Karta

Reseguide Manchester

Introduktion till Manchester

Manchester är den inofficiella huvudstaden i norra England och Londons främsta rival i form av besöksmål, fina restauranger och kulturellt utbud.

På senare år har Manchester skakat av sig sin image som industristad och istället blivit en spännande, kosmopolitisk destination med en livlig gayscen, chica boutiquer, outtröttligt nattliv - och, naturligtvis, ett av världens mest kända fotbollslag. som spelar på Old Trafford. Englands andra stad har allt från Castlefields barer vid vattnet till den chica bohemiska miljön i Northern Quarter och kan kanske beskrivas med många ord - men "tråkig" är inte en av dem.

Andra saker att göra i Manchester

Manchesters innerstad är full av museer, gallerier och arkitektoniska sevärdheter med gratis inträde. Börja med Manchester Museum, där du bland annat hittar en salig blandning av egyptiska artefakter, levande amfibier och ett T-Rex-skelett som döpts till Stan. På Deansgate ligger en imponerande viktoriansk byggnad som rymmer John Rylands Library, och en samling medeltida handskrifter och historiska texter, inklusive det idag äldsta bevarade fragmentet av Nya testamentet.
Manchester City Art Gallery ryms i tre byggnader på Mosley Street och här finns en hel del mästerverk, och en särskilt imponerande prerafaelitisk samling. The Museum of Science & Industry ligger vid platsen för den ursprungliga romerska kolonin Mamucium och berättar om Manchesters industriella arv. Om du föredrar en annan slags kultur, kan du bege dig till Comedy Store vid Deansgate Locks där stand-up artister (bra och dåliga) uppträder från onsdag till söndag.

Manchester granne, Salford, ligger bara 15 minuter bort och känns som en del av samma stad. Konstverk av den berömde Lancashire-konstnären LS Lowry ställs ut på Lowry arts centre på nyligen ombyggda Salford Quays, där även Imperial War Museum North ligger.

Fotbollsfans bör ta sig till Old Trafford, som är hemmastadion för världens mest kända fotbollslag, Manchester United. Deras rivaler, Manchester City FC, spelar på Sportcity på Rowsley Street.

Äta och dricka i Manchester

Landets traditionella maträtt är Lancashire hotpot (lammköttgryta med potatis), men nuförtiden serverar Manchesters restauranger även ett utpräglat kosmopolitiskt kök. Förutom exklusiva matställen i stadens centrum, finns även "the curry mile" i Rusholme, med Storbritanniens största antal asiatiska restauranger samlade på en och samma plats; från Indien, Pakistan, Sri Lanka och Bangladesh. Bakom Piccadilly Gardens ligger Manchesters Chinatown, som är den tredje största i Europa; bekvämt belägen alldeles intill hjärtat av Manchester nattliv; Gay Village vid Canal Street.

Klimat i Manchester

Liksom resten av Storbritannien, är Manchester i allmänhet varmt på sommaren och kallt och blött på vintern, även om det brittiska klimatet är notoriskt oförutsägbart och man måste räkna med att det kan regna precis när som helst. Mars och april är oftast lite torrare, medan juli och augusti är de varmaste månaderna.

Bäst tid att resa till Manchester

Staden är en året-runt-destination med attraktioner som passar alla årstider, men på sommaren kan du se fram emot restaurangernas och caféernas uteserveringar och långa chill kvällar på barernas terrasser vid kanalen.

Flyga till Manchester

Manchester Airport är en av Storbritanniens största flygplatser, som tar emot trafik från hela Europa och resten av världen. Den ligger cirka 16 km utanför centrum och kan lätt nås med kollektivtrafik eller taxi. Det finns även en tågstation på flygplatsen och ett tåg in till centrum tar cirka 20 minuter. Jämför billiga flyg till Manchester här.

Bilder av Flickr/Iris Chase

Priser som visas på denna sida är uppskattade lägsta priser. Har hittats under de senaste 45 dagarna.