Karta

Reseguide Glasgow

Introduktion till Glasgow

Skottlands största stad och kommersiella huvudstad har en befolkning på cirka 580 000 invånare och Glasgow är Storbritanniens största köpcentrum efter London. Staden, som är lätt att nå med både bil, tåg och flyg; är belägen på västkusten i den centrala delen av Skottland och välkomnar över 3 miljoner turister från hela världen varje år, som lockas av stadens rika utbud av kulturella sevärdheter och aktiviteter. Glasgow har många underbara gallerier och museer, vackra parker, förstklassiga idrotts-och fritidsanläggningar, utmärkta teatrar och ett stort utbud av restauranger, pubar och klubbar. Ett spektakulärt kustlandskap, och en landsbygd med bland annat de världsberömda skotska högländerna, finns inom räckhåll och staden ligger bara runt 67 km från Skottlands huvudstad Edinburgh.

Andra saker att göra i Glasgow

Glasgow är fullt av spännande upplevelser, och oavsett om du gillar Mackintosh eller modern konst, dinosaurier eller Dalí, segelfartyg eller tesalonger, naturvetenskap eller skotsk fotboll, så har staden faktiskt det mesta. Här hittar du även ett utmärkt nätverk av turistbussar, så varför inte se allt från toppen av en dubbeldäckad turistbuss där du kan hoppa på och av så ofta du vill?

För något lite mer vågat, kan du bege dig till de skotska högländerna med Rabbie’s Trail Burners och uppleva det storslagna landskapet med personliga gruppresor. Alternativt kan du njuta av lyxen i luftkonditionerade Mercedesbussar med Timberbush Tours och ge dig iväg på en, två, tre eller fyra dagars äventyr.

Scottish Football Museum är en av Glasgows främsta attraktioner och ett perfekt utflyktsmål för familjer, hängivna fotbollsfans och intresserade som vill veta mer om skotsk fotboll. Museet har över 2500 objekt på display i fjorton gallerier och här finns världens mest imponerande nationella samling av föremål med anknytning till fotboll, olika minnessaker och småtryck. Missa inte Stadium-turen där du möter Skottlands fotbollslegender i Hall of Fame.

Äta och dricka i Glasgow

Glasgows West End är stadens bohemiska distrikt med caféer, tesalonger, barer, butiker, exklusiva hotell, klubbar och restauranger i området vid Kelvingrove Park. Det är oerhört populärt bland turister och ständigt fullt av musik, människor och utsökta dofter. Det stora utbudet av olika slags mat på en så kort sträcka är imponerande, från det lokala moderna skotska köket till Medelhavet och hela vägen till Fjärran Östern. Varje litet ställe serverar god mat och vin, och om du har tid bör alla besökas minst en gång.

Klimat i Glasgow

På grund av stadens västliga läge och närheten till havet, är Glasgow en av Skottlands mildare och blötare områden. Vintrarna är normalt kyliga med fuktigt och mulet väder, där snöfall är vanligt och klara eller torra dagar mycket sällsynta. Under våren och sommaren är vädret milt men oförutsägbart; det är inte ovanligt att det är både varmt, soligt och vått på en och samma dag.

Bäst tid att resa till Glasgow

Vårmånaderna (mars-maj) är vanligtvis milda, och en bra tid att besöka Glasgow på om du föredrar en lugn semester. Många av stadens träd och växter börjar blomma vid den här tiden på året och parkerna och trädgårdarna är fulla av vårens färger. Under sommarmånaderna (juni-september) kan vädret variera avsevärt och den varmaste månaden är vanligen juli.

Flyga till Glasgow

Flygplatsen Glasgow Airport har goda förbindelser in till Glasgow och bussbolaget Arriva Glasgow Flyer erbjuder täta förbindelser till och från centrum (resan tar 15 minuter till centralstationen och 25 minuter till busstationen). Se när det är billigast att boka flyg till Glasgow här.

Bilder av Flickr/House of Hall

Priser som visas på denna sida är uppskattade lägsta priser. Har hittats under de senaste 45 dagarna.