Karta

Reseguide Milano

Introduktion till Milano

Känd som världens modehuvudstad, Milano är Italiens modernaste stad och sägs vara den mest frenetiska. Här går livet fram fortare än någon annanstans i Italien och staden är känd för sin glamour och sofistikation. Efter att ha bombats kraftigt under andra världskriget karakteriseras arkitekturen på många platser av moderna byggnader inspirerade av historiska minnesmärken så som den magnifika katedralen. Trots sin framstående position i mode- och fotbollsvärlden saknar Milano inte ett kulturliv. Här finns ett överflöd av konstgallerier och museer som breddar stadens dragningskraft och gör den till en idealisk weekenddestination.

Andra saker att göra i Milano

Milano har ett rikt kulturliv, med en massa museer, konstgallerier och fascinerande historiska sevärdheter som bara väntar på att bli upptäckta. Konstgalleriet Brera är ett sådant fynd, öppnat av Napoleon 1809 och innehållandes en praktfull samling verk av stora namn så som Bellini, Tintoretto och Raphael.
Operafantaster kommer att njuta av La Scala, ett av världens med berömda operahus. Det grundades 1778 och på den berömda scenen har flera storheter stått, både Pavarotti och Maria Callas, som gjorde sitt debutframträdande just här. Även om du nu inte väljer att gå på opera här kan ett besök fortfarande vara värt besväret, inte minst för att skåda den fascinerande samlingen operaminnen, inklusive två utställningar tillägnade den av milanoborna mycket älskade kompositören Giuseppe Verdi.
Intill den mäktiga Duomon finns den väldiga Galleria Vittorio Emanuele, en imponerande shoppinggalleria från 1800-talet och hem till ett antal exklusiva butiker, restauranger och barer. Milano är en shopaholics dröm, med designers som Versace och Gucci och deras flaggskeppsbutiker här. Bege dig till ”Quadriatero d´Oro” eller den Gyllene Fyrkanten, mellan Piazza Duomo, Piazza Cavour och Piazza San Babila, för att hitta de exklusivaste butikerna.
 

Äta och dricka i Milano

Milano är känt i Italien för att lägga tonvikten på aperitivo, denna förlängda happy-hour på många barer där du kan smutta på ett glas vin och njuta av gratis barsnacks och aptitretare. Som i de flesta andra storstäder finns här ett enormt utbud av internationella kök, men om det är traditionell italiensk mat du är ute efter, finns här också en hel del sådan. Undvik de dyra turisthaken i området kring Duomon, det finns många restauranger i Milano som serverar hjärtlig lokal mat, framförallt i områdena Brera och Navigli. Se till att du provar risotto alla Milanese, en läcker risotto med saffran.
 

Klimat i Milano

Milano har extrema skiftningar i temperaturen under året, med obehagligt varma och fuktiga somrar och väldigt kalla vintrar med mycket regn och dimma. Våren och hösten är betydligt trevligare med varma och soliga dagar och en medeltemperatur på 20 grader.
 

Bäst tid att resa till Milano

Besök staden under våren och hösten för de behagligaste temperaturerna eller vintertid under julen för att se staden vackert dekorerad inför helgen. Augusti bör undvikas då milanoborna flyr staden till förmån för de närliggande sjöarna för att undvika hettan och fuktigheten, och många butiker och restauranger håller stängt under den här perioden.
 

Flyga till Milano

Flyg till Milano där den huvudsakliga flygplatsen Malpensa som har en effektiv tågförbindelse med centrala Milano och likaså regelbundna bussförbindelser, som är det bästa sättet att resa från terminal 2. Några europeiska och italienska flyg landar på den mindre flygplatsen Linate, som ligger närmare centrala Milano. Härifrån går den billiga stadsbussen in till centrum.
 

Bilder av Flickr/Ulf Luljankoshi

Priser som visas på denna sida är uppskattade lägsta priser. Har hittats under de senaste 45 dagarna.