Karta

Reseguide Dubai

Introduktion till Dubai

Shopping, lyx och mycket av allt. Dubai är världens snabbast växande stad, hem till världens högsta byggnad och till de artificiella öarna som tydligen kan ses från rymden. Det är ingen överraskning att besökare använder ordet ”overklig” när de beskriver Dubai som blivit en av de mest populära turistdestinationer. En gång var detta en livlig hamnstad med efter att oljan upptäcktes på 1960-talet har den förvandlats till ett kommersiellt centrum. Även om Dubai är en väldigt modern stad är det fortfarande möjligt att få en inblick i den traditionella arabiska kulturen mellan alla skyskraporna.

Andra saker att göra i Dubai

Det finns mängder av saker att se och göra i Dubai, allt från shopping till skidåkning och äventyr i öknen. Det skattefria Dubai är varje shoppares paradis. Här finns världens största shoppingcenter, Dubai Mall, med över 1200 outlets och en isbana. Men för att komma närmare den traditionella arabiska kulturen och uppleva det gamla Dubai rekommenderas ett besök på souks (marknader). Pruta dig till ett fynd och missa inte aromerna på den färgfyllda Spice Market.

Kamelracing är populärt både bland lokalbefolkningen och turisterna och kan ses tidiga morgnar på ett flertal platser runt Dubai. Om du reser med barn är Childrens City i Creekside Park ett roligt och lärorikt mål som tilltalar barn i alla åldrar. Vill du ta en skidtur ska du besöka snöcentret Ski Dubai där du kan njuta av snö inomhus. För de som brinner för historia är ett besök på The Sheikh Saeed Al-Maktoum Museum ett måste.

Om du letar efter mer traditionella arabiska upplevelser har du möjlighet att flytta ut i öknen för en natt i ett Beduintält. Om det inte lockar, bege dig till distriktet Bastakiya för en tystare, bohemisk atmosfär, traditionell arkitektur och gränder med små museer och konstgallerier.

Om din budget tillåter kan du bo på ett av Dubais många lyxhotell, något som är en upplevelse i sig.  Det finns en uppsjö av hotell i Dubai att välja bland, vad sägs om spektakulära The Palm på Palm Jumeirah Island där du kan bo i häftiga undervattensrum?

Om din budget är begränsad har vi sammanställt några tips för dig: Semester i Dubai: 10 tips för dig med liten budget.

Äta och dricka i Dubai

Dubai erbjuder ett kosmopolitiskt kök som passar alla smaker och plånböcker. Prova Shawarma, arabvärldens motsvarighet till hamburgare, en billig rätt som finns tillgänglig i hela Dubai eller hugg in på en falafel. Den ultramoderna hamnen i Dubai hyser många restauranger och är populär både bland lokalbefolkningen och turisterna tack vare sin utsikt över den imponerande horisonten. Viktigt att veta är att det inte serveras alkoholhaltiga drycker på privatägda restauranger i Dubai, så om du är sugen på ett glas vin till maten får du bege dig till ett av de internationella hotellen.

Klimat i Dubai

Dubais klimat är subtropiskt och här blir det extremt varmt och torrt. Det regnar sällan, här är det sol året runt som gäller. Vintrarna är varma jämfört med Europa, men kan bli kyliga nattetid. Räkna med en dagstemperatur på cirka 24 rader i januari då det är som kallast. Hög luftfuktighet kombinerad med höga temperaturer innebär att ett besök under högsommaren kan bli intensivt.

Bäst tid att resa till Dubai

Det bästa tiden att besöka Dubai är mellan november och april för de mest uthärdliga temperaturerna; kamelracing säsongen pågår mellan september och mars och icke-muslimer bör undvika ett besök under Ramadan, då mat, dryck och cigaretter är förbjudna under timmarna då solen är framme.

Flyga till Dubai

Flyg till Dubai med Emirates eller FlyDubai, vilka är några av alla de flygbolag som flyger till Dubai International, den huvudsakliga utgångspunkten vidare ut i Mellanöstern. Flygplatsen är känd för sin tax-free shopping och för de goda förbindelserna med centrala Dubai med tunnelbana från terminal 1 och 3. Taxi är dock det populäraste transportmedlet här.

Bilder av flickr/NathanLaurell

Priser som visas på denna sida är uppskattade lägsta priser. Har hittats under de senaste 45 dagarna.