Nyheter Topp 9 saker att göra i Helsingfors

Alla artiklar

Topp 9 saker att göra i Helsingfors

Helsingfors är en av de mest spännande destinationerna i Europa för kulinariska resenärer. Och inte bara det, den finska huvudstaden har också en sjöfästning!

Helsingfors kan mycket väl vara den trevligaste staden i Europa. Med en befolkning på knappt en halv miljon och fantastisk arkitektur i jugendstil, är det ett rent nöje att bara strosa runt på gatorna här.

Men det främsta skälet till att besöka denna stad är maten – här finns fantastiska traditionella rätter och riktigt bra matmarknader, men också mängder med spännande, moderna restauranger.

1. Ät en ren

Din omedelbara reaktion blir förmodligen: ”Nej, inte Rudolf!” Men renar har varit en stapelvara i den traditionella finska dieten sedan urminnes tider, tillsammans med fisk, vilt och bär. Och köttet är delikat.

Finsk mat är överlag utsökt och standarden på mat i restauranger över hela staden är förstklassig … tillsammans med priserna, tyvärr. Men det är i allmänhet inte dyrare att äta här än på populära restauranger i London eller Paris.

En särskild rekommendation är Ravintola Aino, som serverar traditionell finsk mat, inklusive renkött, med en modern twist.

2. Upptäck fästningen

Sveaborg finns på Unescos lista över världsarv och är perfekt för en dagsutflykt. Konstruktion på fästningen påbörjades 1758 av svenskarna (som ockuperade Finland vid den tiden) och var tänkt som ett försvar mot ryssarna. Men trots de väldiga befästningarna kunde ryssarna ta över landet. Det förblev i ryska händer tills 1917 då Finland blev självständigt.

Fästningen, som bara kan nås med färja, har varit öppen för allmänheten sedan 1973. Den är en populär picknickplats för finländarna. Dessutom finns det ett antal konstnärsateljéer, ett konstcentrum och även en teater i området, samt en ubåt.

3. Kolla in byggnaderna

Helsingfors är en underbar stad att promenera runt i, inte minst tack vare de rena gatorna utan trängsel, men framför allt för att det är fullt av vackra byggnader. En stor del av staden (cirka 600 byggnader) och så gott som hela området Katajanokka byggdes i jugendstil i början av 1900-talet. Men den finska tolkningen av jugend skiljer sig åt då byggnaderna tenderar att vara lite fästningsliknande, men i pastellfärger och med överraskande dekorationer.

Ta en promenad runt Katajanokka och håll ögonen öppna för den underbara arkitekturen.

4. Scandidesign

Om det finns en sak som vi skandinaver är kända för, så är det vacker, modern design. Helsinki Design Museum ger en fördjupad inblick över hur finsk design har utvecklats under åren. Utställningen bjuder på flera exempel på finska möbler, kläder, keramik och glas från de senaste 100 åren.

Efter ett besök på museet är det alltför lätt att ryckas med och köpa oerhört dyra nya stolar från den berömda butiken Artek i närheten. DU HAR BLIVIT VARNAD.

5. Övernatta på fängelset

Hotel Katajanokka är ett mindre vanligt övernattningsalternativ . Fram till 2002 var det nämligen ett fängelse. Sedan tog Best Western över byggnaden och byggde hotellrum av cellerna. Mycket av fängelseinredningen är kvar, rummen har till exempel enorma metalldörrar och tjocka väggar.

Väggarna håller både kyla och buller ute men ger också en känsla av skydd (mest för att du har en nyckel för att komma ut, till skillnad från de tidigare gästerna).

6. Ta en tur till Tallinn

Tallinn, Estlands huvudstad, ligger bara två och en halv timme bort från Helsingfors med färja. Det är lätt att ta sig dit och tillbaka på en dag. Med sitt sagolika utseende, höga kyrktorn och medeltida byggnader, är Tallinn en fascinerande kontrast mot de relativt moderna byggnaderna i Helsingfors.

Du bör avsätta cirka fyra timmar för utforska staden. Detta är tillräckligt för att hinna beundra de färgstarka byggnaderna i den gamla stadskärnan. Du hinner också ta dig upp för Toompea för en härlig utsikt och slutligen äta en middag innan du lämnar. Prova Sfäär för en modern kontrast till den historiska arkitekturen.

7. Ta en kulinarisk resa på Restaurant Day

Den första Restaurangdagen ägde rum den 21 maj 2011. Antti Tuomola, Olli Sirén och Timo Santala var frustrerade över byråkratin som krävdes för att kunna öppna en restaurang. De bestämde sig istället att skapa pop-up restauranger som skulle vara öppna endast en dag och uppmuntrade andra att göra detsamma.

Den första Restaurangdagen resulterade i 45 pop up-restauranger och sedan dess har initiativet vuxit och uppskattningsvis en miljon matgäster har nu avnjutit måltider i både Helsingfors och andra städer som har tagit upp idén.

De finska myndigheterna har valt att blunda för kringgåendet av de byråkratiska reglerna som normalt skulle förhindra den här sortens initiativ. De har i stället aktivt främjat Restaurant Day som nu äger rum fyra gånger om året.

Passa på och planera in ditt besök i Helsingfors under ett av dessa tillfällen. Du kan äta tapas från baksidan av en cykel eller njuta av nybakade bagels i någons vardagsrum.

8. Slappa på trappan till Senatstorget

Senatstorget är en av de äldsta delarna av Helsingfors och kring denna enorma piazza finns några av stadens viktigaste byggnader. Bland dessa finns Helsingfors universitet, Statsrådsborgen och Helsingfors domkyrka. Den senare toppar torget som en enorm vit bröllopstårta.

I centrum finns en staty av tsar Alexander II, som blev en plats för protester under Nicholas II regeringstid i början av 1900-talet. Som svar på Nicholas försök att ”Ryssifiera” Finland, protesterade lokalbefolkningen genom att lägga blommor vid foten av Alexander – tsaren som återupprättade riksdagen i Finland år 1863.

På Senatstorget anordnas ofta konserter och olika evenemang, men det är också det perfekta stället att slappna av på efter en dags strosande bland Helsingfors museer. Slå dig ner på den enorma trappan som delar torget i två och ta dig tid att titta på solnedgången över byggnaderna utanför.

9. Ät soppa i saluhallarna

Soppakeittio, som har filialer i alla tre av Helsingfors saluhallar, gör riktigt utsökta soppor. Menyn ändras dagligen och erbjuder vanligtvis bara ett par olika soppor med bröd, men de är alltid fantastiska.

När du har ätit klart kan du avsätta lite tid till att att vandra runt bland de vackra träbåsen. Den nyrenoverade Gamla saluhallen är förmodligen höjdpunkten, men saluhallarna Hakaniemi och Hietalahti är nästan lika charmiga.

Skyscanner är en resesökmotor som hjälper dig att få dina pengar att räcka längre vid bokning av flyg, hotell och hyrbil.

Karta