Karta

Reseguide Istanbul

Introduktion till Istanbul

Istanbul är den enda staden i världen som sträcker sig över två kontinenter - Europa och Asien - och som sådan har den två mycket distinkta atmosfärer. Staden är uppdelad av både den mäktiga Bosphorus och Gyllene hornet, och detta ger besökarna möjlighet att njuta av spektakulära båtturer för att beundra utsikten över staden. Grundandet av Istanbul dateras vanligen till 667 f.Kr. när den grekiske kolonisten, Byzas, ledde en expedition för att upprätta en koloni avlägsen från de överbefolkade städerna Aten och Megara. I dag är "kolonin" hem för över 11 miljoner människor och de mängder av turister som strömmar hit för att beundra de världsberömda platserna och njuta av den spännande blandningen av kultur, mat och arkitektur som skapas när öst möter väst.

Andra saker att göra i Istanbul

Istanbul har många historiska byggnader och att besöka några av de många moskéerna är en höjdpunkt på varje resa. Större attraktioner inkluderar Süleymaniyemoskén och den nya moskén vid Eminönüs vattenfront är även en populär spårvagnshållplats, på grund av dess närhet till Spice Bazaar där varje tänkbar krydda kan köpas.

Eminönü är en av de platser som färjorna avgår ifrån och som erbjuder turer på Bosphorus, med fin utsikt över Istanbul och de lyxiga herrgårdarna längs vattnet. Håll också utkik efter de stora lyxjakterna som ofta färdas på floden.

Andra höjdpunkter man inte bör missa är Basilika Cistern och Topkapipalatset. Den första är en fantastisk skapelse av bysantinsk ingenjörskonst som byggdes 532 AD för att möta stadens växande vattenbehov. Topkapipalatset var tidigare residens för de ottomanska sultanerna som styrde därifrån i över 400 år. Sedan 1924 har det varit ett museum som hyser en magnifik samling av smycken, skatter, kejserliga kostymer och manuskript. Bortsett från allt det storslagna, har man även en underbar utsikt över Bosphorus, från de många balkongerna och terrasserna.

Äta och dricka i Istanbul

Istanbul har mat som passar alla smaker. Det som säljs på gatorna är bra och billigt, så prova gärna en Simit (en stor brödring) eller en grillad majskolv. På grund av närheten till Bosphorus är fisken färsk och mycket god, men det kan vara klokt att undvika musslorna som säljs av gatuförsäljare, efter att skaldjuren ofta har legat ute i solen hela dagen. Det finns en mängd olika kebabrätter på de flesta menyerna i vanliga restauranger, och mezes – en blandning av smårätter som består av olika typer av grönsaker, kött, fisk, oliver och ostar - är också populära.

Klimat i Istanbul

Istanbul har ett varierande klimat med ganska kalla vintrar och mycket varma somrar, där värmen ibland kan vara ganska kvävande. Vintern är den blötaste årstiden och regnperioden kan ibland fortsätta till långt fram på våren.

Bäst tid att resa till Istanbul

Sen vår och tidig höst är i allmänhet den bästa tiden att besöka staden, eftersom man då undviker den största semesterperioden i juli och augusti när priser, temperaturer och antalet turister är som högst. Om vädret inte är en viktig faktor, då det finns det även mycket som talar för att resa till Istanbul på vintern, när de stora turistattraktionerna är relativt folktomma.

Flyga till Istanbul

Flyg till Istanbul, staden betjänas av två flygplatser och den mest praktiska för att ta sig in till staden är Atatürk International; därifrån kan man resa med ett billigt tåg som tar cirka en timme och sedan fortsätter man med spårvagn ända in till centrum. Alternativt flyger även vissa bolag till Sabiha Gökçen på den asiatiska sidan. Taxis och hyrbilar är lätt tillgängliga på båda flygplatserna.

Bilder av Flickr/ John Picken

Priser som visas på denna sida är uppskattade lägsta priser. Har hittats under de senaste 45 dagarna.