Karta

Reseguide Dalman

Introduktion till Dalaman

Regionen Dalaman är känd som Turkiets ”Turkosa kust” och med sina fantastiska stränder, varma egeiska vatten, sjöar och berg är det inte konstigt att Dalaman håller på att utvecklas till ett populärt resmål. Staden expanderar fort med investeringar i infrastruktur, utbyggnad av den internationell flygplatsen och planer finns på en ny marina och en golfbana. Ett bevis på regionens dragningskraft är det faktum att många européer köpt semesterbostäder här- lockade av stadens perfekta läge och internationella flygplats. Dalaman har en naturlig strand, ett område som är skyddad med hänsyn till de ovanliga sköldpaddorna och blå krabborna som lever där.

Andra saker att göra i Dalaman

Dalaman har den populära kustorten Fethiye i öst och Marmaris i väst. Kolla in de vackra stränderna Olu Deniz och Calis som enklast nås med hyrbil eller taxi. Olu Deniz har ett skärmflygar-centrum och stranden passar bra för familjer. Calis är huvudstranden i Fethiye och sträcker sig drygt fyra kilometer. Här finns en attraktiv strandpromenad med många barer och restauranger.
Marmaris är ett bra alternativ för dykare tack vare sitt klara vatten, medan Fethiye är en livlig turkisk marknadsstad och en perfekt blandning av det traditionella och moderna Turkiet. Öva på din prutnings-teknik i det livliga och vänliga bazaar-området Paspatur som är fyllt att lokala handlare med alla sorters varor. Tisdagar är marknadsdag i Fethiye och då samlas omkring 500 handlare här. Från Marmaris finns regelbundna avgångar med katamaran till den grekiska ön Rhodos som bara ligger ett stenkast från det turkiska fastlandet.

Äta och dricka i Dalaman

Den lokala maten är influerad av det superba ottomanska köket. Lamm och malet kött hör till favoriterna, kombinerat med grönsaker och kryddor resulterar det i rätter så som karnyarik (aubergine-halvor fyllda med lammfärs, pinjenötter och torkad frukt) och hunkar begendili kofte (köttbullar serverade med puré av rökt aubergine och ost). Besök de informella restaurangerna (lokanta) där det finns ett stort utbud av rätter att välja bland. För något smakrikt och enkelt, prova lammkebaben adana med bröd, imambayildi (aubergine fylld med lök, vitlök och tomater), skölj ner det med efes (den lokala ölen), sahlep (orkidé te) och avsluta, självklart, med det söka bakverket baklava.

Klimat i Dalaman

Regionen Dalaman har ett fantastiskt medelhavsklimat med en medeltemperatur på 29 grader i juli och nio grader i januari. Somrarna tenderar att vara heta och torra och under de korta vintrarna är regn vanligt.

Bäst tid att resa till Dalaman

Tack vare klimatet går det att besöka dalaman under långa perioder under året. Om du gillar hetta är sommaren en bra tid för dig medan hösten tenderar att vara lite svalare men ändå erbjuda perfekt badväder. Tidig vår lockar också då solen är lite svalare men vattnet ändå varmt- detta är också perioden för dig som vill se en sköldpadda!

Flyga till Dalaman

Flyg till Dalaman från hela 120 destinationer i Europa, Nordafrika, Mellanöstern och resten av Turkiet. Den nyligen utbyggda flygplatsen ligger endast sex kilometer utanför Dalamans centrum.

Bilder av Flickr/mwanasimba

Priser som visas på denna sida är uppskattade lägsta priser. Har hittats under de senaste 45 dagarna.