Karta

Reseguide Aten

Introduktion till Aten

Sprakande, atmosfärrik och den antika världens centrum, Grekland huvudstad är den mest livliga 3400 år gamla stad du någonsin kommer att besöka. Horisonten må vara dominerad av antika monument så som Akropolis och Panthenon, men Aten är en av Medelhavets coolaste och mest levande städer. Gatorna där visa filosofer en gång gick kantas nu av tavernor och restauranger. Stadens attraktioner kan fylla (och gör så) historieböcker - lägg till en blå himmel, het sol och riktigt bra shopping och du har en weekendresa i världsklass.

Andra saker att göra i Aten

Aten var en gång den civiliserade västvärldens vagga, och det är nästintill omöjligt att hitta en stad med mer historia per kvadratmeter. En av de viktigaste är Akropolis, på Unescos lista över världsarv, med sina antika tempel och monument på toppen av en kulle ovanför resten av staden. Här finns också Panthenon, templet tillägnat stadens skyddshelgon Athena, och Erechtheum, ett tempel tillägnat en legendarisk kung känd för sina kurviga stenstatyer, Athena Nike-templet och ett spännande museum. Stadens andra arkeologiska attraktioner innefattar Agora - en gång hjärtat i Aten och numera en gräsbeklädd ruin - och det Arkeologiska Museet, som hyser några av världens bästa samlingar av antik konst. Men allt är inte antik historia i Aten: en ombyggd gasfabrik i Gazi hyser Technopolis, ett kulturområde tillägnat modern industriell konst och arkitektur men också plats för stadens årliga jazzfestival som äger rum här varje sommar. Loppmarknaden Monastiráki är ett måste för fyndjägare; de som gillar mer modern konst bör bege sig till National Gallery, och de som söker mer barnvänliga kulturattraktioner bör besöka Benaki Museet som har en mycket speciell samling historiska leksaker och spel.
 

Äta och dricka i Aten

Du behöver inte titta länge för att förstå att Aten har ett internationellt kök med många lyxrestauranger. Stadens kök är klassiskt medelhavsinspirerade: färsk fisk, grillat kök och smakrika sallader - allt serverat med den lokala olivoljan. Atenborna börjar normalt dagen med något lätt: tunna, krispiga ostpajer går att köpa över hela staden. Lunch äts vid 14-16, middag vid 21-22 och många greker samlas för kaffe och/eller snacks vid 18. Bege dig till ett ouzeri för att smaka den starka grekiska spriten ouzo och beställ mezedes - enkla rätter av tapasstorlek gjorda på det ägaren hade just den dagen.
 

Klimat i Aten

Hett, hett, hett. Aten är en Europas mest soliga städer, och under de torra sommarmånaderna mellan juni och augusti ligger temperaturen på drygt 40 grader. April och Maj är svalare men fortfarande torra och under de milda vintrarna, från oktober framåt är det vanligt med korta, intensiva regnfall.
 

Bäst tid att resa till Aten

Aten är en åretrunt destination, men för garanterat solsken rekommenderas ett besök mellan mars och november. Om du är känslig för stekande hetta bör du undvika sommarmånaderna. Om du kommer till Aten mellan maj och september, missa inte en av de många föreställningar som äger rum här under den sommarlånga festivalen Atens and Epidaurus art festival.
 

Flyga till Aten

17 kilometer utanför stadens centrum ligger flygplatsen Elefthérios Venizélos med anslutningar från hela världen och flyg vidare ut till Greklands öar. Atens tunnelbana avgår varje halvtimme från flygplatsen till stationen Monastiráki och är ett snabbare och billigare alternativ till taxi.
 

Bilder av flickr/Aaron_S.

Priser som visas på denna sida är uppskattade lägsta priser. Har hittats under de senaste 45 dagarna.