Nyheter Världens bästa street food – vilken är din favorit?

Alla artiklar

Världens bästa street food – vilken är din favorit?

Fresta (eller skräm) dina smaklökar med vårt urval av bilder över den läckra gatumaten från världens alla hörn. Vad tycks om friterade gräshoppor?

Letar du efter lite lunchinspiration? Ta en titt på dessa bilder över några av världens bästa gaturätter.

OBS: skrolla inte ner om du kan känslig mage – våra tips är en (minst sagt) mixad kompott!

1. Midye Dolma (fyllda musslor) från Turkiet

Ingredienser: Musslor, ris, pinjenötter, russin, salt och peppar samt persilja som garnering. Fyllda med rismixen, knutna med ett snöre och kokta tills all vätska i grytan har avdunstat.

2. Jalebi (djupfriterade sötsaker) från Indien

Ingredienser: Djurfriterad mjölmassa dränkt i socker. Kanske inte något du ska äta fem gånger om dagen men utmärkta för att stilla ett plötsligt sötsug.

3. Hollandse Nieuwe (matjessill) från Nederländerna

Ingredienser: Matjessill, vinäger, lök. Fisken marineras i vinäger i drygt fem dagar och serveras antingen som den är eller med hackad lök och inlagd gurka.

4. Chapulines (friterade gräshoppor) från Mexiko

Ingredienser: Gräshoppor. Det är allt. Äts för det mesta i sydvästra Mexiko, bland annat i Oaxaca.

5. Tang hu lu (kanderad frukt på pinne) från Kina

Ingredienser: Frukt som exempelvis ananas, jordgubbar, bananer och druvor, täckt i sockersirap eller choklad. Dessa kanderade frukt-kebaber kommer ursprungligen från norra Kina men finns numera i hela landet.

6. Burek (köttfylld filodegspaj) från Kroatien

Ingredienser: Filodeg, ost, kött eller grönsaker, ofta toppad med sesamfrön. Tros ha sitt ursprung i Turkiet under det Ottomanska imperiet, idag kan du köpa en Burek i de flesta länderna på Balkan.

7. Ghoulal (snigelsoppa) från Marocko

Ingredienser: Sniglar plus 15 olika kryddor. Plocka ut sniglarna från deras skal med en tandpetare och skölj ner dem med den kryddiga buljongen som sägs stärka matsmältningen.

8. Quiche från Frankrike

Ingredienser: Deg, ägg, mjölk, ost, grädde och antingen kött, fisk eller grönsaker. Trots att det är en av Frankrikes mest kända rätter härstammar quiche egentligen från Tyskland.

9. Acarajé från Brasilien

Ingredienser: Svarta bönor, svamp, cashewnötter, gröna och röda tomater. Friteras, delas i två och fylls med skaldjur eller nötter. Serveras med en krispig sallad.

10. Poutine från Kanada

Ingredienser: Pommes, köttsås och ostsås. Kanadensarna har uppfunnit den bästa bakfyllematen. Detta är så fel, men samtidigt så rätt.

11. Arancini från Italien

Ingredienser: Ris, brödsmulor, kött- eller tomatsås, mozzarella, ärtor. Dessa friterade risbollar har fått sitt namn från det italienska ordet för apelsiner, arancia, då de påminner om dessa både till form och färg.

12. Takoyaki (bläckfiskpiroger) från Japan

Ingredienser: Deg, bläckfisk, inlagd ingefära, grönlök. Serverades för första gången i Osaka 1935 och har varit omåttligt populära sen dess.

Behöver du mer matinspiration?

6 unika matfestivaler världen över

Smaklökarnas destinationer – Skyscanner guidar till den goda maten

Spännande matmuseer världen över

Skyscanner är världens ledande resesökmotor och hjälper dig att få dina pengar att räcka längre på flyg, hotell och hyrbilar.

Karta