Karta

Helsingfors Reseguide

Introduktion till Helsingfors

Finlands huvudstad är landets kulturella och ekonomiska centrum och en stad känd för sin design och shopping. Helsingfors är en vacker stad med en underbar skärgård som inbjuder till mängder av härliga utflyktsmål. Det är en perfekt destination att upptäcka till fots och en riktigt bra shoppingstad; här hittar du bland annat ett av Europas största varuhus, Stockmann. Helsingfors har cirka 600 000 invånare och här hittar du också Finlands största passagerarhamn.

Andra saker att göra i Helsingfors

Helsingfors är en perfekt weekendstad med ett stort utbud av shopping, restauranger och inte minst kultur. Här finns över 80 museer och ett 70-tal konstgallerier att besöka och staden räknas till en av de mest kreativa, urbana metropolerna i Europa. Besök Designkvarteret där du hittar allt från vinbarer och butiker till arbetsstudior och gallerister där du kan fynda unik konst. Designkvarteret omfattar närmare 25 kvarter i Helsingfors, från Kampen till Esplanaden och Rödbergen.

Ta gärna en tur vid den vita Domkyrkan i Helsingfors som är stadens kanske mest kända landmärke. Reser du med barn, eller har barnasinnet kvar, kan ett besök på Borgbackens nöjespark vara ett mycket trevligt inslag. En tur på den över 50 år gamla berg- och dalbanan av trä, tillika parkens populäraste åkattraktion, är obligatoriskt.

Läs mer om varför du borde besöka Helsingfors och Finland.

Äta och dricka i Helsingfors

Helsingfors har på senare år blivit något av en riktig matdestination. Här kan du avnjuta det nya nordiska köket som serveras på en mängd restauranger i stan. I det nordiska köket satsar man på  lokala råvaror och säsongsbaserad meny. Råvarorna får gärna vara enkla och smakerna genuina.

I Helsingfors finns flera restauranger med stjärna i Michelinguiden, däribland Restaurant Ask och ekorestaurangen Chef & Sommelier. Missa inte ett besök i någon av stadens populära saluhallar, exempelvis Gamla saluhallen där du hittar flera anrika delikatessbutiker.

I Helsingfors finns också en rik gatukökskultur med prisvärd mat från hela världen.

Klimat i Helsingfors

Helsingfors har en blandning av havs- och kontinentalklimat med en årlig medeltemperatur på 6 grader. Sommaren pågår mellan maj och september och allra varmast blir det i juli då temperaturerna kan nå 30 grader. Årets kallaste period brukar infalla i slutet av januari och början av februari då temperaturen ofta sjunker till -15 grader.

Bäst tid att resa till Helsingfors

Våren och sommaren lockar flest besökare då vädret är behagligt och staden lever upp. Helsingfors lockar också besökare vid jul- och nyår som kommer hit för att festa, handla julklappar och njuta av  den härliga atmosfären. Ska du besöka Helsingfors under jul- och nyårshelgen rekommenderas det att du bokar ditt hotell i förväg.

Flyga till Helsingfors

Flygbolagen SAS, Norwegian och Finnair erbjuder flyg från Sverige till Helsingfors och flygplatsen Vanda. Vanda är landets största internationella flygplats och ligger cirka två mil norr om Helsingfors.

Priser som visas på denna sida är uppskattade lägsta priser. Har hittats under de senaste 45 dagarna.