COVID-19 (Coronavirus) kan påverka dina resplaner. Vart du än är på väg hittar du de senaste rekommendationerna här.

Nyheter Världens bästa berg- och dalbanor

Alla artiklar

Världens bästa berg- och dalbanor

Skyscanner har sammanställt tio av världens mest hisnande, fartfyllda och galna berg-och-dalbanor. Spänn fast säkerhetsbältet!

Skulle du våga testa någon av dessa läskiga berg- och dalbanor? Dela med dig i kommentarsfältet!

1. Formula Rossa – Ferrari World, Förenade Arabemiraten

För närvarande är detta världens snabbaste berg- och dalbana med en fart uppemot 240 kilometer i timmen. Åkturen äger rum i kopior av Ferrari Formula One-bilar som under en del av färden till och med lämnar banan och svävar 52 meter i luften.

Formula Rossa – Ferrari World, Abu Dhabi

_Foto: ©Sarah_Ackerman | Flickr.com_

2. Oblivion – Alton Towers, Storbritannien

När Oblivion öppnade 1998 var den först i världen med en ”dykande” bana och en maxfart på 109 kilometer i timmen från en höjd på 54 meter. Oblivion är i själva verket en enorm grop som bilarna ”försvinner” in i… läskigt, eller hur?

3. Black Mamba – Phantasialand, Tyskland

Berg- och dalbanan med det Afrika-inspirerade namnet färdigställdes 2006 och kostade mer än 100 miljoner. Den här banan är av ”upp-och nervänd”-modell, vilket innebär att tåget färdas under spåren. Känn trycket när du svävar förbi djupa raviner och mörka tunnlar!

4. Superman: Krypton Coaster – Six Flags Fiesta Texas, USA

Superman i San Antonio har världens största cirkelslinga som tar dig runt hela 360 grader, 44 meter upp i luften. Den här berg- och dalbanan har underhållit besökare i nästan 14 år och var på väg att fräschas upp, men fansen rasade och kämpade för att behålla sin klassiska bana, vilket de nu får göra.

5. The Inferno – Terra Mitica, Spanien

Benidorm är orten där du hittar Inferno – en av två unika ”boll”-banor i Europa. Parken är uppdelad i fem olika tema zoner och den här åkturen hittar du i ”Ancient Rome”. Vi slår vad om att våra förfäder romarna aldrig sett något liknande i sitt liv!

6. Space Mountain: Mission 2 – Disneyland Park, Frankrike

Originalet Space Mountain hittar du på Disneyworld i Florida men den franska versionen går inte av för hackor den heller. Den här var den första berg- och dalbanan som började använda sig av ljudeffekter ombord och efter 19 år i bruk är den fortfarande parkens mest populära attraktion.

7. Coney Island Cyclone – USA

Det är inte många berg- och dalbanor som kan skryta med att ha en historisk betydelse. Men Cyclone, som öppnades 1927, är ett certifierat landmärke i New York. Underhållet av banan var eftersatt under många år, men attraktionen renoverades 1975 och lockar än idag mängder med besökare. Den når upp i farter på 97 kilometer i timmen och har ett fall på 26 meter. Inte dåligt för en 90-åring!

Skyscanner är en resesökmotor som hjälper dig att få dina pengar att räcka längre vid bokning av flyg, hotell och hyrbil.