Karta

Reseguide Lissabon

Introduktion till Lissabon

Portugals huvudstad har länge varit en populär plats: här har både romare och korståg passerat och lämnat sina avtryck i stadens arkitektur och kulturarv.
Staden är belägen på en bergssida och blommar av karaktär. Från de charmigt slitna delarna i distriktet Moorish Alfama till den modernt sprakande Baixa, varje stadsdel har sina lockelser att erbjuda besökarna. Kvällstid bör du bege dig till Bairro Alto där ett oräkneligt antal barer och restauranger väntar. Och var beredd på att stanna uppe länge- Lissabonborna är nattugglor.

Andra saker att göra i Lissabon

Tillbringa dagen strosandes runt i den antika labyrinten som gatorna i stadens äldsta stadsdel Alfama utgör. Området Moorish sträcker sig från bergstoppen och slottet till floden Tagus strand, detta är stadens antika hjärta. Är du på jakt efter ett fynd bör du ställa in siktet på den berömda marknaden Feira da Ladra (Tjuvarnas Marknad) som hålls varje tisdag och söndag i Campo de Santa Clara.
I Museu do Chiado hittar du den bästa samlingen portugisiskt konst från 1800-talet framåt. Vill du lära dig om Lissabons tidiga upptäcksresande och seglare finns Museu da Marinha (Marinmuseet) i Belém. I Belém bör du inte missa att kolla in det grandiosa gotiska Belém tornet, ett av världsarven på Unescos lista.
Ett av det marina Lissabons största arv är musiken fado – känslosamma sånger sjungna av sjömän. Titta in på den autentiska fado-baren Senhor Vinho i bohemiska Bairro Alto för en unik upplevelse- baren ägs av en av stadens absolut bästa fado-stjärnor.
Då staden är belägen på en bergssida finns här en mängd lifter och banor. Den mest imponerande är Santa Justa Elevator, designad av en lärjunge till tornbyggaren Gustave Eiffel, som tar dig från de eleganta gatorna i Baixa upp till en spektakulär stadsvy på bara en kort stund.

Äta och dricka i Lissabon

Det finns en rätt som mer än någon annan får det att vattnas i portugisernas munnar och det är pastéis de nata. Dessa kanelsprinklade, vaniljdoftande pajer är gjorda på ett hemligt recept och finns att köpa på pastelrias över hela staden, även om de bästa hittas i Belém, sidan om klostret Jerónimos. Portugals nationalrätt är bacalhau (salt torsk). Det finns ett oändligt antal variationer; kolla efter bacalhau á marinheiro, en variant som har stekta potatistärningar instoppade under torskens krispiga skin. Kaffeälskare rekommenderas att prova ett typiskt Lissabonkaffe (galau). Den är mjölkig, söt, serveras i ett glas och är perfekt uppiggande en sen eftermiddag. Köp din galau på ett kafé i Bairro Alto som är Lissabons centrum för barer och restauranger.

Klimat i Lissabon

Tack vare golfströmmen har Lissabon ett av de mildaste klimaten i Europa och de mildaste vintrarna i medelhavet. De långa somrarna är heta och torra (juli till september kan vara påfrestande varma). Regn är ovanligt under andra månader än vintermånaderna (december och januari är de kallaste och blötaste men lämpar sig fortfarande bra för ett besök).

Bäst tid att resa till Lissabon

Lissabon är en åretrunt destination - här är alltid något på gång och vädret är aldrig avskräckande. En idealisk period är april och maj då staden är soldränkt och sardinerna är i säsong. Dessutom är eventkalendern fullspäckad med bland annat Lisabon independent film festival och musikfesten Rock in Rio.

Flyga till Lissabon

Lissabons flygplats Portela är Portugals nav och länkar samman landet med de flesta stora städerna i Europa och en handfull flygplatser utanför. Den ligger endast fyra kilometer utanför centrum, så taxiresan kostar inte mycket. Alternativet är flygbussarna som går in till stationen Cais do Sondré i centrum var tjugonde minut.

Bilder av Flickr/rstml

Priser som visas på denna sida är uppskattade lägsta priser. Har hittats under de senaste 45 dagarna.