Nyheter De billigaste städerna i Europa för en weekend

Alla artiklar

De billigaste städerna i Europa för en weekend

Det finns gott om prisvärda städer runt om i Europa att utforska även för dig med begränsad budget – och flygen dit är ofta billiga. Vi har räknat på kostnaderna för bland annat boende och tagit fram de billigaste weekendstäderna i Europa.

Hämta vår gratis app

1. Bukarest, Rumänien

De billigaste städerna i Europa, vilka är de? Bukarest kan vara lite grovt runt kanterna, men dina pengar kommer att räcka länge i denna energiska stad – och det finns också några intressanta sevärdheter att se. Överst på listan är parlamentspalatset (inträde 45 lei, öppet dagligen 10.00-16.00). Denna fullständigt enorma byggnad med 3000 rum som byggdes på uppdrag av diktatorn Nicolae Ceauşescu kostade cirka 3 miljarder euro att slutföra.
Sedan finns det udda rumänska bondemuseet (inträdet är på blyga 8 lei och öppettider 10.00-18.00, tisdag till söndag). Här finns en eklektisk samling av artiklar som i detalj visar hur livet såg ut för de allra fattigaste rumänerna under de senaste fyra århundraden. Se till att besöka denna fascinerande kommunistiska utställning när du är där för att få en inblick av hur livet såg ut före kollapsen av Sovjetunionen.

Genomsnittligt pris för hostel: ca 100 kr

Genomsnittligt pris för hotell: ca 220 kr

Genomsnittligt pris för en öl: ca 12 kr

Hitta flyg till Bukarest
Bukarest

2. Krakow, Polen

Genomsnittligt pris för hostel: ca 110 kr

Genomsnittligt pris för hotell: ca 245 kr

Genomsnittligt pris för en öl: ca 17 kr

Hitta flyg till Krakow

Medan Warszawa ödelades under andra världskriget klarade sig Krakow relativt oskadd och staden hamnar absolut på listan över de billigaste städerna i Europa.  Det berömda slottet Wawel (inträdespriset varierar beroende på utställningar, öppettider från 06.00 till skymning) står fortfarande med stolt utsikt över staden. Den enorma byggnaden är nu hem till olika konstutställningar och inträdet är gratis på måndagar mellan april och oktober och på söndagar mellan november och mars. I övrigt kostar inträdet inte mer än knappt 40 kronor. En annan gratis attraktion är en promenad runt stadens judiska kvarter, en plats där barbariska scener utspelade sig naziregimen. Idag är området fullt av underbara kaféer och barer, stanna till på Cafe Mlynek för en kaffe och kaka – eller varför inte ett glas vegan-vin.

LÄS MER: Topp 15 saker att göra i Krakow

 

Krakow

3. Sofia, Bulgarien

Genomsnittligt pris för hostel: ca 100 kr

Genomsnittligt pris för hotell: ca 340 kr

Genomsnittligt pris för en öl: ca 19 kr

 

Hitta flyg till Sofia

Sofia hör till de billigaste städerna i Europa och har några anmärkningsvärda attraktioner – såsom de distinkta 53 meter höga kupolerna på St Alexander Nevskij-katedralen (gratis inträde, öppet dagligen från 07.00 – 18.00 ). Men det verkliga dragplåstret i denna stad är dess kafékultur och nattliv. Kaféet The Antrakt fungerar som ett galleri som visar upp alternativa konstnärer så att du kan titta på bulgarisk konst medan du smuttar på ditt kaffe. Det finns också gott om livliga uteserveringar på gågatan Vitosha Boulevard. Sofia är också en riktig partystad där klubbarna håller öppet långt in på småtimmarna och dryckerna är superbilliga. Night Flight är en av de största nattklubbarna och har plats för över 1000 gäster.
Och om billigt är inte bra nog för dig, vad sägs om gratis? Free Sofia Tour drivs av en ideell förening, och som namnet antyder, är det helt gratis. Turer avgår dagligen vid 11:00 och 18:00 från justitiepalatset.

 

Sofia

4. Budapest, Ungern

Genomsnittligt pris för hostel: ca 120 kr

Genomsnittligt pris för hotell: ca 220 kr

Genomsnittligt pris för en öl: ca 12 kr

 

Hitta flyg till Budapest

Budapest hör inte bara till de billigaste städerna i Europa, det är också en helt fantastisk stad. Budapest är hem till en massa storslagna byggnader, såsom det enorma slottet Buda som omfattar nästan fem kvadratkilometer på Castle Hill. Inträdet är gratis och slottsgårdarna är öppen 24/7, men kolla upp så att du inte kommer när det är en festival på gång (de äger anordnas där regelbundet) då du kan få betala en inträdesavgift om du dyker upp på en av dessa dagar. Vanligtvis är ingångspriset dock värt det och i synnerhet om ditt besök sammanfaller med den aptitretande Budapest Palinka och Korv Festival (Palinka är en typ av ungersk brandy med fruktsmak), som äger rum mellan 2 och 4 oktober.

LÄS MER: Skyscanner guidar: 10 måsten i Budapest

 

Budapest

5. Sarajevo, Bosnien och Herzegovina

Genomsnittligt pris för hostel: ca 120 kr

Genomsnittligt pris för hotell: ca 300 kr

Genomsnittligt pris för en öl: ca 16 kr

 

Hitta flyg till Sarajevo

Före kriget under 1990-talet var Sarajevo förmodligen mest kända för att ha varit värd för vinter-OS 1984. Under kriget föll de flesta av de olympiska arenorna i glömska och idag står många övergivna. Men bortsett från de sönderfallande bobsleigh-spåren finns det lite som påminner om den förödande konflikten – och människorna i Sarajevo har ett välförtjänt rykte om att vara både vänliga och lättroade. Den pittoreska gamla stan (Baščaršija) är hem till vackra byggnader i ottomansk stil och mysiga kaféer, vilket gör det till en idealisk att sitta och titta på folk. Se till att prova Cevapi, små rullar av malet kött som serveras på tunnbröd. Och se absolut till att bege dig hit om du är sugen på en mysig resa men har en liten budget. Sarajevo hör till de billigaste städerna i Europa. 

 

Sarajevo

6. Český Krumlov, Tjeckien

Genomsnittligt pris för hostel: ca 150 kr

Genomsnittligt pris för hotell: ca 370 kr

Genomsnittligt pris för en öl: ca 12 kr

 

Hitta flyg till Prag

Prag må vara den som tar all uppmärksamhet, men Cesky Krumlov, som ligger cirka tre timmar med buss från huvudstaden, hör till de billigaste städerna i Europa och är utan tvekan mer magisk. Denna sagostad ser nästan ut som ett verkligt Disney World med sina prydliga medeltida byggnader och pastellfärgade slott. Staden användes faktiskt som inspelningsplats för filmen Pinocchios äventyr från 1996. Slottet , med sitt distinkta rosa torn är gratis att besöka, men för att få ut det mesta av det är det bra idé att gå med en av de organiserade turerna – se slottets hemsida för priser. Detta gör att du inte missar alla typer av intressanta saker – som att en del av fönstren är falska och egentligen bara målningar. Du når Cesky Krumlov enklast med flyg till Prag.

 

Cesky Krumlov

7. Bratislava, Slovakien

Genomsnittligt pris för hostel: ca 180 kr

Genomsnittligt pris för hotell: ca 430 kr

Genomsnittligt pris för en öl: ca 20 kr

 

Hitta flyg till Bratislava

En annan stad i skuggan av sin granne Prag. Bratislava är äldre än Prag och har en mysig, lantlig charm – den lilla gamla staden är vacker och invånarna vänliga och avslappnad. När du är klar med att beundra pastellbyggnaderna från sjuttonhundratalet kan du försöka utforska stadens mer modern sida i form av dess samtida konstgallerier – inklusive Danubiana som är ett slingrande konst utrymme byggt på minimalt med mark som sträcker sig in i Donau strax söder om Bratislava. Öppettiderna är tisdag till söndag från 11.00 till 19.00 (sommar) och från 10.00 till 18.00 (vinter). Inträde kostar cirka 80 kronor.

Bratislava

8. Vilnius, Litauen

Genomsnittligt pris för hostel: ca 100 kr

Genomsnittligt pris för hotell: ca 330 kr

Genomsnittligt pris för en öl: ca 22 kr

 

Hitta flyg till Vilnius

LÄS MER: Estland, Lettland och Litauen – en guide till de baltiska länderna

Vilnius verkar kanske inte som det mest självklara valet för din nästa semester, men faktum är att detta är en riktigt intressant stad med vacker barockarkitektur och massor av udda överraskningar och den kvalar helt klart in i kategorin: de billigaste städerna i Europa.

Vilnius är även känd för sina många kyrkor där det huvudsakliga dragplåstret är katedralen från sjuttonhundratalet (öppen dagligen från 07.00 till 19.00) . Byggnaden förvandlades till ett lager under sovjettiden men togs tillbaka 1989.
Har du alltid trott att tjeckisk öl bättre än resten? Prova en ny, skarp litauisk pilsner på Alaus namai (översätts till ”Ölens hus” ) och förbered dig på att ha trott helt fel.

 

Vilnius

9. Split, Kroatien

Genomsnittligt pris för hostel: ca 140 kr

Genomsnittligt pris för hotell: ca 465 kr

Genomsnittligt pris för en öl: ca 22 kr

 

Hitta flyg till Split

Denna vackra stad vid vattnet växte upp runt slottet som byggdes här av kejsar Diocletianus, då i huvudsak som ett ålderdomshem för den åldrande kejsaren. Under åren har staden expanderat och skapat den nuvarande samlingen av historiska byggnader. Split är späckat med barer, kaféer och restauranger i utmärkt utsmyckad miljö – leta upp ganska bohemiska Ghetto klubb för en riktig utekväll. Om inget av detta tilltalar finns det alltid runt 1200 öar utanför den kroatiska kusten att utforska, som Hvar och Brac.

 

Split

10. Ljubljana, Slovenien

Genomsnittligt pris för hostel: ca 120 kr

Genomsnittligt pris för hotell: ca 450 kr

Genomsnittligt pris för en öl: ca 24 kr

 

Hitta flyg till Ljubljana

Ljubljana är en av de billigaste städerna i Europa men kanske även en av de mest avspända  – och med en befolkning på knappt 280.000 är den också en av de minsta. Den relativa bristen på folk innebär att gatorna här aldrig känns trånga. Ljubljana är en perfekt destination för dig som vill promenera omkring och ha en semester i ett långsammare tempo. Passera den ikoniska Trippelbron, flanera längs med de eleganta boulevarderna och insup atmosfären eller klättra uppför backen till slottet för att njuta av utsikten över den lilla staden. Bege dig sedan till en av Ljubljanas många barer i toppklass – ta en cocktail i flotta Nebotičnik café bar på trettonde våningen och oroa dig inte för prislappen, du kommer att betala ca 500 kronor per natt för ditt boende, så du har råd att leva lite!

Ljubljana

Observera att alla priser är ungefärliga och kan ändras på grund av valutakursen.

Behöver du mer reseinspiration?

Europas 10 vackraste byar och småstäder

Hitta billiga sista minuten-flyg

De 10 billigaste länderna att semestra i

Skyscanner är världens resesökmotor och hjälper dig att få dina pengar att räcka längre på flyg, hotell och hyrbilar.

Karta