Karta

Reseguide Kreta

Introduktion till Kreta

Greklands största ö sägs kännas mer som ett eget land än som en del av Grekland. Berömd för sitt fantastiska arkeologiska arv, liksom för sina vackra sandstränder, är Kreta en ö med en rik historik. Här har både minoer, romare, venetianer och turkar härskat och alla har de bidragit till det som Kreta är idag. Stora delar av ön är fortfarande fri från turisthorder och Kreta är en vänlig och mångsidig plats som tilltalar både unga och gamla.

Andra saker att göra i Kreta

Oavsett om du är ute efter att slappa på stranden, vandra i bergen, uppleva lite kultur eller en kombination av dessa är Kreta ett utmärkt alternativ för dig. Du kan vandra i Samaria ravinens nationalpark den en dagen och ligga på stranden dagens därpå och du är aldrig långt ifrån någon viktigt arkeologisk plats.
Bland de många arkeologiska platserna är Phaestos- ett minoiskt palats liknande det i Knossos- allra mest imponerande beläget. Gamla stan i Chania är också värd ett besök med sin välkända hamn och den vackra venetianska arkitekturen, inklusive en fyr och en före detta moské. Detta är också en utmärkt plats att handla suvenirer på och kanske samtidigt passa på och besöka det arkeologiska museet och den livliga inomhusmarknaden.
Är du ute efter en perfekt strand bär du bege dig till Vai, stranden med Europas största palmskog. Om du gillar båtturer finns här regelbundna förbindelser till öar som bland annat Spinalonga, som blivit berömd efter Victoria Hislops roman ”Längtans ö” eller Gramvousa, en liten ö på västkusten med en vacker turkos lagun. De som söker efter ett nattliv bör prova Plakias, en dynamisk ort på sydkusten som också är en utmärkt utgångspunkt för vidare utflykter på den här delen av ön.
 

Äta och dricka i Kreta

Den Kretenska dieten är känd inte bara för sina utsökta smaker utan också för sina hälsosamma effekter och näringsämnen. Middagar äts sent, ofta efter 22.00, och det finns många tavernor som serverar utsökta lokala rätter och raki, ett brännvin som serveras för att skölja ner maten.
Kreta är en utmärkt plats för att prova traditionella grekiska rätter på, även om öns lokala kök skiljer sig något från det övriga Greklands. Kokta sniglar är ett exempel på en Kretensk specialitet.
 

Klimat i Kreta

Klimatet här är typiskt medelhavs, med långa heta somrar och korta, milda vintrar.
 

Bäst tid att resa till Kreta

Kreta kan besökas året runt, även om det ofta regnar här mellan oktober och april. Är du ute efter att fynda bör du komma hit i oktober när affärerna har utförsäljning av varor i slutet av turistsäsongen.
 

Flyga till Kreta

Ett flertal direktflyg går till Heraklions internationella flygplats, belägen drygt fem kilometer utanför staden med samma namn. Även Chanias flygplats är vältrafikerad från många stora flygplatser i Europa. Öns norra kust har täta bussförbindelser medan den södra delen inte är lika väl försedd. Utbudet av hyrbilar är stort.
 

Bilder av flickr/Romtomtom

Priser som visas på denna sida är uppskattade lägsta priser. Har hittats under de senaste 45 dagarna.