hög värme och luftfuktighet, på grund av den varma Xlokk-vinden som blåser in från Sahara.

Bäst tid att resa till Luqa

Vallettas Medelhavsklimat gör staden till en bra året-runt-destination. Flera festivaler äger rum under sommaren, med fyrverkerier och gatufester som firar helgdagar som St Pauls dag, medan karnevalsveckan under våren är en bra tid att besöka staden för den som vill ha ett mer färgstarkt nattliv.

Flyga till Luqa

Flyg till Malta International Airport, som ligger i Luqa, bara 7 kilometer sydväst om Valetta. Bussar till Vallettas busstation avgår var 20:e minut, men du kan också ta taxi till ett överkomligt pris.

Priser som visas på denna sida är uppskattade lägsta priser. Har hittats under de senaste 45 dagarna.