Nyheter Världens konstigaste skidorter

Alla artiklar

Världens konstigaste skidorter

Hämta vår gratis app

Skidåkning och snowboardåkning på konstiga, ovanliga och minst sagt exotiska platser – från Nordkorea till Kosovo. Här är 11 platser som du aldrig trodde hade skidorter – från Cypern till Sicilien, Kosovo till Kashmir. Så om du är trött på de franska alperna eller Kanadas berg, ge dig ut på ett äventyr och njut av snön på platserna som många främst är kända för sol & sand.

1. Maski Pass, Nordkorea

Nordkoreas första stora skidanläggning Maski Pass öppnade under 2013. Det här är inte Whistler och Nordkorea har inte samma tunga pudersnö som Japan, men här finns nio backar för utförsåkning (den längsta är imponerande 5 kilometer) och ett hotell med 120 rum, barer och restauranger och, överraskande för Nordkorea, internetuppkoppling. Maski Pass är knappast något som den vane skidåkaren kommer att jubla över men det är definitivt ett ställe som den äventyrlige resenären kommer vilja ha i sin samling.

Hitta flyg till Pyongyang
Nordkoreas berg

2. Gulmarg, Kashmir

De äventyrliga skidåkarna valfärdar till Gulmarg, skidorten i Himalaya i den indiska delen av Kashmir. Om skidåkning bland apor och maskingevär inte tilltalar dig ska du undvika Kashmir, men om det är ett äventyr du är ute efter så har Gulmarg några av de finaste pudersnöbackarna i världen.

Hitta flyg till Bombay

3. Mzaar, Libanon

Av Libanons sex skidorter är det Mzaar som är den mest utvecklade. Med 18 lifter och en maxhöjd på 2 465 meter är den en populär plats bland Beiruts trendiga invånare som kommer hit på helgerna för att åka skidor, festa och ”synas”. Men som videon här nedan visar, är det inte svårt att hitta tomma backar!

Hitta flyg till Beirut
Libanons backar

4. Etna, Sicilien

Denna italienska ö är mest känd för sin mat, sol & bad men här kan du också åka skidor på toppen av vulkanen Etna. De två skidanläggningarna, Rifugio Sapienza och Piano Provenzana, har tidigare fått sina liftar förstörda av vulkanens aktivitet, så se till att kolla det aktuella läget innan du tar på dig skidutrustningen.

Hitta flyg till Palermo

5. Hermon, Israel

På toppen av det heliga berget Hermon hittar du Israels enda skidanläggning. Med närmare 45 kilometer backar är området mer än tillräckligt för nybörjare, även om de lägre backarna kan täppas till med nybörjare från Israel som åker skidor i jeans. Kolla in Israels snö i videon nedan!

Hitta flyg till Tel Aviv

6. Olympus, Cypern

En annan Medelhavsö som du kan åka skidor på och simma i havet vid under en och samma dag är Cypern som har en skidanläggning och flera populära stränder. Berget Olympus erbjuder en något kortare skidsäsong än i andra delar av Europa, men den fantastiska utsikten är väl värd resan. Kolla in Cyperns pudersnö i videon nedan!

Hitta flyg till Cypern

7. Ben Lomond, Tasmanien

Det finns flera skidorter i Australien men lilla Tassie erbjuder också allt som behövs för en skidresa. Ben Lomond är öns bästa skidanläggning med flera lifter, boende och matställen. Terrängen är inte olik den i Skottland men, då detta är de sydliga delarna av jordklotet, sträcker den sig från juli till september.

Hitta flyg till Hobart

8. Dizin, Iran

Iran är mest känt för sitt varma väder och politik, men landet har också enorma berg och erbjuder fantastiska skidmöjligheter. De två populäraste skidorterna, Dizin och Shemshak, ligger båda drygt två timmars bilresa från Teheran. Med hänsyn till de islamiska lagarna har vissa av landets skidorter separata skidlifter för män och kvinnor. Som videon nedan visar kan Iran vara ett riktigt snöparadis!

Hitta flyg till Teheran

9. Yongpyong, Sydkorea

Nordkorea hoppade på skidtåget sent, men grannen Sydkorea har fullt upp med skidturismen sedan boomen började i Japan på 80-talet. Här hölls Vinter-OS 2018. Landet har idag 12 skidanläggningar men då vintrarna här är väldigt kalla blir snön här inte särskilt tung och därmed är dagarna med pudersnö många.

Hitta flyg till Sydkorea

10. Brezovica, Kosovo

Det lilla men stolta landet sägs ha en av de bästa skidorterna på Balkan: Brezovica. De har till och med en Facenbooksida med över 65 000 fans (att jämföra med Val Dísere i Frankrike, en av de populäraste skidorterna i Europa, som endast har 32 000 fans) så de måste göra något rätt!

Hitta flyg till Pristina

11. Tiffindell, Sydafrika

Skidåkning? I Sydafrika? Japp. Tiffindell är landets enda skidanläggning och här arrangeras Sydafrikas årliga skid- och snowboardmästerskap. Anläggningen, som öppnades 1993, är bygd på Ben Macdhui på en höjd på 2 810 meter. Om man jämför med skidåkning i Europa är förhållandena här rätt så enkla. Men att åka skidor i Sydafrika, och det under den svenska högsommaren, räcker långt bara det.

Hitta flyg till Sydafrika

 

Känner du till några andra konstiga, annorlunda eller avlägsna skidorter? Lämna ditt tips nedan!

Behöver du mer reseinspiration?

Se norrsken i Sverige och resten av Norden

Europas 10 bästa julmarknader

Säsongens trendigaste skidorter

Skyscanner är världens resesökmotor och hjälper dig att få dina pengar att räcka längre på flyg, hotell och hyrbilar.

Karta