Nyheter Var tionde svensk paniksparar inför semestern

Alla artiklar

Var tionde svensk paniksparar inför semestern

Mer än var tionde svensk paniksparar inför sommarsemestern enligt en undersökning av flygsöksajten Skyscanner.

Semestern är snart här och den kan som bekant bli en kostsam historia. Trots det har många svenskar ännu inte hunnit säkra semesterbudgeten. Mer än var tionde uppger nämligen att de tidigast börjar spara några månader innan avresan. Men den stora majoriteten har länge varit redo för sommarens äventyr. Var tredje svensk uppger nämligen att de sparat undan pengar för semestern i minst ett halvår. Det visar en ny undersökning från flygjämförelsesajten Skyscanner.

Flygjämförelsesajten Skyscanner, som jämför priser på flygresor, har frågat svenska resenärer om deras tankar inför semestern. När det kommer till reseekonomi visar resultaten att de allra flesta börjar sitt sparande inför sommarsemestern mer än ett halvår innan, något som nästan var tredje svensk uppger. Allra bäst på att spara är de mellan 30 och 49 år. Bland dem svarar 35 procent att de börjar sitt semestersparande mer än ett halvår innan.

Men det är långt ifrån alla som sparat ihop till semesterns reskassa. Mer än var tionde svensk, elva procent, anger att de påbörjar sitt sparande tidigast några månader innan semestern. Allra sämst framförhållning har de mellan 19 och 29 år. Där uppger hela 16 procent att de tidigast börjar spara några månader innan avfärd.

– Att var tredje svensk börjar spara till sin sommarsemester mer än ett halvår innan är kanske inte så chockerande. Svenskarna uppfattas ju trots allt som ett ganska disciplinerat folk. I kontrast till det här har det i många år varit en allmän trend att allt fler bokar sin sommarresa senare. Detta kan förklara varför var tionde svensk ännu inte har sparat ihop till sommarens nöjen. För är man flexibel med avresedatum och destinationer kan man komma ner i pris och behöver då inte ha en lika stor reskassa, säger Annica Jansson, Nordenchef på flygjämförelsesajten Skyscanner.

Om undersökningen
Undersökningen är beställd av Skyscanner och genomförd av undersökningsföretaget YouGov. Undersökningen har 1014 respondenter och är statistiskt säkerställd på riksnivå. Undersökningen är genomförd under perioden 16-20 januari 2013 via YouGov Sverige.

Karta