Nyheter 20 tips på hur du sparar pengar till resan

Alla artiklar

20 tips på hur du sparar pengar till resan

Från hur du bäst sparar pengar på flygbiljetter till hur du äter billigt: här är våra bästa spartips inför semesterresan.

Hämta vår gratis app

Varför betala mer än du måste? Skär ner på kostnaderna och res billigare med Skyscanner!

Spara på flygresan

1. Res under de billigaste perioderna

Priset på flygbiljetter kan variera kraftigt beroende på månad, dag och till och med tidslag. Med Skyscanner kan du enkelt jämföra priser månadsvis eller hitta den allra billigaste månaden på hela året, vilket gör att du kan spara en hel del pengar.

Att undvika att resa på helger kan göra en stor skillnad på priset. Varför inte jämföra flygpriser från onsdag till onsdag istället för fredag till fredag? Lägg även in en prisbevakning för att följa prisutvecklingen på de flyg du är intresserad av.

LÄS MER: Söktips och verktyg – Hel månad

Överblick på flygpriserna fördelat på hela månaden

2. Använd Skyscanners ”Överallt”-verktyg

Spelar det ingen roll vart du ska åka så länge du kan göra det billigt? Prova Skyscanners ”Överallt”-verktyg som listar de billigaste flygen från din utvalda flygplats.

Sök överallt

Skyscanner söktips och verktyg - sök överallt

3. Res under lågsäsong

Om du kan undvika det, res inte till Australien över julhelgen eller till Spanien när skolornas sommarlov precis börjat. Leta resor under lågsäsong och du kommer att kunna göra riktiga fynd. Stora delar av Europa har fortfarande fantastiskt väder i september och när barnen är tillbaka i skolbänkarna kommer flygbiljetterna att vara billigare och din destination inte fylld med turister.

LÄS MER: Bästa tiden att boka dina flygbiljetter och spara mest pengar

4. Mellanlanda

Om pengar är viktigare än tid kan du överväga ett flyg med mellanlandning. Med Skyscanner kan du söka både direktflyg och flyg med mellanlandning vilket oftast är ett billigare alternativ.

Man på flygplats

5. Mixa och matcha dina flyg

Prova Skyscanners flexibla sökning som låter dig mixa och matcha flygbolagen för att hitta de billigaste priserna och flygtiderna som passar dig bäst. Du kan spara pengar genom att flyga ut med ett flygbolag och hem med ett annat eller via andra flygplatser.

6. Förboka din flygplatsparkering

Om du behöver lämna din bil på flygplatsen under din resa bör du boka din parkering i förväg. Det blir nämligen oftast dyrare om du ska boka den samma dag som du reser.

LÄS MER: Skyscanner guidar: så här mycket kostar bilparkering på flygplatsen

Skylt till flygplatsparkering

7. Flyg från en alternativ flygplats

Även om det kanske finns en flygplats alldeles i närheten av din bostadsort kan det bli mycket billigare att välja en som ligger en bit längre bort, även om man räknar med extrakostnaden för att ta sig dit. Använd Skyscanner för att kolla upp hur mycket det kostar att flyga till samma destination från olika flygplatser.

8. Ta med egen mat

Idag tar många flygbolag betalt för maten ombord. Spara in en mindre förmögenhet genom att ta med ditt eget snacks istället för att köpa det ombord på planet eller på flygplatsen.

LÄS MER: 10 tips för bekvämare flyg

Mat

9. Slipp undan bagagekostnaderna

Om du oroas över att din väska är för tung och kommer att generera i extraavgifter, varför inte ta på dig några extrasaker istället för att packa ner dem? Det finns några fantastiska produkter ute på marknaden som gör det möjligt att ta med extra tillhörigheter utan att det räknas som extra bagage. En bagagejacka kombinerad med ett bra handbagage låter dig ta med en hel del extra saker utan att du behöver betala en krona extra i bagageavgifter (eller ens behöva checka in en väska).

LÄS MER: De 15 bästa packningstipsen någonsin

Resväska

10. Väg ditt bagage innan du ger dig av

Vissa åker till flygplatsen och möts av överraskningen att deras bagage är för tungt och att de måste betala överviktsavgift. Andra drabbas aldrig av sådana överraskningar då de väger sitt bagage hemma innan de ger sig av.

LÄS MER: 10 saker du inte borde packa

Man bär på tunga resväskor

Spara på boende

11. Byt hem

Om du vill åka på semester men inte är sugen på att bo i ett opersonligt hotellrum kan du överväga ett så kallat ”home swap”. Som namnet antyder så kostar det ingenting och du får chansen att besöka ett nytt land och bo bekvämt i ett fullutrustat hem. Det finns en mängd sidor på nätet med husutbyten av olika slag, exempelvis homeexchange.com.

Boende

12. Bo i ett privatrum istället för hotell

På senare år har antalet webbsidor där människor lånar ut en soffa, ett extra rum eller en hel lägenhet ökat explosionsartat. Sidor som AirBnB har förändrat semesterboendet för alltid och för resenärer kan upplevelsen bli betydligt mer givande än att bo på ett vanligt hotell, och dessutom billigare. Var annars skulle du kunna bo i centrala London för sisådär 150 kronor natten?

13. Upplev eleganta destinationer på en begränsad budget

Notoriskt dyra destinationer så som New York och Rom behöver inte vara ouppnåeliga för de som reser på en mycket begränsad budget. Det finns sätt att uppleva dessa destinationer på som inte kostar skjortan. Låt dig inspireras av våra tidigare artiklar:

LÄS MER: 10 bästa gratisaktiviteterna i Rom

LÄS MER: 11 bästa sakerna att göra gratis i New York

New York, USA

Spara på plats

14. Appa på

Din smarta telefon kan bli din bästa peng-sparande kompis under resan. Ladda ner gratis guider, kartor, ordlistor och till och med ficklampor innan du ger dig av på din resa. Dessa smarta appar sparar dig inte bara en hel del pengar utan också plats i ditt bagage.

Man och kvinna kollar på sin telefon

15. Spara in på valutaväxlingen

Att ta ut pengar utomlands kan medföra en hel del extrakostnader då många banker inte bara tar betalt per uttag utan även administration och eventuella valutapåslag. Ett tips är därför att ta ut större summor när du väl är utomlands och se till att inte förvara alla pengar på samma ställe. Ett annat tips är att växla pengar innan avresa, vilket brukar vara billigare.

16. Ät som en lokalbo

En stor del av glädjen med att resa är att upptäcka nya rätter. Du kommer att äta gott, och billigt, om du försöker att äta som en lokalbo. Sök efter matställena där lokalbefolkningen själva äter, besöka matmarknader och passa på och fyll magen ordentligt på hotellbuffén.

LÄS MER: Världens bästa street food – vilken är din favorit?

Streetfood

17. Res och få betalt

Om du planerar att resa en längre tid är det möjligt att finansiera hela resan och till och med komma hem med lite pengar om du kan tänka dig att arbeta under tiden. Från att plocka vindruvor till att arbeta som språklärare, det finns en hel del ströarbeten där ute.

18. Volontärarbeta

Varför inte ge dig ut på en volontärresa? Du får se världen och hjälpa de mest behövande på samma gång och du betalar snarare med din tid än med pengar. Det finns en hel del möjligheter där ute allt välja bland, från korta volontärresor som bara varar några veckor till sådana som varar i ett eller två år.

Volontärarbete

19. Billiga skidresor

Älskar du att åka skidor men är inte lika förtjust i de höga kostnaderna? Oroa dig inte, det finns flera sätt att spara in pengar på skidresan. Välj en billigare skidort, undvik den absoluta högsäsongen och välj ett billigt boende och du kan njuta av bergen för mindre pengar.

LÄS MER: Så fixar du en billig skidsemester

Skidort

20. Skaffa en billigare reseförsäkring

Det blir billigare om du ordnar en reseförsäkring som täcker hela året och flera resor istället för att köpa en varje gång du åker på semester.

Reseförsäkring

Har du några egna tips på hur man kan spara pengar på resor? Dela med dig i kommentarsfältet nedanför!

Kanske gillar du även:

10 destinationer för en billig sommarsemester

Världens 10 billigaste semesterdestinationer

10 billiga weekenddestinationer inom Europa

Skyscanner är världens resesökmotor och hjälper dig att få dina pengar att räcka längre på flyg, hotell och hyrbilar.