Karta

Reseguide Ibiza

Introduktion till ibiza

Ibiza är en liten ö med ett stort rykte – och fullt av kontraster. Många människor besöker ön för att njuta av sol, stränder och det ökända nattlivet, men det finns också en annan sida av Ibiza som har börjat öka i popularitet. Bara några minuter från festandet och de livliga turistorterna ligger en lugn och traditionell ö som är lätt att resa runt på och som erbjuder sofistikerade gamla stadskvarter, lantliga boutique hotell, genuina vitkalkade byar och aktiviteter som cykling och vattensporter.

Andra saker att göra i Ibiza

Byn Santa Gertrudis i mitten av ön är väl värd ett besök, med hantverksbutiker som säljer traditionella varor och hippt mode från Ibiza, ett utbud av barer och en vitkalkad kyrka som dominerar bybilden.

Efter sightseeing i Dalt Vila med den gamla stadsmuren och besök i domkyrkan, är det också värt att besöka den nya delen av staden. Shopaholics kan hitta spanska märken som Zara och det lokala modemärket "ad lib" - som känns igen på sina vita, vida klänningar - medan matfans kommer att älska de många restaurangerna och caféerna som är perfekta att sitta och smutta starkt kaffe på medan du ser världen promenera förbi.
Pacha är fortfarande Ibizas mest kända klubb, med sitt trendiga klientel som kommer hit för att festa. Biljetterna för vissa nätter säljs ofta slut långt i förväg så kolla hemsidan innan du åker. http://www.pacha.com

Äta och dricka i Ibiza

Öns vinodlingstradition har sedan 700-talet varit starkt påverkad av både fenicierna, grekerna och romarna. Sedan 1990-talet har det skett en tillväxt i produktion och export, och viner från Ibiza - särskilt från Sant Mateu, Buscastell och Sant Josep - har blivit mycket populära.

För de som gillar sötsaker är Ibiza rena himlen! Bland de söta bakverken är bunyols (smaksatta med anis), orelletes (sockrad tårta med Anisette) och flaó (en typ av ostkaka) särskilt goda.

Klimat i Ibiza

Ibiza har ett varmt klimat med jämna vintertemperaturer som sällan blir lägre än 13 eller 14°C. Den låga regnmängden som faller påverkar inte grönskan på ön, som också är känd som Pitiusas Island på grund av de vintergröna pinjeträden som täcker och klamrar sig fast på kullarna. Sommartemperaturerna ligger runt 30°C och juli och augusti är de varmaste månaderna – med vattentemperaturer på runt 25°C.

Bäst tid att resa till Ibiza

Även om ön inte uppfattas som en året-runt-destination – kan Ibiza mycket väl vara just det. Vinterns solsken är en uppfriskande övergång från sommarvärmen; raska promenader på öde stränder ersätter svalkande dopp och den blommande landsbygden är en dramatisk förändring mot den torra sommaren. Det som inte förändras är kvaliteten på restaurangerna, och festerna, högtiderna, shoppingmöjligheterna och den lugna livsrytmen fortsätter under hela året. Men de flesta människor som besöker ön reser hit mellan maj och oktober för att njuta av solen, kristallklart vatten och de ljusa kvällarna.

Flyga till Ibiza

Flyg till Ibiza ökar hela tiden och numera erbjuds även resor under vintern, vilket gör det möjligt att resa ner för en veckas semester eller en kort lyxig spavistelse även utanför huvudsäsongen. Flygplatsen ligger bara 7 km från Ibiza stad, i södra delen av ön.

Bilder av Flickr/Philip Larson

Priser som visas på denna sida är uppskattade lägsta priser. Har hittats under de senaste 45 dagarna.