Karta

Reseguide Larnaca

Introduktion till Larnaca

Larnaca är en liten, levande stad på Cyperns sydkust och den hyser också öns största hamn. Gamla stan i Larnaca karakteriseras av de historiska byggnaderna, traditionella butikerna och kaféerna och staden har också 400 kajplatser, en pir och en elegant strandpromenad med palmer, långa sandstränder, restauranger, kaféer och ett stort utbud av hotell- och övernattningsmöjligheter.
Här finns också flera viktiga kristna och islamiska sevärdheter och staden sägs ha sitt ursprung det antika kungadömet Kition: en rik hamnstad och ett stort centrum för Feniciernas kopparhandel. Ruinerna av den antika staden kan skådas än idag och är bara några av Larnacas många spännande sevärdheter.
 

Andra saker att göra i Larnaca

Bland de många måsten i Larnaca finns bland annat Hala Sultan Tekke, en moské från 1700-talet och enligt rykten bygd på Rumaysa Um Harams grav, som sägs ha varit en kvinnlig släkting till profeten Muhammed. Moskén har utsikt över Salt Lake, där flamingor stannar till på sin flygning från Afrika under våren och hösten. Salt har tagits från sjön sedan urminnes tider och fortsätter så än idag, om än i mindre skala.
Larnacas fästing, bygd 1625 av turkarna i syfte att försvara staden, ligger i slutet av palmpromenaden och har också använts som fängelse. Fästningen innehåller idag ett välfyllt museum med fynd från Kition.
För den som söker lite mer äventyr har Larnaca ett stort utbud av dykcentran och dessutom finns Zenobiavraket här, klassad som ett av världens tio bästa vrak att dyka i. De som inte dyker kan ta en tur med ubåten för att skåda detta svenska skepp som sjönk på sin jungfrufärd bara en bit utanför Larnacas hamn i juni 1980.

Äta och dricka i Larnaca

Besök gärna en lokal taverna eller restaurang för den bästa upplevelsen av det cypriotiska köket. Inledd med meze, upp till 20 små rätter med allt från grillad halloumi, houmous, oliver, kronärtskocka och färsk fisk. Till detta serveras ofta härligt nybakat lokalt bröd. För en riktigt autentisk måltid rekommenderas ett besök i någon som byarna utanför Larnaca, exempelvis Pervolia som ligger tio minuters bilresa bort och har ett attraktivt bytorg med flera restauranger.

Klimat i Larnaca

Det cypriotiska vädret är typiskt medelhavsklimat, långa, varma och torra somrar och korta, milda vintrar. Medeltemperaturen ligger på 19 grader men i juli och augusti är det inte ovanligt att den hamnar på uppemot 41 grader.

Bäst tid att resa till Larnaca

Larnacas medelhavsklimat med heta somrar och milda vintrar gör ön till ett trevligt resmål året runt. Sol- och bad-älskare satsar förmodligen på juli och augusti, trots den ibland extrema värmen. För färre turister och ett vänligare väder rekommenderas ett besök i juni eller september. Under sommarperioden hålls här många konserter och andra kulturella festligheter.

Flyga till Larnaca

Flyg till Larnacas internationella flygplats som ligger fyra kilometer sydväst om staden och är Cyperns största flygplats. Resan in till Larnaca är kort och kan göras med hyrbil, buss eller taxi. Se när det är billigast att boka ditt flyg till Larnaca här.

Bilder av Flickr: Zoe Krylova, reinholdbehringer, kevrekidis

Priser som visas på denna sida är uppskattade lägsta priser. Har hittats under de senaste 45 dagarna.