Karta

Reseguide Lanzarote

Introduktion till Lanzarote

Lanzarotes unika kombination av dramatiskt vulkaniskt landskap, varma temperaturer, bedövande vackra gyllene stränder och öns vilda och karga norra kuststräcka, gör den till ett semesterparadis året runt. Ön ligger bara runt 10 mil från Afrika och är den största och minst utvecklade av Kanarieöarna.

Bristen på gentrifiering beror främst på den geniale världsberömde konstnären Cesar Manrique, som spelade en stor roll i utvecklingen av Lanzarotes turism och såg till att all utveckling var i linje med öns slående natur. Som ett resultat av hans ansträngningar är de populära badorterna, inklusive Puerto del Carmen; än idag relativt oexploaterade.

Lanzarotes naturliga skönhet är häpnadsväckande, med sitt marinreservat, sin nationalpark och öns tolv skyddade naturområden. 1993 uppmärksammades detta av UNESCO, som utnämnde hela Lanzarote till ett biosfärområde, på grund av sitt bevarande av naturen.

Andra saker att göra i Lanzarote

För enastående utsikt och orörd skönhet, ska du bege dig till öns nordvästra del och vara beredd på att bli bländad av Mirador del Rio, en spektakulär utsiktsplats med en av de bästa vyerna på Kanarieöarna. Manrique designade byggandet av den strategiska platsen, som en gång i tiden var en försvarspunkt med kanoner; och som idag bjuder på en fantastisk utsikt över El Rio och sundet som skiljer Isla Graciosa från fastlandet.

En annan sysselsättning på Lanzarote är att utforska öns fantastiska stränder och klara vatten. Oavsett om du har en förkärlek för vindsurfing, simning, sol och bad eller båtutflykter, så uppfyller Lanzarote alla önskemål.

Puerto Calero, nära Puerto del Carmen, har en elegant småbåtshamn med barer, restauranger, modebutiker och ett urval av fritidsaktiviteter; som ubåtsfärder, katamaranseglingar och jaktcharter. Man kan även besöka valmuseum eller konstgallerier. Playa del Famara på nordvästra kusten är ett riktigt surfparadis med spektakulära vågor, medan närbelägna La Caleta erbjuder en mer skyddad strand, idealisk för familjer och perfekt för snorkling.

För en glimt av en typisk spansk arbetarstad och hamn, är en dagstur till Arrecife ett måste. Det är öns huvudstad och den ståtar med två gamla borgar (Castillo de San Gabriel och Castillo de San Jose), flera museer, konstgallerier och fantastisk shopping, med mycket lägre priser än i semesterorterna.
 

Äta och dricka i Lanzarote

Det finns ett stort utbud av internationella maträtter på ön, men för en lokal kulinarisk upplevelse bör du smaka på de läckra kanariska rätterna. Papas arrugadas är en god förrätt bestående av färskpotatis som kokas i salt havsvatten och serveras med mojo, en kryddstark traditionell kanarisk sås med vitlök och örter. Färska skaldjur är tillgängliga överallt och populära rätter inkluderar Pescado a la sal (fisk bakad i salt) och sancocho canario (en stuvning gjord av torkad fisk och potatis).
 

Klimat i Lanzarote

Med sitt solsken året runt, är Lanzarote ett resmål för alla årstider. Temperaturen sjunker sällan under 16˚C på vintern och ligger på runt 32˚C på sommaren, med mycket lite nederbörd.
 

Bäst tid att resa till Lanzarote

Ön är som mest trafikerad under sommarens högsäsong och över jul- och påskhelgerna. Sportentusiaster kommer att uppskatta Ironman Triathlon som äger rum varje år (oftast i maj), med runt 1500 idrottsmän som simmar, cyklar och kör runt ön. Om du gillar att festa, bör du inte missa karnevalstiden mellan slutet av januari och början av mars, med parader i hela Lanzarote.
 

Flyga till Lanzarote

Flyg till Lanzarote avgår från många europeiska länder. Alla landar på Arrecife Airportoch bussar tar dig sedan in till staden Arrecife och till turistorterna i söder. De flesta av de internationella biluthyrningsfirmorna har kontor på flygplatsen.
 

Bilder av flickr/luc.viatour

Priser som visas på denna sida är uppskattade lägsta priser. Har hittats under de senaste 45 dagarna.