Nyheter Vår ultimata Indien-guide för förstagångsbesökaren

Alla artiklar

Vår ultimata Indien-guide för förstagångsbesökaren

Om du aldrig har varit i Indien så låter det kanske som en lite skrämmande destination. Du har kanske hört saker om folkmassorna, de skumma kryddblandningarna och de packade, kaotiska gatorna. Att planera en semester till Indien kan kännas som en utmaning, så vad är det som du verkligen behöver veta? Här är en enkel reseguide för förstagångsbesökaren som hjälpa dig på vägen till den perfekta Indienresan.

När är den bästa tiden att åka till Indien?

I allmänhet är april, maj och juni heta månader med genomsnittliga temperaturer på 33°C. Perioden december till mars är sval och trevlig och kan betraktas som högsäsong. Den senare perioden är också en bra tid att besöka de fantastiska stränderna i södra Indien; du kan utgå från Bombay, ner för Konkan kusten till Goa, sedan till Karnataka och därefter till Kerala.

Från april till juni blir det väldigt varmt här och det rekommenderas därför att du besöker de norra delarna av landet under denna period. Den svala, uppfriskande luften vid foten av Himalaya är perfekt för att utforska utan att riskera värmeslag.

Finns det något som en indisk vinter? Du kan bli förvånad att veta att ja det kan bli kallt här: temperaturerna i december och januari kan falla och norr om Delhi nå så lågt som 7°C.

Så tar du dig dit

Air India kommer att börja flyga direkt till New Delhi från Stockholm Arlanda med början 15 augusti, och från Köpenhamn Kastrup från och me 16 september. Du kan också ta ett flyg till Bombay från både Stockholm och Göteborg, dock med mellanlandning.

Vad ska du packa för en resa till Indien?

Först och främst: vilken typ av resväska ska du ta med? Som en allmän regel, om du spenderar två veckor eller mindre i Indien, åker mycket mellan städer, är en väska med hjul bra att ha. Du kan kanske till och med klämma allt i ditt handbagage? Välj rätt väska med maximalt utrymme för att lyckas med detta konststycke. Om huvuddelen av din resa kommer att bestå av stränder och landsbygdsområden, kan en ryggsäck vara ett bekvämare alternativ.

Att ta sig fram med tåg och buss i Indien kräver mycket efterforskning (och tålamod), så det gäller att bunkra upp på böcker och podcaster och förbereda sig för långa resor och de oundvikliga förseningarna. En akutväska med myggmedel, antibakteriella våtservetter, plåster, ett lås och en ficklampa är ett måste.

Vilka kläder behöver du?

Om du planerar att täcka in både den norra och södra delen av landet på en och samma resa måste du packa för ytterligheter. I söder, november till april, gäller svala bomulls- eller linnekläder för att skydda mot värmen. Under samma månader i norr blir det kyligt, så merinoull, kashmir eller fleece kommer att vara till nytta. Kvinnor bör överväga en något täckande klädsel. Du hittar fina sjalar till försäljning överallt, köp en för att täcka upp där det behövs, lägga på axlarna eller varför inte knyta och använda som en lång kjol?

Behövs visum?

Ja. Du ansöker enklast om visum på indianvisaonline.gov.in. Tänk på att det är olagligt att vistas i Indien utan visum och att påföljden kan bli böter och/eller fängelse.

LÄS MER: Ansöka om turistvisum

Vilka appar kan underlätta planeringen?

WiFi är mycket vanligt i hela Indien, även på avlägsna platser och i glest befolkade områden är du aldrig långt från ett internetkafé. Några appar som kan spara mycket tid och göra din resa mycket lättare inkluderar IRCTC (för bussar i Indien), Zomato (för information om mat och nattliv) och naturligtvis Skyscanner-appen, där du kan boka flyg, hotell och biluthyrning.

Vad finns det att se och göra i södra Indien?

Börja din indiska sommar i söder och upptäck den fantastiska arkitekturen och de koloniala vibbarna i Bombay, det bästa stället att börja dina äventyr i söder på. Föreställ dig orörda stränder och vild skog längs Konkankusten upp till Goa; koppla av på stränderna, prova en kitesurfingplats eller varför inte vanlig surfing.

Hampis spektakulära ruiner, en by i norra Karnataka, kommer att introducera dig till den hinduiska guden Hannumans värld. Det torra, karga landskapet som omger denna by för tankarna till något från en Star Wars-film – den exakta motsatsen till den frodiga Konkan-kusten, som du precis lämnat bakom dig.

Från Hampi tar du dig längre söderut till Kerala, den rikaste staten i Indien, tack vare utbudet av kryddor och silke. Keralas ex-koloniala hamnstad Kochi (ibland även uttalad Cochin) på Indiens sydvästra kust och är det bästa stället att titta på traditionella fisknät som kastas i solnedgången och smaka på utsökta risrätter.

Vad finns det att se och göra i norra Indien?

När temperaturen i söder når allt för höga nivåer, rekommenderar vi att du tar dig norrut till bergen. Om du letar efter en fascinerande plats att börja din resa på, prova Dharamsala som bjuder på både tibetansk och indisk kultur – du kanske känner igen det som Dalai Lamas hem?

Från stationen Manali i Himachal Pradesh – allmänt betraktad som Indiens äventyrshuvudstad – bör du definitivt kolla in skärmflygning i Himalaya. Manali är basläger för många olika aktiviteter och ett populärt stopp på vägen till kända natursköna sevärdheter och buddhistiska ex-kungariken i närheten, såsom Leh och Ladakh. Passage till Ladakh och höga Himalaya är öppen från juli till september.

Du hittar också gott om vandringsalternativ, bergsklättring och forsränning här. När snön faller öppnar skidorterna och du kan utnyttja skidliftarna för att få den bästa utsikten över Himalaya. Om du känner dig mer ”shanti”, ställ in siktet på Rishikesh, känd som ett nav för yoga och meditation med både tempel och ashrams.

Informationen i artikeln är korrekt per 18/06/2017 och är erhållen från www.indembassysweden.gov.in Kontrollera alltid den senaste informationen på ambassadens hemsida innan du bokar en resa.

Skyscanner är världens resesökmotor och hjälper dig att få dina pengar att räcka längre på flyg, hotell och hyrbilar.

Karta