Karta

Reseguide Edinburgh

Introduktion till Edinburgh

Skottlands kompakta huvudstad kröns av ett slott och är omgiven av kullar och är därför en av de vackraste städerna i Storbritannien. Stadens fantastiska arkitektur och långa historia har gjort staden populär bland besökare som kommer året runt, men det är i augusti som Edingburgh fullkomligt överbefolkas av turister som vallfärdas hit för att bli underhållna på Edinburgh Fringe Festival.

Edinburgh är en grön stad med många parker; Royal Botanic Gardens är perfekt för en trevlig promenad och Arthurs Seat ger dig en fantastisk utsikt över staden, havet och de omgivande bergen. Staden är också känd för sina litterära meriter som Sir Walter Scott, Irvine Walsh och naturligtvis Harry Potter författaren J.K. Rowling. 

Andra saker att göra i Edinburgh

För att njuta av lite av den skottska stadens historia, besök Edinburghs berömda slott med utsikt över Princes Street och ta sedan en promenad ner längs kullerstensgatan Royal Mile. Holyrood House kommer att tilltala dem som uppskattar arkitektur, och höger om byggnaden ligger det nya skotska parlamentet, en iögonfallande (men kontroversiell) byggnad som kostade 430 miljoner pund att slutföra - tio gånger mer än vad man hade beräknat.

Konstälskare är bortskämda, för här finns National Gallery of Scotland, som visar upp en samling med europeiska målningar och skulpturer ända från renässansen. För dem som tycker om mer modern konst finns även National Gallery of Modern Art.

Our Dynamic Earthis är den perfekta platsen för barnfamiljer. Under ett besök får du följa med på en resa genom planetens förflutna, nutid och framtid med interaktiva utställningar och imponerande teknik. För de vuxna finns museet Scotch Whisky Experienceis, en bra introduktion till historien och processen bakom Skottlands mest berömda dryck.

Edinburgh är känd som ”festivalstaden”. Här finns det flera stora evenemang under hela året. Bland annat lockar The Edinburgh Fringe, som är världens största konstfestival med skådespelare, dansare, komiker och musiker från hela världen. Edinburgh är också känt för Hogmanay festligheterna, som pågår under nyårshelgen. Princes Street förvandlas då till en enda stor festplats och mer än 4,5 ton fyrverkerier lyser upp stadens siluett.  

Äta och dricka i Edinburgh

Liksom de flesta huvudstäder, kan Edinburgh skryta om förekomsten av internationella kök och lokala rätter. Stockbridge är ett elegant område, känt för sina små oberoende butiker (tänk ostspecialister, slaktare och läckra delikatessbutiker) och The Shore-området i Leith har både högklassiga restauranger och utmärkta pubar, som serverar omtyckta fiskrätter.

The Royal Mile området och dess omgivning är hem till några mycket gamla och fina pubar. De livliga områdena Grassmarket och Morning är populära bland studenter, medan gatan George Street med dess hippa barer och klubbar besöks av trendfolket. I Edinburgh finns alla slags hotell, från lyxhotell till vandrarhem för backpackers.  

Klimat i Edinburgh

Edinburgh är inte känd för sina stekheta somrar, men tenderar att ha ett relativt milt klimat. Som i de flesta delarna av Storbritannien, kan vädret vara mycket växlande med sol, snö och regnskurar på en och samma dag. Långa perioder av samma väder är ovanligt. Däremot är det ofta blåsigt i Edinburgh på grund av stadens läge mellan havet och bergen.  

Bäst tid att resa till Edinburgh

Om du vill uppleva ett pulserande Edinburgh åk till staden i augusti när Fringe-festivalen är i full gång eller vid nyår när Hogmanay festligheterna lockar tusentals människor till stan. Tänk i så fall på att boka flyg och hotell i god tid. Vår, försommar och höst är både ett lugnare och billigare alternativ.  

Flyga till Edinburgh

Flyg till Edinburgh landar på Edinburgh Airport, som bara ligger 12 km från stadens centrum och trafikeras av en särskild flygbuss som avgår under hela dagen. Dessutom håller ett nytt spårvagnssystem att byggas, som har en linje mellan flygplatsen och centrum, och som beräknas vara klar inom år 2014.  

Bilder av flickr/craigyc

Priser som visas på denna sida är uppskattade lägsta priser. Har hittats under de senaste 45 dagarna.