Karta

Reseguide Dublin

Introduktion till Dublin

Irlands huvudstad är byggd på floden Liffey och tros ha grundats redan år 989. Stadens långa historia syns på bland annat de många antika byggnaderna som fortfarande står kvar. Idag är Dublin en ungdomlig stad känd för sitt nattliv och hålligång, något som gör den till en populär destination för de som letar efter ett bra nöjesliv. Staden är dock, med de många historiska sevärdheterna och det litterära arvet med berömda namn som Oscar Wilde och James Joyce, också en riktigt magnet för de många besökare som kommer hit med förhoppningen om en kulturell upplevelse. Vilka dina intressen än är och vad du än hoppas med att få ut av din semester, så kommer du att hitta mycket att roa dig med i Dublin.

Andra saker att göra i Dublin

I Dublin finns det ett stort antal kulturella sevärdheter som erbjuder en fascinerande insyn i stadens tusenåriga historia. Dublins slott är värt ett besök; det grundades av kung John 1204 och dess nuvarande struktur är huvudsakligen från 1700-talet. Imponerande State Apartments är bland de delar av slottet som är öppna för allmänheten. Nationalbiblioteket och Irlands Nationalmuseum är start rekommenderade besöksstop på Dublins kulturrunda, medan St Patrick´s katedral är den största kyrkan på Irland och enligt ryktet bygd på den plats där St Patrick döpte nyblivna kristna.


En av stadens mest populära attraktioner är Dublin Zoo, belägen i den berömda Phoenix park, erbjuder zooet en rolig utomhusdag för hela familjen. De vuxna kan tänkas vilja njuta av en whiskyprovning i Old Jameson destilleriet, där man också får lära sig historien bakom drycken, som på Irland är känd som ”livets vatten”.


De modiga kan besöka Bram Stoker Dracula Experience, ett skrämmande museum tillägnat författaren (född i Dublin 1847) och hans makabra skapelse. Om det inte är skrämmande nog, prova en tur på Dublins spökbuss som tar dig till stadens alla hemsökta platser, med en berättare som väcker historierna till liv.
 

Äta och dricka i Dublin

Dublins utbud av mat och dryck har exploderat de senaste åren och idag finns här mat från hela världen sida vid sida med traditionella irländska rätter så som Guinessgryta. Bege dig till området Temple Bar för att uppleva det vibrerande nattlivet som Dublin är känt för, allt från väletablerade pubar till nya trendiga klubbar. Nattlivet i Dublin kan bli notoriskt dyrt, men du kan vara säker på att du får en bra kväll för dina euros. Grafton Street är mer stillsamt, med många restauranger och vinbarer att välja bland för en lugnare utekväll.
 

Klimat i Dublin

Dublin har ett milt klimat året runt och är inte känt för extrema temperaturer. Även på sommaren ligger dagstemperaturen normalt på omkring 15 till 20 grader och regn kan komma när som helt. Tungt snöfall är ovanligt, även om några snöflingor emellanåt brukar falla vintertid.
 

Bäst tid att resa till Dublin

Med tanke på klimatet anses ingen speciell period under året vara dålig tid att besöka Dublin. Mars är en populär månad bland turister och även irländare då det är då St Patricks Day firas med gatuparader och andra festligheter för att hedra Irlands skyddshelgon.
 

Flyga till Dublin

Flyg till Dublin går att finna hos ett stort antal flygbolag, inklusive lågprisflygbolaget Ryanair. Flygplatsen ligger omkring tolv kilometer från stadens centrum och bussförbindelserna är bra. Taxi är också tillgängligt och kostar omkring 350 kronor.

 

Bilder av flickr/m_p_king

Priser som visas på denna sida är uppskattade lägsta priser. Har hittats under de senaste 45 dagarna.