Karta

Reseguide Amsterdam

Introduktion till Amsterdam

Flyg till Amsterdam och upplev det som många anser vara den perfekta weekendstaden. Amsterdam är känd för sina många museer och kulturella sevärdheter, men också för sin vackra bebyggelse och kanaler. Gör som Amsterdamborna själva och ta dig runt på cykel, detta är en stad med nästan lika många cyklar som invånare. Amsterdam är en liberal stad med en väl etablerad gaykultur, något som lockar många gayturister. Här finns också en fantastisk gammal stadskärna som faktiskt är den största i Europa.

Andra saker att göra i Amsterdam

Utöver att besöka stadens många museer, finns det en mängd andra saker att göra i Amsterdam. Vad sägs om en tur till stadens diamantkvarter? Hos diamantproducenten Gassan Diamonds kan du ta en gratis guidad tur i diamantfabriken och se hur en oslipad sten förvandlas till en gnistrande diamant. Turerna anordnas dagligen och hålls på närmare 30 olika språk.

Ett annat måste i Amsterdam är ett besök i det omdebatterade Red Light District i stadsdelen De Wallen. Hit kommer mängder med turister för att titta på det som enklast kan beskrivas som en sexuell nöjespark.

Ett mer barnvänligt besöksmål är Artis Zoo med djur från hela världen. Här finns även en botanisk trädgård, ett planetarium och en park med ståtliga statyer.

Äta och dricka i Amsterdam

Det finns gott om restauranger i Amsterdam, allt från enklare matställen till gourmetrestauranger med stjärnor i Michelinguiden, däribland La Rive som är en favorit bland rockstjärnor och kungligheter.

Det nederländska köket hör inte till de mest kända i Europa, men här finns flera rätter värda att testa. ”Hollandse Nieuwe” (”ny” matjessill) är nederländsk snabbmat som serveras med hackad lök och inlagd gurka. Ärtsoppa (”Snet”) är en annan klassiker, liksom ”Appeltaart”, den nederländska äppelpajen.

Amsterdams kök är starkt influerade av utländska smaker, allt från indiskt till italienskt och du hittar restauranger från de flesta delar av världen här. Staden är också känd för sina äventyrliga menyer med otippade matkombinationer.

Det finns också flera bra matmarknader i Amsterdam, exempelvis Noordermarkt Farmers Market som anordnas på lördagar mellan 09.00 och 15.00.

Klimat i Amsterdam

Klimatet i Amsterdam är tempererat och fuktigt med milda vintrar och svala somrar. Vintertid brukar temperaturerna hålla sig vid några plusgrader och på sommaren ligger medeltemperaturen på  cirka 22 grader. Regn är vanligt året runt.

Bäst tid att resa till Amsterdam

Den bästa tiden att besöka Amsterdam är mellan april och maj eller september och november då vädret är behagligt och köerna till stadens sevärdheter korta. Under september månad anordnas också den populära Jordaan Festival. Högsäsongen i Amsterdam är under sommarmånaderna och detta påverkar bland annat priset på stadens hotell.

Flyga till Amsterdam

Flygbolagen SAS, Norwegian och KLM erbjuder flyg till Amsterdam Schiphol som ligger knappt en mil utanför centrala Amsterdam. Amsterdam Schiphol är en av Europas största flygplatser och har goda kommunikationer både in till centrala Amsterdam och till andra delar av Nederländerna.

Priser som visas på denna sida är uppskattade lägsta priser. Har hittats under de senaste 45 dagarna.