Karta

Reseguide Budapest

Introduktion till Budapest

Budapest sträcker sig ut över båda sidor av floden Donau och känt som ”Paris i Öst” tack vare sin vackra arkitektur, breda boulevarder och romantiska atmosfär. Det är en stad gjord av två halvor - historiska ”Buda” med Unescolistade Castle District och den nyare ”Pest”, känd för sina magnifika Art Nouveau byggnader i affärsdistriktet. Fram till 1873 var dessa två sidor två olika städer och har än idag behållit sin individuella charm.
Budapest är en spännande och levande stad, perfekt att fly till i några dagar. Här finns ett stort utbud museer, ett 40-tal termalbad och utomhuspooler, restauranger i världsklass, trendiga barer och klubbar och ett varmt ungerskt bemötande.

Andra saker att göra i Budapest

Ta en promenad ner för huvudgatan på Pest sidan, Andrássy utca. Det här är Budapests längsta och största gata och en bra plats för att insupa atmosfären på. Spana in den magnifika renässansbyggnaden som hyser stadsoperan, avnjut en drink på Liszt Ferenc tér, kantad av utomhuscaféer och avsluta dagen på Heroe´s Square och stadsparken, där bland annat Museum of Fine Arts, slottet Vajdahunyad och badet Széchenyi ligger.
För att få en bra utsikt över staden och floden Donau, ta liften Sikló upp till slottsdistriktet. Strosa runt på kullerstensgatorna, besök Fisherman´s bastion, den färglada kyrkan Mátyás och Budapests äldsta café, det lilla pastisseriet Ruszwurm som har serverat kakor och kaffe sedan 1827. För en ovanligare upplevelse kan du utforska Hostipal in a Rock från andra världskriget och labyrinten av grottor som finns under staden.

Äta och dricka i Budapest

Budapest är känt för sina kaffehus och staden erbjuder många fina caféer för sina besökare. Staden börjar också bli allt mer känd för sina restauranger där i stort sätt varje sorts internationellt kök finns representerat. Här finns allt från traditionella ungerska rätter till smaksensationerna på en restaurang med en stjärna i Michelinguiden.
Prova en trendig flodbåtsrestaurang, en liten bistro på en sidogata, gammaldags tavernor med zigenarmusik eller varför inte en middag uppe i skyn. Kvalitén på maten är generellt väldigt god och även de med små plånböcker kan äta fantastisk ungersk mat i Great Market hall.
Ungerskt vin är ett av landets bäst hållna hemligheter. Ungern har 22 olika vinregioner och då de flesta vingårdar inte producerar tillräckligt stora mängder för att kunna exportera kan besökare passa på att prova vinet till måltiderna på de lokala restaurangerna.

Klimat i Budapest

Budapest har heta somrar och kalla vintrar. Vår och höst tenderar att vara milda och regn är vanligt.

Bäst tid att resa till Budapest

Budapest kan med fördel besökas året om även om de flesta besökare föredrar de milda månaderna under våren och hösten. Vintermånaderna är fantastiska för de som vill strosa runt på julmarknader, ta ett utomhusbad och åka skridskor; sommarmånaderna kan bli väldigt heta men den berömda festivalen Sziget som hålls i augusti varje år lockar alltid många besökare till sjön Balaton och gör så att tempot i Budapest bli lite lugnare.

Flyga till Budapest

Budapest har en flygplats, Ferihegy, som ligger drygt 20 kilometer sydost om centrum och har tre passagerarterminaler. Ferihegy 1 har renoverats och fungerar idag som terminal för lågprisflygbolagen, Frihegy 2A och 2B ligger 10 minuter längre ut. 2A servar länder inom Schengen och 2B resten av världen. Se när det är billigast att boka flyg till Budapest här.

Bilder av Flickr/BoHeMIo

Priser som visas på denna sida är uppskattade lägsta priser. Har hittats under de senaste 45 dagarna.