Nyheter Vandra i Nepal: en vandringsresa utöver det vanliga

Alla artiklar

Vandra i Nepal: en vandringsresa utöver det vanliga

Drömmer du också om att vandra i Nepal? Här är tips och inspiration för dig som vill uppleva en av världens mest spännande vandringsdestinationer.

1. Välj en seriös guide

Nepal är en mycket populär vandringsdestination och det finns ett stort antal lokala byråer som organiserar guidade vandringar här.

Hur väljer man då rätt guide? En bra utgångspunkt är att kontrollera om guiden/byrån är ansluten till Trekking Agencies of Nepal, TAAN. TAAN är en paraplyorganisation för vandringsbyråer i landet och säkerställer en hög kvalitét på guiderna.

Vill du vandra i Nepal på egen hand? Det är sedan ett antal år dessvärre förbjudet.

LÄS MER: Vandra i Österrike: 7 tips på natursköna platser

2. Välj en passande vandringsled

Det finns ett enormt utbud av vandringsleder i Nepal och många av lederna går på mycket höga höjder. Med höga höjder uppstår också risken för höjdsjuka. Överskatta inte din förmåga och välj en led som passar dina förutsättningar.

3. Packa rätt

Rätt utrustning och kläder är a och o under en vandring. Se därför till att förbereda din packning ordentligt. Om du till exempel ska vandra nära eller i Himalaya kommer du bland annat att behöva varmare kläder, vantar, underställ och en vind- och vattentät jacka.

Kommer du däremot att vandra på lägre höjder är det tunnare kläder som gäller. Under vissa perioder på året behövs lätta kläder dagtid och varma kläder kvällstid. En bra utgångspunkt är att klä sig i lager.

Tänk också på att respektera de kulturella regler som finn i landet och klä dig på ett respektfullt sätt när du exempelvis besöker kloster.

LÄS MER: Vandra Bohusleden: 5 vackra etapper

Vandra i Nepal – 3 vandringsleder:

1. Everest Base Camp Trek

Everest Base Camp Trek är kanske den mest kända vandringsleden av de alla. Detta är alternativet för de som drömmer om att komma nära inpå världens högsta berg. Men det är också en vandringsled som kräver erfarenhet.

Under vandringen, som beräknas ta 12 dagar, når man höjder på 5600 meter. Detta är heller inget alternativ för dig som vill vandra i någorlunda stillhet, antalet vandrare på sträckan är högt.

2. Annapurna Circuit Trek

Att vandra i Nepal innebär möjligheten att uppleva fantastisk och skiftande natur. Vandringsleden Annapurna är ett perfekt val för den som vill utforska landets rika mångfald, både när det kommer till natur men även kultur.

Detta är också en av de mest populära vandringslederna och bjuder på såväl höga höjder som grönskande dalar och mysiga byar samt världens djupaste grotta.

Räkna med att det tar cirka två veckor att vandra leden som sträcker sig upp till 5416 meter upp över havet.

LÄS MER: Vandra i Alperna: 8 fantastiska vandringsleder

3. Ghorepani Poon Hill Trek

Om du letar efter en enkel och kortare vandring i Nepal är Ghorepani Poon Hill Trek ett utmärkt alternativ. Leden tar cirka fem dagar att gå och den högsta höjden är 3210 meter.

Här passar du odlingar och charmiga Gurgung-byar. Ett stort plus är den vackra soluppgången över Annapurna.

Skyscanner är en resesökmotor som hjälper dig att få dina pengar att räcka längre vid bokning av flyg, hotell och hyrbil.

Karta