Nyheter Världens bästa berg- och dalbanor

Alla artiklar

Världens bästa berg- och dalbanor

Skyscanner har sammanställt tio av världens mest hisnande, fartfyllda och galna berg-och-dalbanor. Spänn fast säkerhetsbältet!

Hämta vår gratis app

Skulle du våga testa någon av dessa läskiga berg- och dalbanor? Dela med dig i kommentarsfältet!

1. Formula Rossa – Ferrari World, Förenade Arabemiraten

För närvarande är detta världens snabbaste berg- och dalbana med en fart uppemot 240 kilometer i timmen. Åkturen äger rum i kopior av Ferrari Formula One-bilar som under en del av färden till och med lämnar banan och svävar 52 meter i luften.

Flyg till Abu Dhabi
Formula Rossa – Ferrari World, Abu Dhabi

_Foto: ©Sarah_Ackerman | Flickr.com_

2. Oblivion – Alton Towers, Storbritannien

När Oblivion öppnade 1998 var den först i världen med en ”dykande” bana och en maxfart på 109 kilometer i timmen från en höjd på 54 meter. Oblivion är i själva verket en enorm grop som bilarna ”försvinner” in i… läskigt, eller hur?

Flyg till Storbritannien

3. Black Mamba – Phantasialand, Tyskland

Berg- och dalbanan med det Afrika-inspirerade namnet färdigställdes 2006 och kostade mer än 100 miljoner. Den här banan är av ”upp-och nervänd”-modell, vilket innebär att tåget färdas under spåren. Känn trycket när du svävar förbi djupa raviner och mörka tunnlar!

Flyg till Tyskland

4. Superman: Krypton Coaster – Six Flags Fiesta Texas, USA

Superman i San Antonio har världens största cirkelslinga som tar dig runt hela 360 grader, 44 meter upp i luften. Den här berg- och dalbanan har underhållit besökare i nästan 14 år och var på väg att fräschas upp, men fansen rasade och kämpade för att behålla sin klassiska bana, vilket de nu får göra.

Flyg till Texas

5. The Inferno – Terra Mitica, Spanien

Benidorm är orten där du hittar Inferno – en av två unika ”boll”-banor i Europa. Parken är uppdelad i fem olika tema zoner och den här åkturen hittar du i ”Ancient Rome”. Vi slår vad om att våra förfäder romarna aldrig sett något liknande i sitt liv!

Flyg till Alicante

6. Space Mountain: Mission 2 – Disneyland Park, Frankrike

Originalet Space Mountain hittar du på Disneyworld i Florida men den franska versionen går inte av för hackor den heller. Den här var den första berg- och dalbanan som började använda sig av ljudeffekter ombord och efter 19 år i bruk är den fortfarande parkens mest populära attraktion.

Flyg till Paris

7. Coney Island Cyclone – USA

Det är inte många berg- och dalbanor som kan skryta med att ha en historisk betydelse. Men Cyclone, som öppnades 1927, är ett certifierat landmärke i New York. Underhållet av banan var eftersatt under många år, men attraktionen renoverades 1975 och lockar än idag mängder med besökare. Den når upp i farter på 97 kilometer i timmen och har ett fall på 26 meter. Inte dåligt för en 90-åring!

Flyg till New York
Karta

Skyscanner är en resesökmotor som hjälper dig att få dina pengar att räcka längre vid bokning av flyg, hotell och hyrbil.