Nyheter Tysklands 10 bästa stränder

Alla artiklar

Tysklands 10 bästa stränder

Glöm Spanien eller Grekland: Tyskland har några av de finaste stränderna i Europa och vi har bilderna som bevisar det. Här är en lista på de 10 bästa stränderna i Tyskland så att du kan ligga och njuta på en charmig resort vid Östersjön eller ta dig ett dopp i det vackra ”bayerska havet” innan alla andra gör det.

Bästa tiden att åka till Tysklands bästa stränder?

Tysklands varmaste månader är i juli och augusti som uppe i Norden, men här är vädret oftast lite mer förutsägbart och stabilt. Vid Östersjön och Nordsjön kan du räkna med somriga vindar och runt 20 grader i juli, medan temperaturen i Bayern ofta når upp till 25 grader i juli. Lokalborna tar sin årliga strandsemester på stort allvar så om du vill undvika folkmassorna, ta dig hit redan i maj och juni, när temperaturen börjar stiga.

1. En av Tysklands bästa stränder heter Sylt

Tysklands nordligaste ö kallas kärleksfullt för ”Drottningen av Nordsjön”. Där finns en över 40 kilometer lång, vykorts-perfekt strandremsa längs dess västra kust så det är lätt att hitta en lugn plats för dig själv.

Stranden Wide Wenningstedt är en av Tysklands bästa stränder och passar utmärkt för familjer med ett praktiskt barnvänligt hotell i närheten. Samoa och Sansibar inger en mer tropisk känsla med sin kritvita sand. Avsluta en dag på stranden med att titta på den vackra solnedgången från Rotes Kliff nära den eleganta byn Kampen innan du kikar in på barer och restauranger i byn längs rutten ”Whiskey Mile”.

Stranden Sylt i Tyskland

2. Tyska Lübecks stränder

Den gamla hansastaden Lübeck är mer känd bland historiker än soldyrkare, men här finns flera av Tysklands bästa stränder. Timmendorfer, Scharbeutzer, Grömitzer och Pelzerhaken där du har sol hela dagen. Om tröttnar på sand, finns det flera fyrar och pirer vid Scharbeutz att utforska och du kan stanna till för lunch vid fiskebyn Sierksdorf. Prova restaurangen på terassen på Hotel Hof Sierksdorf och smaka på säsongens grillade fisk liksom regionens specialitet, nämligen syrat, kryddat fläsk med namnet Sauerleisch.

3. Usedom

På den vackra ön Usedom i Mecklenburg-Vorpommern, som både ligger i Tyskland och i Polen, hittar du även en av Tysklands bästa stränder. Ön har en 45 kilometer lång kuststräcka med fantastiskt vackra sandstränder med små vikar här och var. Den är också känd som ön med ”sjungande sand” tack vare den symfoni av ljud som ibland uppstår när sandkornen rubbar mot varandra.
Populära platser är resorterna Drei Kaiserbäder, Bernsteinbäder och Ostseebäder, som alla ligger vid havet. Zempin är den minsta orten och här hittar du alltid en lugn plats för dig själv.

Du kan även underhålla dig själv med många olika aktiviteter från hästridning till cykling, men när du vill bara koppla av igen, gör som de tyska kejsarna från förr, som brukade ta sig hit från Berlin över helgen, och åk till något av öns avslappnade, varma bad. Osteetherme i Ahlbeck är mer som ett helt hälsokomplex med gym och bastu och terapeutiska pooler, men ett av de bästa baden hittar du på hotellet Das Ahlbeck.

Usedom på kvällen

4. St Peter-Ording

St Peter-Ording i Schleswig-Holstein är mer känt för sina källor med helande sulfater än själva stranden, men en promenad längs denna 12 kilometer lång sträcka gör underverk för kropp och själ. När det är ebb måste du gå riktigt långt för att ta dig till vattnet. Ät middag på promenadstråket ovanför vågorna på Strandbar 54 Grand Nord – även på en molnig dag kan du krypa upp och ha det mysigt.

5. Amrum

Ön Amrum ligger söder om Sylt med Vadehavet på dess östra sida och på västra sidan ligger Kniepsand som är en 10 kilometer bred sandbank och lätt kvalar in på listan över Tysklands bästa stränder. Amrum är känd som ”frihetsön” och en tidig sommardag kan du till och med få hela stranden för dig själv.

Detta är en väldigt charmig semesterort med randiga solstolar, kvarnar, sockervaddsfärgade fyrar och blomstrande byar som delvis påminner om Holland.
Amrum är tillräckligt liten för att besöka över dagen från Sylt eller Dagbüll, men när du väl kommer hit blir du kanske lockad att stanna en hel vecka.

Straden Amrum i Tyskland

6. Hiddensee

Ön Hiddensee i Östersjön är endast 17 kvadratmeter stor. Här finns ingen biltrafik, så du måste lämna ditt fordon i hamnen och fortsätta till fots, på hästryggen, med cykel eller med leksakståget Bimmelbahn.

Den västra kusten av ön består av en lång sandig strand med sanddyner, som hör till en av de bästa tyska stränderna. Den långgrunda stranden i närheten av Vitte är en familjefavorit, men var medveten om att det även finns ett avgränsat nudistområde här. Många fågelskådare har möjlighet att få syn på sällsynta fågelarter och man kan gå på guidade turer runt ön från juni till september.

7. Juist

Ön Juist är lokalt känd som ”det magiska landet” och är en av sju bebodda öar längs Tysklands norra kust. I hjärtat av nationalparken Wattenmeer hittar du en stor vit sandig strand, som är perfekt för långa promenader och som många nämner att var en Tysklands bästa stränder.

Passa på att spana i tidsvattnet och sälarna som gjort den östra udden av ön till sitt hem. Bilkörning är inte tillåtet här och de flesta tar sig fram med cyklar. Om du anländer till öns lilla flygplats kan du även hoppa in i en elegant hästdroska och på så sätt ta dig dit du vill.

8. Rügen

Tysklands största ö Rügen är rättare sagt en hel skärgård med runt 60 kilometer av sandstränder och flera sjönära semesterorter som populära Binz med dess lummiga boulevarder och fina promenadvägar. Bara 20 minuter norr om Binz ska du inte missa vågorna som slår mot Königsstuhls kalkfärgade klippor, extra häftigt om du är ett fan av Caspar David Friedrichs dramatiska målningar från området.

På toppen av klipporna ligger de gamla strandskogen som är en del av nationalparken Jasmund som finns med på UNESCOS:s världsarvslista. Här lyser solen i genomsnitt 1800 timmar per år så det är en annan skön bonus som gör Rügen till den soligaste och hetaste platsen i Tyskland.

Rügen i Tyskland

9. Rostock

Med dess vackra strand med mjuk och skön sand är Warnemünde en av höjdpunkterna på en resa till Rostock, som är belägen precis där floden Warnow rinner ut i Östersjön. När du sitter på stranden och ser kryssningsfartygen i fjärran kan man nästan tro att man befinner sig i Karibien istället för vid Östersjön, så Rostock kvalar lätt in på listan över Tysklands tio bästa stränder.

Graal-Müritz är en annan semesterort i närheten av Rostock som lockar besökare både till dess strand och till den berömda Rhododendron-festivaen som hålls tidigt i maj varje år.

10. Chiemsee

En strand behöver inte ligger vid havet. Tyskland har så många fina sjöar, inklusive Chiemsee, som är känd som det ”Bayerska havet”. Huvudorten Prien am Chiemsee är en chokladask-liknande bayersk stad med tillräckligt många bergsstigar för vandring och cykling för att göra aktiva resenärer tillfredsställda medan alla som bara vill ta det lugnt kan göra det på de otaliga spa-hotellen och resorterna i området. Åk över sjön med båt för att beundra slottet Herrenchiemsee, vilket byggdes i beundran för Ludvig den fjortondes Versailles.

Skyscanner är världens resesökmotor och hjälper dig att få dina pengar att räcka längre på flyg, hotell och hyrbilar.

Karta